Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Αφαιρέθηκαν 8 χώρες από τη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους

ΕΕ: Αφαιρέθηκαν 8 χώρες από τη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους
Οκτώ χώρες έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο των κρατών που δεν συνεργάζονται για φορολογικούς σκοπούς
Οκτώ χώρες έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο των κρατών που δεν συνεργάζονται για φορολογικούς σκοπούς, μετά από δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της ΕΕ.
Τα Μπαρμπάντος, η Γρενάδα, η Νότια Κορέα, τα νησιά Μακάο, η Μογγολία, ο Παναμάς, η Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέρονται σε χωριστή κατηγορία, που υπόκεινται σε στενή παρακολούθηση.
Στις 23 Ιανουαρίου 2018, το Συμβούλιο συμφώνησε ότι η διαγραφή ήταν δικαιολογημένη υπό το πρίσμα μιας αναθεώρησης για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν αυτές οι χώρες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που εντοπίστηκαν από την ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, οι δεσμεύσεις στηρίχθηκαν με επιστολές που υπογράφηκαν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.
"Η διαδικασία εισαγωγής μας αποδεικνύει ήδη την αξία της", δήλωσε ο κ. Vladislav Goranov, υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, ο οποίος ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου
"Οι χώρες σε όλο τον κόσμο εργάστηκαν σκληρά για να αναλάβουν δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση της φορολογικής τους πολιτικής".
καλή φορολογική διακυβέρνηση παγκοσμίως ».
Η απόφαση αφήνει 9 χώρες στον κατάλογο των μη συνεργαζόμενων από τις 17 που εξαγγέλθηκαν αρχικά στις 5 Δεκεμβρίου 2017.
Πρόκειται για τις αμερικανική Σαμόα, Μπαχρέιν, Γκουάμ, Νήσους Μάρσαλ, Ναμίμπια, Παλάου, Αγία Λουκία, Σαμόα και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
Ο κατάλογος περιέχει επίσης συστάσεις σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για να απαλειφθούν.
Ο κατάλογος της ΕΕ αποσκοπεί στην προώθηση της σωστής διακυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας παγκοσμίως, με τη μεγιστοποίηση των προσπαθειών για την αποτροπή της φοροδιαφυγής, της απάτης και της φοροαποφυγής.
Καταρτίστηκε το 2017 παράλληλα με το παγκόσμιο φόρουμ του ΟΟΣΑ, για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς.
Ενώ ο κατάλογος πρόκειται να αναθεωρηθεί τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, η ομάδα εργασίας που είναι υπεύθυνη για την προετοιμασία του ("ομάδα κωδίκων δεοντολογίας") μπορεί να συστήσει οποιαδήποτε ενημέρωση ανά πάσα στιγμή.
Οι δικαιοδοσίες που παραμένουν στον κατάλογο ενθαρρύνονται έντονα να προβούν στις αλλαγές που τους ζητούνται.
Η φορολογική τους νομοθεσία, οι πολιτικές και οι διοικητικές πρακτικές έχουν ως αποτέλεσμα ή μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η σημερινή απόφαση λήφθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων, μέσω τροποποίησης των συμπερασμάτων του Δεκεμβρίου. Οι 8 δικαιοδοσίες μεταφέρονται από το παράρτημα I των συμπερασμάτων (μη συνεργαζόμενες δικαιοδοσίες) στο παράρτημα ΙΙ (συνεργασία σε σχέση με τις αναληφθείσες δεσμεύσεις).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης