Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Προτείνει στον ΟΗΕ νέα έρευνα για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία

Ρωσία: Προτείνει στον ΟΗΕ νέα έρευνα για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία
Η Ρωσία πρότεινε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξάγει νέα έρευνα για τις επιθέσεις χημικών όπλων στη Συρία
Η Ρωσία πρότεινε την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξάγει νέα έρευνα για τις επιθέσεις χημικών όπλων στη Συρία, για να αποκαλυφθεί ποιος είναι υπεύθυνος για αυτές.
Νωρίτερα, την Τρίτη στο Παρίσι, δεκάδες χώρες συμφώνησαν να εργαστούν για τη εξεύρεση αποδεικτικών στοιχείων και την επιβολή κυρώσεων, σε αυτούς που ευθύνονται για τις επιθέσεις χημικών όπλων στη Συρία, μετά τη διεξαγωγή τον Νοέμβριο 2017 μιας διεθνούς έρευνας
Σε συνάντηση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητήθηκε από τη Μόσχα μετά τη συνάντηση του Παρισιού, ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Vassily Nebenzia, πρότεινε σχέδιο ψηφίσματος για τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς οργανισμού, που θα συνεχίσει την προηγούμενη έρευνα που διενήργησε ο ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε "πλήρης αποτυχία".
Ο Nebenzia δήλωσε ότι η έρευνα θα χρησιμοποιήσει "σωστή και επιβεβαιωμένη πληροφορία από διαφανείς και αξιόπιστες πηγές, για να τεκμηριώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και να εντοπίσει τους δράστες στη χρήση χημικών όπλων".
Μια προηγούμενη κοινή έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), διαπίστωσε ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε sarin σε μια επίθεση στις 4 Απριλίου 2017 και χρησιμοποίησε επίσης αρκετές φορές το χλώριο ως όπλο.
Κατηγορούσε επίσης τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για τη χρήση αερίου μουστάρδας.
Ωστόσο, η έρευνα έληξε τον Νοέμβριο 2017, αφού η Ρωσία μπλόκαρε για τρίτη φορά σε διάστημα ενός μηνός, την απόπειρα του Συμβουλίου Ασφαλείας να ανανεώσει την έρευνα, την οποία η Μόσχα χαρακτήρισε ως λανθασμένη.
"Όταν στη Ρωσία δεν τους αρέσουν τα γεγονότα, προσπαθούν να χαλάσουν τη συνομιλία.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γεγονότα επαναφέρουν ξανά και ξανά στην αλήθεια που θέλει να κρύψει η Ρωσία - ότι το καθεστώς Assad συνεχίζει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα εναντίον του δικού του λαού", δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ Nikki Haley στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
"Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ξεγελαστούν.
Παραμένουμε σταθεροί στο να λογοδοτήσουν όσοι χρησιμοποιούν χημικά όπλα", ανέφερε.
Η κυβέρνηση του προέδρου Bashar al-Assad αρνείται τη χρήση χημικών όπλων, τα οποία συμφώνησε να καταστρέψει το 2013, βάσει συμφωνίας με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.
Οι συνεδριάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Παρισιού ήρθαν μία μέρα μετά από τη διάσωση των εργατών σε ένα θύλακα της Συρίας ανατολικά της Δαμασκού, με τις κατηγορίες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση αερίου χλωρίου, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης της περιοχής, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης