Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναμένει επιδείνωση του πιστωτικού προφίλ των χωρών της Λατινικής Αμερικής έως το 2019

Moody's: Αναμένει επιδείνωση του πιστωτικού προφίλ των χωρών της Λατινικής Αμερικής έως το 2019
Moody's: Αναμένει επιδείνωση του πιστωτικού προφίλ των χωρών της Λατινικής Αμερικής έως το 2019
Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα συνεχίσουν να βλέπουν επιδείνωση των δημοσιονομικών τους προοπτικών τα επόμενα δύο χρόνια μετά από αρκετές κρίσεις που έλαβαν χώρα την περίοδο 2015-16, οι οποίες υποβάθμισαν τις προοπτικές ανάπτυξης και επιδείνωσαν τις μετρήσεις του δημόσιου χρέους σε ολόκληρη την περιοχή, αναφέρει η Moody's στην έκθεσή της "Sovereigns Latin America: Erosion of fiscal space across the region continues; policy response key determinant of rating trajectories".
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η επιδείνωση του χρέους και των επιβαρύνσεων των τόκων θα περιορίσει την ικανότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής να ανταποκριθούν σε πιθανές νέες κρίσεις καθώς χάνουν δημοσιονομικό χώρο.
Παράλληλα προβλέπει ότι τα επίπεδα του χρέους θα είναι κατά μέσο όρο 9% του ΑΕΠ υψηλότερα το 2018-19 από ό,τι το 2013-14, ενώ οι πληρωμές τόκων θα καταναλώσουν επιπλέον ποσοστό της τάξης του 2% των κρατικών εσόδων.
Οι χώρες που θα βιώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις του δημόσιου χρέους τους μέχρι το 2019 είναι η Βραζιλία, ο Ισημερινός και η Αργεντινή.
Οι χώρες που θα έχουν την  μεγαλύτερη άνοδο των τοκοχρεολυσίων τους είναι η Κολομβία, η Αργεντινή και ο Ισημερινός.
Επιπλέον, όπως τονίζει η Moody's λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες μετρήσεις κρατικού χρέους τους, ο μαρικανικός οίκος αξιολόγησης  συμπεραίνει ότι η Βραζιλία, η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα είναι οι χώρες που έχουν το λιγότερο σχετικό δημοσιονομικό χώρο στην ευρύτερη περιοχή.
Στον αντίποδα ενώ θα έχουν σημειώσει επίσης επιδείνωση των λόγων του χρέους προς ΑΕΠ, η Παραγουάη, η Χιλή και το Περού εξακολουθούν να διατηρούν σχετικά υψηλά επίπεδα δημοσιονομικού χώρου.
Η αύξηση του λόγου τοκοχρεολύσια/δημόσια έσοδα, οφείλεται κυρίως σε μειωμένα έσοδα, που αντικατοπτρίζουν το χαμηλότερο εισόδημα που σχετίζεται με τις χαμηλές τιμές των βασικών προϊόντων.
Παρόλο που αρκετές κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, ο κίνδυνος σχετίζεται με το υψηλότερο κόστος δανεισμού ως αποτέλεσμα της εξομάλυνσης των συνθηκών νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες χώρες κατά τα προσεχή έτη, γεγονός που θα αντιστρέψει την υποχώρηση του κόστους του χρέους που παρατηρήθηκε μέχρι το 2016.
Τα προηγούμενα χρόνια, οι λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις διεθνείς αγορές προχωρώντας σε rollover ομολόγων ή εκδίδοντας νέα ομόλογα σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Ωστόσο, η Moody's αναμένει ότι καθώς η συσσώρευση χρέους θα συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια και τα επιτόκια θα αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος του δημόσιου χρέους θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι πριν από μία δεκαετία.
Οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης θα είναι καθοριστικές για την αναχαίτιση της υποβάθμισης των μετρήσεων του δημόσιου χρέους στην περιοχή και για την υποστήριξη της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατικών ομολόγων.
Ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν επικεντρωθεί σε μέτρα για τη βελτίωση των εσόδων, η αντιμετώπιση της ακαμψίας των δαπανών και η συνολική αύξηση των δαπανών παραμένει μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης