Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η μετοχή που κλειδώνει στο limit up με χιλιάδες ανεκτέλεστα αλλά δεν αλλάζει η τιμή της

Η μετοχή που κλειδώνει στο limit up με χιλιάδες ανεκτέλεστα αλλά δεν αλλάζει η τιμή της
Η Περσεύς λόγω της φημολογίας για δημόσια πρόταση μετά την πώληση της Σελόντα, έχει ισχυρές εντολές αγοράς στο limit up καθημερινά
Με την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση να έχει ανεβάσει στροφές, το … μάτι πολλών επενδυτών πέφτει και σε περιπτώσεις όπου η μετοχή «θέλει» να ανέβει αλλά δεν της… επιτρέπεται.
Ο λόγος για την Περσεύς, η οποία μέσα στο 2018 έχει άνοδο μόλις 10%, αλλά έχει 8 συνεδριάσεις που ενώ κάνει πράξη σε υψηλότερη τιμή ή limit up τελικά κλείνει αμετάβλητη.
Αυτό συμβαίνει καθώς ο νέος κανονισμός του ΧΑ απαιτεί συγκεκριμένους όγκους ώστε να κρατήσουν την άνοδο ή την πτώση μέχρι το κλείσιμο οι μετοχές.
Στη χθεσινή (24/1) συνεδρίαση κλείδωσε με 300 κομμάτια στο +10% και στα 0,42 ευρώ αλλά έκλεισε στα 0,3820 ευρώ αμετάβλητη.
Το ίδιο συνέβη και στις 22 Ιανουαρίου όταν με όγκο 245 τεμάχια στο limit up έκλεισε τελικά αμετάβλητη, αλλά και στις 9 και 10 Ιανουαρίου μεταξύ άλλων συνεδριάσεων.
Η Περσεύς με ελεύθερη διασπορά κάτω από 12% έχει καθημερινά αγοραστές που ζητάνε από 15 έως 25 χιλ. τεμάχια στην υψηλότερη τιμή.
Όμως δεν υπάρχουν πωλητές προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση, αλλά δεν υπάρχει και άνοδος της τιμής προκειμένου να βγουν κάποιοι πωλητές που στα τρέχοντα επίπεδα δεν πουλάνε.
Έτσι η μετοχή είναι εγκλωβισμένη στα 0,38 ευρώ και σε μία αποτίμηση κάτω από 7 εκατ. ευρώ.
Η θυγατρική της Σελόντα με επίσης βασικό μέτοχο εταιρεία που άνηκε στον Μίνωα Κυριακού δεν αποκλείεται να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας πρότασης, αφού αν αλλάξει χέρια η Σελόντα και πουληθεί από τις τράπεζες, τότε βάση της νομοθεσίας ο νέος μέτοχος θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δημόσια πρόταση.
Στην αγορά φαίνεται πως κάποιοι προεξοφλούν καλύτερο τίμημα από αυτό που δείχνει το ταμπλό.
Η εισηγμένη βελτίωσε την εικόνα του ισολογισμού της καθώς η Σελόντα κατάφερε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς αυτήν.
Έτσι στο εξάμηνο του 2017 είχε καθαρή θέση 21,8 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 40,7 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 6,3 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός 20 εκατ. ευρώ).
Τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο είχαν υποχωρήσει στις 41 χιλ. ευρώ από 230 χιλ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης