Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Καθαρή έξοδος ή εποπτεία το μέλλον για την ελληνική οικονομία;

tags :
Καθαρή έξοδος ή εποπτεία το μέλλον για την ελληνική οικονομία;
Το βασικό διακύβευμα της κυβέρνησης είναι ένα πλαίσιο που να διασφαλίζει ότι η χώρα δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί… και όχι η πολιτική σωτηρία της κυβέρνησης
Οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η ισχνή αλλά υπαρκτή απόδοση ορισμένων μεταρρυθμίσεων, έχει ανοίξει την πολιτική «όρεξη» και βιασύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να «μεταδώσει» την όποια βελτίωση βλέπουν οι επενδυτές στους Έλληνες φορολογούμενους.
Μια βιασύνη που τροφοδοτείται όλο και πιο πολύ από τις συνεχείς αποτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης στους περισσότερους επικοινωνιακούς στόχους που είχε θέσει.
Σκίσιμο μνημονίου, κούρεμα χρέους, ένταξη στο QE, καθώς και πλήθος εσωτερικών δεσμεύσεων είναι μερικοί από τους στόχους στους οποίους είχε ποντάρει επικοινωνιακά το Μαξίμου, αλλά δεν του… βγήκαν.
Έτσι, εδώ και μερικούς μήνες το επιτελείο Τσίπρα έχει αρχίσει να ποντάρει στην «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια.
Μάλιστα, από τη στιγμή που έληξε χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις η τρίτη αξιολόγηση, το εν λόγω διακύβευμα τείνει να λάβει ιστορικές (;) διαστάσεις, σε μια κυβέρνηση που προσπαθεί να επιβιώσει από τα σαρωτικά μέτρα που υιοθέτησε εις βάρος του συνόλου των φορολογουμένων.
Και αυτό γιατί; Γιατί στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι μέρες χωρίς μνημόνια θα θυμίσουν κάτι από τις χρυσές εποχές της παροχολογίας και της ελευθερίας της σπατάλης του παρελθόντος.
Ως δια μαγείας η Ελλάδα θα μπορεί να ξοδεύει όσα και όπου θέλει, θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές με «γερμανικά» επιτόκια και θα ζήσει… ανέμελα όπως παλιά.
Μια γεύση άλλωστε του πως φαντάζεται η κυβέρνηση την επόμενη μέρα χωρίς μνημόνια παίρνουμε και αυτές τις ημέρες, με αποκορύφωμα τη δήλωση του Υπουργού Άμυνας και βασικού κυβερνητικού εταίρου, Π. Καμμένου, ότι αναζητείται τρόπος για την εξαγορά των «κόκκινων» δανείων των ένστολων (!).
Είναι οι στιγμές που αναρωτιέται ο μέσος Έλληνας για ποιο λόγο πληρώνει το δάνειο του…
Είναι οι στιγμές που αρκετοί Έλληνες αξιωματούχοι/πολιτικοί/οικονομολόγοι προειδοποιούν και ζητούν να παραμείνει η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς.
Πρώτα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ και πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, απερχόμενος πρόεδρος του EuroWorking Group, καθώς και πλήθος άλλων αξιωματούχων έχουν αναφερθεί στην ανάγκη της παραμονής της χώρας σε ένα δίκτυ προστασίας.
Ένα δίκτυ προστασίας όχι μόνο απέναντι στην εξάρτηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές, αλλά και έναντι της ροπής της ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής προς τον λαϊκισμό και την επιπολαιότητα.
Ένα δίκτυ που θα προστατεύσει τη χώρα με την εγγύηση της παρουσίας του ESM, ώστε οι επενδυτές να μην αντιδράσουν αρνητικά και τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων να μην εκτιναχθούν, επαναφέροντας τη χώρα στα χρόνια της κρίσης.
Ένα δίκτυ που χρειάζεται όσο τίποτα άλλο η χώρα.
Επομένως το βασικό διακύβευμα της κυβέρνησης είναι ένα πλαίσιο που να διασφαλίζει ότι η χώρα δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί… και όχι η πολιτική σωτηρία της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης