Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ένα συλλαλητήριο, χιλιάδες διαδηλωτές, πολλά λάθη

tags :
Ένα συλλαλητήριο, χιλιάδες διαδηλωτές, πολλά λάθη
Λάθη που ελπίζουμε να μην αποβούν εθνικά μοιραία μελλοντικά
H μεγάλη και ενθουσιώδης συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ αιφνιδίασε.
Αιφνιδίασε πρώτα από όλα την κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, είτε στήριξαν την κινητοποίηση, είτε όχι.
Οι εκτιμήσεις πριν την κινητοποίηση έκαναν λόγο για συμμετοχή 30.000 διαδηλωτών, την ώρα που η αστυνομία μιλά επισήμως για 90.000, ενώ οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό στις 500 ή ακόμη και στις 800 χιλιάδες.
Μικρή σημασία έχει ο ακριβής αριθμός, καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη και θα ήταν μοιραίο λάθος να αγνοηθεί.
Αυτό όμως που κατά τη γνώμη μας σημάδεψε το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν τα λάθη.
Λάθη που ελπίζουμε να μην αποβούν εθνικά μοιραία μελλοντικά.
Πρώτα από όλα είναι λανθασμένος ο τρόπος που αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έσπευσαν να «τσουβαλιάσουν» τους πολίτες που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, χαρακτηρίζοντάς τους ακροδεξιούς και εθνικιστές.
Άραγε η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό ισχύει και για τους συγκυβερνώντες βουλευτές των ΑΝΕΛ που έδωσαν το παρών;
Λάθος έκαναν οι ίδιοι οι διοργανωτές - συμμετέχοντες με τις υπερβολές, τις εθνικιστικές κορώνες, τις γραφικότητες, τα υβριστικά συνθήματα κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου και τις κατηγορίες περί «προδοσίας», «εθνικής μειοδοσίας»  κτλ.
«Γυφτοσκοπιανούς» χαρακτήρισε τους πολίτες της γειτονικής χώρας ο στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, στο εθνικιστικό του παραλήρημα, στον οποίο πολλοί καταλογίζουν πολιτικές σκοπιμότητες.
Άλλωστε και ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ηγηθεί κάποιου κόμματος μελλοντικά, εφόσον του ζητηθεί, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ...
Λάθος έκαναν οι ιεράρχες (ευτυχώς η μειοψηφία) που αντί να προάγουν την εθνική ομοψυχία στη γραμμή που χάραξε με υπευθυνότητα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, χαριεντιζόντουσαν με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Θα ήταν μοιραίο λάθος οι πολιτικές δυνάμεις να «χαρίσουν» τους  εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης σε ακραίους χώρους, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι ακραίες φωνές κατάφεραν να πατρονάρουν την κινητοποίηση και σε αυτό το σημείο κάθε πολίτης που συμμετέχει αναλαμβάνει την ευθύνη του.
Ο αγώνας πρέπει να έχει έναν σαφή στόχο και συγκεκριμένα αιτήματα.
Ποιος ήταν ο στόχος των διαδηλωτών της Θεσσαλονίκης;
Οι διαδηλωτές ζήτησαν να μη γίνει χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία.
Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη είναι μάλλον ανέφικτη με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αν θέλει κανείς να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον διπλωματικό ρεαλισμό και την εθνική υπευθυνότητα που αρμόζει.
Άρα τι ζητούν; Να μην υπάρξει λύση και να επικρατήσει  η στασιμότητα;
Αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος, καθώς ήδη εκατοντάδες χώρες και διεθνή ΜΜΕ αποκαλούν τη γειτονική χώρα «Macedonia».
Ούτε πρώην, ούτε Άνω, ούτε πέρα, ούτε δώθε... Σκέτο «Μακεδονία» και με τα ζητήματα αλυτρωτισμού να παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Τα κυρίαρχα συνθήματα του συλλαλητηρίου δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο της διαπραγμάτευσης ενημερώνοντας τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες,  ώστε να μπει τέλος στις παρανοήσεις και τις εθνικιστικές κορώνες.
Τέλος, λάθος έκαναν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παρέστησαν στο συλλαλητήριο.
Όχι γιατί δεν έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν αλλά γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές της ΝΔ έχουν χρέος να ξεκαθαρίσουν εάν τάσσονται υπέρ της εθνικής θέσης του 2008 για σύνθετη ονομασία ή αν υιοθετούν το ψήφισμα του συλλαλητηρίου περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης