Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κίνδυνος για την καναδική οικονομία από την πιθανότητα κατάργησης της NAFTA

tags :
Fitch: Κίνδυνος για την καναδική οικονομία από την πιθανότητα κατάργησης της NAFTA
H Fitch προειδοποιεί για το ρίσκο στην οικονομία του Καναδά, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για τη NAFTA
Οι κίνδυνοι για τον Καναδά έχουν αυξηθεί καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (North American Free Trade Agreement, NAFTA) ενδέχεται να οδηγήσουν σε δυσμενείς επιπτώσεις για την τοπική οικονομία, αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος το γεγονός ότι ο (προτελευταίος) γύρος διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε στο Μόντρεαλ αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να σημαίνει και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.
Οι προηγούμενες συνομιλίες έφεραμν στο προσκήνιο διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων για τον μηχανισμό επίλυσης εμπορικών διαφορών.
Έκτοτε, οι ΗΠΑ επέβαλαν πρόσφατα δασμούς έως και 10% στο εμπόριο χάλυβα, ξυλείας και λοιπών υλικών, με τον Καναδά, ενώ, με τη σειρά της, η Οττάβα υπέβαλε επίσημη καταγγελία στον ΠΟΕ.
Κατά τον τελευταίο γύρο Μεξικό και ΗΠΑ θα διεξάγουν εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο, αντίστοιχα, που θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή την επίτευξη συμφωνίας και την επικύρωσή της.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει αναγνωρίσει ότι οι επερχόμενες γενικές εκλογές του Μεξικού ενδέχεται να απαιτήσουν παράταση των συνομιλιών.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι τομείς είναι εκτεθειμένοι, η Fitch πιστεύει ότι ο συνολικός αντίκτυπος μίας ενδεχόμενης κατάρρευσης της NAFTA στην καναδική οικονομία, αν και αρνητικός, μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιβράδυνση της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα περιλαμβάνουν χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, εκτιμά ο οίκος.
Ενδεικτικά, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει ότι μία μέση άνοδος κατά 2,1% στους δασμούς, θα οδηγούσε σε σχετικά περιορισμένη συρρίκνωση για το καναδικό ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα, ήτοι 0,4%.
Μια πιθανή υποτίμηση του καναδικού δολαρίου θα αντιστάθμιζε το χτύπημα στις εξαγωγές.
Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας του Καναδά, περίπου οι μισές εξαγωγές αγαθών από τον Καναδά προς τις ΗΠΑ δεν υπόκεινται στους κανόνες της NAFTA, αλλά ορισμένοι τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής φορτηγών, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν υψηλούς δασμούς, ελλείψει νέας συμφωνίας θέτοντας σε κίνδυνο τις ολοκληρωμένες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Fitch εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ το 2017, θα φθάσει το 3,2%.
Σε έκθεσή της τον περασμένο Οκτώβριο, η Fitch εκτιμούσε πως οι εν εξελίξει επαναδιαπραγμάτευσεις της Συμφωνίας δεν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πλήρη κατάργησή της, με τη νέα συνθήκη -όταν αυτή συμφωνηθεί- να μην έχει σημαντική επίδραση στην εμπορική πρόσβαση του Μεξικού στις Η.Π.Α., εκτιμά η Fitch Ratings.
Ωστόσο, ανέφερε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, σε περίπτωση κατάργησης το Μεξικό θα πληγεί, βυθιζόμενο στην αβεβαιότητα.
Ειδικότερα, εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη Συμφωνία, η μεξικανική οικονομία «θα αντιμετωπίσει εκτεταμένη αβεβαιότητα, η οποία πιθανόν θα οδηγήσει σε άμεση κρίση εμπιστοσύνης και βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα της αγοράς».
Η ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν ακόμη περισσότερο μεσοπρόθεσμα, καθώς η αρχική αναστάτωση θα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερες επενδύσεις και μείωση των εξαγωγών.
Η κατάργηση της NAFTA θα σήμαινε αθέτηση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Βέβαια, οι κανόνες του ΠΟΕ δεν είναι τόσο εκτεταμένοι και τα τιμολόγια θα μπορούσαν να αυξηθούν σε ορισμένους κλάδους εξαγωγών του Μεξικού.
Η αυτοκινητοβιομηχανία και άλλοι διαφοροποιημένοι κατασκευαστικοί κλάδοι, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο εκτεθειμένων τμημάτων της οικονομίας.
Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν ουσιαστικά διασυνδεθεί μετά από 23 χρόνια λειτουργίας της NAFTA και οι βιομηχανίες που εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος τους στις ΗΠΑ, όπως οι εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων, θα επηρεαστούν άμεσα εάν επιβληθούν υψηλότερα τιμολόγια.
Οι μη μεταποιητικοί τομείς, όπως η λιανική, η τραπεζική κλπ, θα επηρεαστούν, επίσης, από τη χαμηλότερη ανάπτυξη, τη μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ωστόσο, ανέφερε η Fitch, η υποτίμηση του πέσο, η οποία είναι πολύ πιθανή σε περίπτωση απόσυρσης των Η.Π.Α. από τη NAFTA, θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης