Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην πώληση NPLs 2 δισ. (5 δισ. συνολικά) προχωράει η Εθνική με στόχο έσοδα 40 εκατ. ευρώ

Στην πώληση NPLs 2 δισ. (5 δισ. συνολικά) προχωράει η Εθνική με στόχο έσοδα 40 εκατ. ευρώ
Στην πώληση 2 δισ. (5 δισ. συνολικά) NPLs προχώρα η Εθνική με στόχο έσοδα 40 εκατ. ευρώ
Στην πώληση προβληματικών δανείων καταναλωτικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ που μαζί με τους δεδουλευμένους και μη δεδουλευμένους τόκους φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ, προχωρά η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο μείωσης των μην εξυπηρετούμενων δανείων της.
Όμως το καθαρό ποσό εντός ισολογισμού είναι της τάξης του ενός δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχουν πωληθεί περίπου 3 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια από το τραπεζικό σύστημα και μαζί με της Εθνικής και της Πειραιώς που αναμένεται να προχωρήσει στην πώληση NPLs αξίας 1,5 δισ. ευρώ αλλά και της Alpha Bank στα 1,8 δισ. ευρώ συνολικά θα πουληθούν 8,5 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια.
Από την πώληση του χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων η Εθνική αναμένεται να αποκομίσει ένα κέρδος 40 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν πηγές της τράπεζας στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή εντός του α’ εξαμήνου του 2018, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην εκτίμηση ότι η τράπεζα προχωρά σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να «προλάβει» και τα επικείμενα stress tests.
Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει φροντίσει να δώσει στο εν λόγω project και… ονομασία, που είναι «Earth», ενώ το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από οφειλές που προέρχονται από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες (σε ύψος 1,1 δισ. ευρώ) αλλά και από δάνεια που έχουν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (το αντίστοιχο ποσό φθάνει στα 0,5 δισ. ευρώ).
Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000  ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι τα επτά χρόνια.
Σύμβουλος της πώλησης φέρεται ότι είναι η Morgan Stanley, ενώ αναμένεται ότι οι μη δεσμευτικές προφορές για την απόκτηση των NPLs θα κατατεθούν στο διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2018.


Τι έγραφε το bankingnews.gr στις 2 Νοεμβρίου 2017

Πωλήσεις έως 5 δισ. προβληματικών δανείων σχεδιάζουν οι τράπεζες Alpha bank, Πειραιώς και Εθνική τράπεζα έως τον Μάρτιο 2018.
Ωστόσο οι πωλήσεις προβληματικών δανείων επικεντρώνονται σε περιπτώσεις όπου οι τράπεζες έχουν διενεργήσει ήδη πολύ υψηλές προβλέψεις.
Το απόθεμα των προβληματικών δανείων με πολύ υψηλές προβλέψεις δεν ξεπερνάει τα 18 δισεκ σε σύνολο NPEs 100-102 δισεκ.
Μετά τα 18 δισεκ. το ποσοστό των προβλέψεων υποχωρεί για να προσεγγίσει τον μέσο όρο στο 52% στα NPEs και 60% στα NPLs.
Η Eurobank πούλησε 1,5 δισεκ. προβληματικά καταναλωτικά δάνεια στο 3% της ονομαστικής αξίας ή 45 εκατ
Η Alpha bank σχεδιάζει να πουλήσει 700 με 800 εκατ προβληματικά καταναλωτικά δάνεια ή 1,5 δισεκ. με ονομαστικοποιημένα και μη ονομαστικοποιημένα NPLs στο 2% με 4% της ονομαστικής αξίας.
Η Πειραιώς - μέσω του προγράμματος Αμοιβάδα - θα πουλήσει 1,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια με εξασφαλίσεις εμπορικά ακίνητα και με εκτιμώμενη τιμή πώλησης 22% με 25% της ονομαστικής αξίας ή και χαμηλότερα.
Η Εθνική θα πουλήσει επίσης πάνω από 1,5 δισ. προβληματικά δάνεια.
Οι κινήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν εντός του α΄ τριμήνου του 2018 ενώ συνολικά στόχος για την περίοδο 2017, 2018 και 2019 είναι να πωληθούν περίπου 20-22 δισεκ. προβληματικά δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης