Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μετά από 9 χρόνια εξαθλίωσης οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν, αλλά για το ζήτημα των Σκοπίων…

tags :
Μετά από 9 χρόνια εξαθλίωσης οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν, αλλά για το ζήτημα των Σκοπίων…
Όταν θυμάσαι την εθνική υπερηφάνεια μόνο σε θέματα που «σε παίρνει»…
Και ναι, μετά από εννέα και πλέον χρόνια οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης, επιτέλους μία μεγάλη μερίδα των Ελλήνων ενώθηκε!
Εκατοντάδες χιλιάδες σηκώθηκαν -μετά από δεκαετίες- από τον πολύ βολικό καναπέ και κατέβηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης να διαδηλώσουν, οι επαναστατικές απόψεις των περισσοτέρων ευθυγραμμίστηκαν στα (πού αλλού;) social media και ο ένας ήρθε πιο κοντά στον άλλον.
Μήπως λόγω της σωρείας νέων μέτρων -μεταξύ αυτών οι πλειστηριασμοί- για την τρίτη και τέταρτη αξιολόγηση; Ή εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας και της κοινωνικής κατάντιας που έχει φέρει διώξει εκατοντάδες χιλιάδες από τη χώρα, έχει καταστρέψει την υγεία των πολιτών και έχει οδηγήσει ουκ ολίγους στην αυτοκτονία; Όχι φυσικά, υπάρχει ένας κοινός εχθρός, τα Σκόπια!
Καταρχάς να ξεκαθαριστεί το εξής. Η πΓΔΜ δεν πρέπει να ονομαστεί «Μακεδονία» γιατί η ιστορία των λαών δεν πρέπει να συγχέεται. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις, απλά να γνωρίζει κάποιος την ιστορία της Ελληνιστικής περιόδου για να καταλάβει ότι η σημερινή Μακεδονία είναι ελληνική. Ωστόσο, όπως ήδη είναι γνωστό από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν κατευθύνεται προς τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» αλλά προς μία σύνθετη ονομασία, καθώς υπάρχουν και τέσσερις ακόμη επιλογές. Συγκεκριμένα, τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, κ. Matthew Nimetz, κατά τη συνάντηση με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας (Αδαμάντιο Βασιλάκη) και της πΓΔΜ (Vasko Naumovski) στις 17 Ιανουαρίου 2018, ήταν Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και Republika Makedonija (Skopje, Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σκόπια). Όσον αφορά τη σύντομη γραφή των ονομάτων προτάθηκαν τα ονόματα Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje). Σχετικά με τη γλώσσα αυτό που προτάθηκε να είναι η γραφή «makedonski» ή επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ή Nova, Vardarska, Gorna, ενώ προβλέπεται η πιθανότητα οι άλλες χώρες να διαλέξουν το εάν θα τη μεταφράζουν ή όχι.
Όπως παρατηρείται, η χρήση του όρου «Μακεδονία» στις σύνθετες ονομασίες είναι αναπόφευκτη. Κάτι που όμως οι περισσότεροι ξεχνούν, είναι ότι ο όρος «Μακεδονία» συμπεριλαμβάνεται και στη σημερινή ονομασία των Σκοπίων. ΠΓΔΜ., πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οπότε δεν θα πρόκειται για μία υποχώρηση της ελληνικής πλευράς ή μία νίκη των Σκοπίων. Προς τί λοιπόν το μένος;
Ένα έτερο μεγάλο ζήτημα που έρχεται στην επιφάνεια, σχετίζεται με την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα που οργίασε τις τελευταίες ημέρες. Το γνωστό ρητό «η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια» απέκτησε τεράστια σημασία, καθώς τα σχόλια και οι αναφορές, βασιζόμενες σε ανύπαρκτα ιστορικά γεγονότα ή δηλώσεις, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, έφτασαν στο ζενίθ. Καλό είναι να ψάχνουμε εις διπλούν την πηγή που επικαλείται -αν επικαλείται- ο οποιοσδήποτε χρήστης του Facebook ή του Twitter, πριν πέσουμε στην «παγίδα» και το αναπαράγουμε και, μάλιστα, να το υποστηρίξουμε ένθερμα.
Επίσης, κανείς δεν πρόκειται να μας κατακτήσει. Οι καιροί έχουν περάσει, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και, το κυριότερο, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένας Σκοπιανός δε θέλει να μας πάρει τη Θεσσαλονίκη ή κάποια άλλη περιοχή της Μακεδονίας. Υπάρχουν διεθνείς απαραβίαστες συμβάσεις που κατοχυρώνουν τα σύνορα της χώρας μας. Εν τέλει, αφού ο φόβος είναι υπαρκτός -αδικαιολόγητα κατά την προσωπική μου άποψη- για ορισμένους, μία καλή ιδέα αποτελεί η πρόταση του γ.γ. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, δηλαδή να προηγηθεί της ονοματολογίας μια συμφωνία για το απαραβίαστο των συνόρων. Να αναφερθεί, τυπικά, πως -σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του globalfirepower.com για το 2017- η πΓΔΜ διαθέτει στρατιωτικό προσωπικό 16.000 ατόμων σε εφεδρεία, με την αντίστοιχη επίδοση για την Ελλάδα να ξεπερνά τις 280.000. Αν και το παράδειγμα ίσως είναι άχρηστο, διότι, παρά τα προβλήματα στο εσωτερικό τους, τα Σκόπια υπήρξαν ένας ειρηνικός γείτονας για την Ελλάδα.
Κάτι εξίσου σημαντικό: Γιατί παίζει κεντρικό ρόλο η Εκκλησία σε ένα βαρυσήμαντο εθνικό ζήτημα;;; Αυτό μόνο.
Εν κατακλείδι, το θέμα ονομασίας της πΓΔΜ πρέπει να επιλυθεί και αποτιμάται θετικά για την κυβέρνηση ότι άνοιξε εκ νέου τον φάκελο «Μακεδονικό». Αν και, στην τρέχουσα περίοδο, ίσως αποτέλεσε ένα μέσο «αντιπερισπασμού» για τα νέα μέτρα. Το ζήτημα είναι ότι αυτό το μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ των δύο κρατών πρέπει να εξαφανιστεί μία για πάντα, προκειμένου να εξαλειφθεί η οποιαδήποτε αντιπαλότητα. Είναι προς το συμφέρον δύο γειτονικών χωρών όταν διατηρούν ειρηνικές σχέσεις και συνεργάζονται στενά, είτε σε διμερή οικονομικά είτε σε διεθνή ζητήματα. Όσες ευρωπαϊκές χώρες -βλέπε, για παράδειγμα, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και σκανδιναβικά κράτη- άφησαν πίσω τους τα ιστορικά κατάλοιπα και πορεύτηκαν με βάση την τρέχουσα πραγματικότητα, μας έχουν ήδη αφήσει έτη φωτός πίσω. Στην Ελλάδα, ωστόσο, δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι που έχουν ξεμείνει τουλάχιστον οκτώ δεκαετίες πίσω και «ονειρεύονται» συγκρούσεις με τους γείτονες, ίσως γιατί σε κατάσταση ειρήνης δεν κατάφεραν ή είναι δύσκολο να «ξεχωρίσουν». Ίσως επειδή οι αξίες της ειρήνης είναι πολύ πιο δύσκολες για να τις ακολουθήσεις και δεν βασίζονται μόνο στα ζωώδη ένστικτα…
Το μεγαλύτερο ζήτημα, και σκοπός αυτού του άρθρου, είναι οι προτεραιότητες που θέτουμε εμείς, σαν Έλληνες. Αποδεικνύει πολλά για την κοινωνία μας ότι η πλειοψηφία -ευτυχώς όχι όλοι- ενώθηκαν μόνο υπό το πρίσμα μίας ρητορικής μίσους. Εθνική υπερηφάνεια για το πολύ ένδοξο παρελθόν γιατί στο παρόν αποτύχαμε εκκωφαντικά, φανατισμός, ημιμάθεια, μίσος, μίσος και ξανά μίσος. Πώς γίνεται να πραγματοποιούνται μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων για το Σκοπιανό και να μην υπήρξαν παρόμοια φαινόμενα για εξίσου σημαντικά -ή και σημαντικότερα ζητήματα- τα τελευταία χρόνια; Οπότε μερικές από τις ερωτήσεις -είναι σχεδόν προεξοφλημένο ότι οι απαντήσεις θα είναι υβριστικές- που έχω για τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο είναι οι παρακάτω:
Που ήσασταν και τί κάνατε όταν περίπου 3.500 αυτοκτόνησαν μόνο από το 2013 μέχρι τώρα; Όταν πάνω από 520.000 πολίτες εγκατέλειψαν την Ελλάδα μεταξύ 2009 και 2016; Όταν μειωνόταν ο κατώτατος μισθός; Όταν οι συνταξιούχοι δέχονταν χημικά σε διαδηλώσεις; Όταν οι συμπολίτες μας έμεναν άστεγοι; Όταν οι συμπολίτες μας έτρωγαν από τα σκουπίδια; Όταν κατακρεουργούνταν τα επιδόματα και οι παροχές στα άτομα με ειδικές ανάγκες;;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης