Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δ. Λούζης (ΤτΕ): Επιτυχής η στρατηγική παρεμβάσεων μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

tags :
Δ. Λούζης (ΤτΕ): Επιτυχής η στρατηγική παρεμβάσεων μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ
Την επιτυχία της στρατηγικής παρεμβάσεων μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ καταδεικνύει μελέτη που δημοσιεύεται στο 46ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της ΤτΕ
Την επιτυχία της γενικότερης στρατηγικής παρεμβάσεων μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καταδεικνύει μελέτη που δημοσιεύεται στο 46ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως αναφέρεται σε μελέτη του Δημήτριου Λούζη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών με τίτλο «Οι μακροοικονομικές επιδράσεις των μη συμβατικών μορφών νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ με χρήση μη γραμμικών υποδειγμάτων», κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η ΕΚΤ έχει εξαγγείλει και υλοποιήσει μια σειρά μέτρων μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής (ΜΣΝΠ), τα οποία στοχεύουν στην άρση των δυσλειτουργιών των αγορών χρήματος και κεφαλαίων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.


Στη μελέτη παρουσιάζονται συνοπτικά οι παρεμβάσεις του Ευρωσυστήματος από το 2008 έως και το 2016, ενώ εξετάζεται η αποτελεσματικότητά τους ως προς την τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης.


Αναλυτικότερα, διερευνάται η επίδραση μιας αύξησης του ενεργητικού της ΕΚΤ, η οποία αντιπροσωπεύει ένα θετικό σοκ ΜΣΝΠ, στο επίπεδο του πραγματικού εισοδήματος (ΑΕΠ) και στο επίπεδο των τιμών στην Ευρωζώνη.
Από τη μελέτη προκύπτει ότι μια αύξηση του ενεργητικού της ΕΚΤ κατά 1% θα μπορούσε να οδηγήσει κατά μέσο όρο την περίοδο 2007-2016 σε αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,84% και του ΑΕΠ κατά 0,96%, σε ετήσια βάση, κάτι που καταδεικνύει την ορθότητα των πολιτικών της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη.
Από τη μελέτη προκύπτει επίσης ότι η μακροοικονομική επίδραση ενός σοκ ΜΣΝΠ έχει μεταβληθεί σημαντικά με την υιοθέτηση πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από την ΕΚΤ.
Ειδικότερα, από τα μέσα του 2014 έως και το τέλος του 2016 ένα εξωγενές σοκ ΜΣΝΠ, που επιφέρει αύξηση του ενεργητικού της ΕΚΤ κατά 1%, θα μπορούσε να οδηγήσει κατά μέσο όρο σε αύξηση 1,56% και 1,92% του επιπέδου των τιμών και του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Τα ποσοστά αυτά είναι περίπου διπλάσια του αντίστοιχου μέσου όρου της περιόδου 2007-2014 και δείχνουν τη θετική συμβολή των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης στην τόνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Από τη μελέτη καταδεικνύεται η επιτυχία της γενικότερης στρατηγικής παρεμβάσεων μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, στο οποίο συνέβαλαν αποφασιστικά η διεύρυνση του προγράμματος αγοράς τίτλων, καθώς και η ισχυρή δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει τις παρεμβάσεις επί όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την εκπλήρωση του στόχου του πληθωρισμού, αλλά και για τη διασφάλιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης