Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φέσι 640 εκατ. ευρώ έβαλαν στις τράπεζες τα νοικοκυριά από τα στεγαστικά δάνεια

Φέσι 640 εκατ. ευρώ έβαλαν στις τράπεζες τα νοικοκυριά από τα στεγαστικά  δάνεια
Τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν τη μηναία δόση του στεγαστικού τους δανείου και το άνοιγμα αυξήθηκε κατά 640 εκατ. ευρώ
Στα όρια τους έφθασαν τα νοικοκυριά ή δεν αντέχουν άλλο από τους φόρους και τις οικονομικές υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουν και πέρασαν υποχρεωτικά στο …στρατόπεδο που λέει δεν έχω να πληρώσω.
Το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ εκτός από τα θετικά  μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας φέρνει στο προσκήνιο ένα κρίσιμο στοιχείο για τα  νοικοκυριά και πιο συγκεκριμένα το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων σημείωσε αύξηση 1% στο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) τον Σεπτέμβριο του 2017.
Επίσης αναφέρεται ότι ο λόγος των ανοιγμάτων αβέβαιης είσπραξης προς το σύνολο των ΜΕΑ αυξήθηκε και ανήλθε στο 30,1% έναντι 28,5% στο τέλος του 2016,ενώ ο λόγος των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές) ανήλθαν στο 10,5% το εννεάμηνο του 2017, σε επίπεδα υψηλότερα του τέλους του 2016 (10%).
Πάντως τα ανοίγματα σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών ως προς το σύνολο των ΜΕΑ συνέχισαν την πτωτική τους πορεία και μειώθηκαν σε 24,4% το εννεάμηνο του 2017 έναντι 26,6% στο τέλος του 2016.
Πάντως το στοιχείο από το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ ότι τα  νοικοκυριά δυσκολεύονται να πληρώσουν τη μηναία δόση του στεγαστικού τους δανείου και το άνοιγμα αυξήθηκε κατά 640 εκατ. ευρώ.
Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε στα 64,1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2018 εκ των οποίων σε ποσοστό 57% είναι εξυπηρετούμενα και τα μη εξυπηρετούμενα ανέρχονται στο 43%.
Σε ποσοστό 24% αφορά ανοίγματα αβέβαιης είσπραξης μικρότερης των 90 ημερών, ενώ το 35% εντάσσεται στην κατηγορία μεγαλύτερης διάρκειας των 90 ημερών και το 41% έχουν καταγγελθεί ως απαιτήσεις.
Δηλαδή έχουν καταγγελθεί στεγαστικά δάνεια συνολικής αξίας 11 δισ. ευρώ , τα δάνεια ύψους 9,4 δισ. ευρώ έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και είναι στον προθάλαμο για καταγγελία και τα δάνεια ύψους 6,48 δισ. εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερης των 90 ημερών.  
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κράτος πρέπει το συντομότερο δυνατό να χαλαρώσει τη φορολογική «θηλιά» όταν το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει αυτά που έχει θέσει ως στόχος.
Να σημειωθεί ότι τα έσοδα των άμεσων φόρων μειώθηκαν σε 20,6 δισ. ευρώ το 2017 έναντι 21,84 δισ.  ευρώ.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης