Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ειδήσεις που προκαλούν μελαγχολία...

Ειδήσεις που προκαλούν μελαγχολία...
ΝΗ-90: Το απόλυτο «case study» αβελτηρίας και παραλογισμού μιας προμήθειας.
Διαβάζοντας την είδηση στον έγκαιρο ιστότοπο ptisidiastima.com, "Οι γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις πιέζουν για προμήθεια NH90 Ειδικών Επιχειρήσεων", δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθεί το έντονο αίσθημα μελαγχολίας για το αντίστοιχο ελληνικό πρόγραμμα της Αεροπορίας Στρατού.
Η κοστοβόρα προσπάθεια απόκτησης από την Αεροπορία Στρατού Μέσων Μεταφορικών Ελικοπτέρων και η μέχρι σήμερα αλληλουχία σχεδιασμού, λήψης αποφάσεων, συμβασιοποίησης και υλοποίησης της σύμβασης, συνιστούν τον απόλυτο παραλογισμό και αναδεικνύουν τα διαχρονικά προβλήματα σχεδίασης και υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα. Το «πρόγραμμα των NH-90» αποτελεί το απόλυτο «case study»…

Μετά από 15 έτης υπογραφής της αρχικής σύμβασης...
 
Μέχρι σήμερα και αφού η σχετική σύμβαση πέρασε "από 40 κύμματα", έχουν παραληφθεί 13 ελικόπτερα τα οπoία, όμως, πάσχουν από εξαιρετικά χαμηλές διαθεσιμότητες, λόγω της μη υπογραφής FOS. Στις 21 Ιουλίου 2017 συγκροτήθηκε η αρμόδια επιτροπή διαπραγματεύσεων για να προχωρήσει στην 6η τροποποίηση της σύμβασης. Με υπήρξε η προσδοκία ότι θα λυθεί το συμβατικό ζήτημα και θα καταστεί δυνατή η παραλαβή των υπολοίπων 7 ελικοπτέρων. Φυσικά το ουσιαστικό «αγκάθι» που είναι η οικονομική παράμετρος σε μια παρατεταμένη περίοδο εξαιρετικής οικονομικής στενότητας, παραμένει. Το υπουργείο Άμυνας πρέπει να βρει 185 εκ. ευρώ για τα έτη 2017 – 2018, προκειμένου να παραλάβει συμβατικά τα υπόλοιπα ελικόπτερα, αλλά και να μπορεί να υποστηρίξει το σύνολο του στόλου.

Αποτέλεσμα εικόνας για nh-90 ειδικών επιχειρήσεων
Βάσει του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων, το 12ο ελικόπτερο και πρώτο ελικόπτερο διαμόρφωσης ειδικών επιχειρήσεων, επρόκειτο να παραληφθεί στις 19 Φεβρουαρίου 2015, ωστόσο κατόπιν εντολής του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου δεν παρελήφθη «έως ότου βρεθεί λύση στο πρόβλημα της τεχνικής υποστήριξης, εξαιτίας του οποίου παραμένουν καθηλωμένα τα 9 από τα 11 ελικόπτερα». Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εκείνης της περιόδου, το πραγματικό αίτιο για το «μπλοκάρισμα» της υπόθεσης μάλλον είχε να κάνει με την οικονομική δυσπραγία και επιδιώχθηκε η αναστολή των πληρωμών δια της μη παραλαβής των ελικόπτερων. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όφειλε να καταβάλει την τελευταία δόση ύψους 110.000.000 ευρώ, ενώ επίσης εκκρεμούσε και συνεχίζει να εκκρεμεί η υπογραφή της Σύμβασης FOS, ύψους 75.500.000 ευρώ.  


Αποτέλεσμα εικόνας για nh-90 ειδικών επιχειρήσεων  
Μετά από 2 χρόνια καθυστερήσεις, στις 31 Ιανουάριου 2017 της 5ης τροποποίησης της σύμβασης από τον ΥΠΕΘΑ Πάνο Καμμένο, με την οποία «ξεμπλόκαρε» η παράδοση τριών ακόμη ελικοπτέρων του τύπου (12ο, 13ο και 14ο). Στις 18 Απριλίου 2017, παραδόθηκε το 12ο ΝΗ-90 που είναι και το πρώτο στην έκδοση «ειδικών αποστολών» από τα 4 που έχουν παραγγελθεί, ενώ στις 27 Ιουνίου 2017 παραδόθηκε το 13ο ΝΗ-90. Αναμένονται τα υπόλοιπα 7. Κάποτε...


Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης