Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανατιμητικό κερδοσκοπικό παιχνίδι στη ΔΕΗ - Ισχυρή άνοδος και υψηλός όγκος για τη μετοχή

tags :
Ανατιμητικό κερδοσκοπικό παιχνίδι στη ΔΕΗ - Ισχυρή άνοδος και υψηλός όγκος για τη μετοχή
Στα 626 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της ΔΕΗ, χαμηλότερη η απόδοση του ΑΔΜΗΕ στο ταμπλό στο ίδιο χρονικό διάστημα
Με άνοδο 8,89% διαπραγματεύεται η μετοχή της ΔΕΗ και είναι και στη σημερινή (24/1) συνεδρίαση μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών της συνεδρίασης.
Από την αρχή του έτους η άνοδος είναι της τάξης του 30% και πλέον ο τίτλος βρίσκεται σε επίπεδα Ιουλίου όταν λόγω του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ κατέγραψε μεγάλη πτώση.
Κάποια στελέχη της αγοράς αποδίδουν την κίνηση σε inside information που μπορεί να έχουν κάποιοι για τα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με τις πωλήσεις μονάδων κ.α.
Η όλη κίνηση πάντως γίνεται παρά τη σημαντική θέση short που υπάρχει ενώ δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρχουν και κινήσεις κλεισίματος ανοικτών θέσεων.
Η μετοχή διαπραγματεύεται με άνοδο 8,89% και είναι μεταξύ των βασικών πρωταγωνιστών της συνεδρίασης.
Από την αρχή του έτους η άνοδος είναι της τάξης του 35% και πλέον ο τίτλος βρίσκεται σε επίπεδα Ιουλίου όταν λόγω του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ κατέγραψε μεγάλη πτώση.
Βρίσκεται στα 2,72 ευρώ και ο όγκος είναι και σήμερα υψηλός με την προσφορά να απορροφάται με χαρακτηριστική άνεση.
Ο όγκος έχει ανέλθει στις 650 χιλ. τεμάχια
Η αποτίμηση προσεγγίζει τα 626 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως ο ΑΔΜΗΕ από την αρχή του έτους ενισχύεται μόλις κατά 11% έχοντας αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στις 27 Δεκεμβρίου 2017 το Lansdowne Partners αύξησε τη short θέση του στη ΔΕΗ στο 0,71%, από 0,63% που είχε το fund στις 19 Δεκεμβρίου.
Η μετοχή της ΔΕΗ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς το μέλλον της επιχείρησης συνδέεται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, με τις καθυστερήσεις και τις αναβολές σε κρίσιμες αποφάσεις να τροφοδοτούν την αβεβαιότητα για το μέλλον της.



 
Οι βαθύτεροι λόγοι της ανόδου

Η ενίσχυση της προοπτικής επιτυχίας του market test που αρχίζει να διαφαίνεται αλλά και οι εναλλακτικές λύσεις που όλες οδηγούν σε εισροές κεφαλαίων και ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της επιχείρησης οδηγούν τα funds που έχουν θέση στην ΔΕΗ να αυξήσουν την θέση τους, είτε να προστίθενται νέοι αγοραστές.
Την ίδια στιγμή να το Lansdowne που καταγράφει απώλειες από τις σορτ θέσεις σπεύδει να καλυφθεί ενισχύει την άνοδο της μετοχής.
Και αυτό γιατί η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ παραμένει στα τρέχοντα επίπεδα στα 600 εκατ ευρώ, που μπορεί να εκτιμηθεί ως υποτιμημένη ένανατι των assets της και εφόσον αποδεικνύει στην αγορά ότι αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματά της.
Παράλληλα ήδη η δίοικηση έχει ξεκινήσει την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές αλλά και την επέκταση στο εξωτερικό με την εξαγορά στα Σκόπια.

Όσον αφορά την διοίκηση της επιχείρησης εκτιμά πως υπάρχουν τα περιθώρια να συνεχιστεί η σημερινή εμπορική πολιτική, καθώς ακόμη κι αν διπλασιαστούν το 2018 οι απώλειες από τα ΝΟΜΕ, αυτές θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμες

Τα βασικά δεδομένα που έχουν αλλάξει την εικόνα της ΔΕΗ συνοψίζονται στα εξής:
- Έχει παρουσιάσει μείωση του δανεισμού της στο 9μηνο
- Έχει πέσει σημαντικά η απόδοση του ομολόγου λήξης 2019, δηλαδή το θεωρητικό κόστος δανεισμού στο 6% με άνοδο αντίστοιχα της τιμής του ομολόγου
- Έχει μπροστά της το market test ή και άλλες εναλλακτικές λύσεις που θα της φέρουν νέα κεφάλαια.
- Παρουσιάζει κέρδη και ικανοποιητικό EBITDA παρά την επιβάρυνση που υπέστη από την χρέωση προμηθευτή, η οποία όμως αναμένετα να περιοριστεί τουλάχιστον σε πρώτη φάση
- Υπήρχε σωρεία θετικών για αυτήν εξελίξεων από την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ και τις μειώσεις απωλειών μέχρι την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Όσοι στηρίζουν την άποψη ότι η ΔΕΗ θα μειώσει ξαφνικά τζίρο και δεν θα μπορεί να αποπληρώνει, προφανώς κάνουν το λάθος και αγνούν ότι αυτό δεν θα γίνει χωρίς να επωφεληθεί παράλληλα η ΔΕΗ ενός σημαντικού τιμήματος.
Εκείνο που ακόμα δεν έχει απαντηθεί και πολύ κακώς γιατί η σχετική μελέτη του οίκου θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και παραληφθεί είναι ποιό θα είναι στρατηγικά το μέλλον της ΔΕΗ.

Αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΝΟΜΕ  

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 1.126 MWh/h που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διατεθούν μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ στο σύνολο του έτους, προστέθηκαν ήδη επιπλέον 594 MWh/h για τις δυο πρώτες δημοπρασίες, ενώ τον Ιούνιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και νέα αύξηση των ποσοτήτων εν όψει των δυο επόμενων δημοπρασιών.
Η πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ του 2018 είναι προγραμματισμένη για τις 7 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με την τελευταία πρόταση του ΛΑΓΗΕ που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (λήγει αύριο Τετάρτη 24/1) σε αυτή θα διατεθούν συνολικά 500 MWh/h ενώ στις 18 Απριλίου θα διατεθούν 499 MWh/h.
Φαίνεται πάντως, ότι στη ΔΕΗ λόγω και της υψηλής τιμής που διαμορφώθηκε στις δημοπρασία του Οκτωβρίου (περίπου 43 ευρώ) θεωρούν ότι έχουν περιθώρια να συνεχίσουν την ίδια τακτική.
Όπως λέγεται χαρακτηριστικά οι απώλειες από τα ΝΟΜΕ το 2017 ήταν μόλις 30 εκατ. ευρώ και ακόμη και αν διπλασιαστούν το 2018 θεωρούνται διαχειρίσιμες.

(πρώτη ενημέρωση 24 Ιανουαρίου 2018, 11:27)

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης