Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance): Παν μέτρον Άριστον…

tags :
Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance): Παν μέτρον Άριστον…
Οι αποτιμήσεις αρκετών εταιριών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον φθηνές ή ευκαιρίες
Η Ελληνική αγορά, συνεχίζει απτόητη την ανοδική κίνηση της με ενδοσυνεδριακές μικρές διορθώσεις, με κύρια βοήθεια υπέρ- ατλαντικών κεφαλαίων. Οι εναλλαγές ενδιαφέροντος από τις εταιρίες της Μεγάλης κεφαλαιοποίησης στην Μεσαία, την Μικρή, αλλά και σε όσες έχουν μείνει πίσω στο πρόσφατο rally συντηρούν το θετικό momentum. Ήδη όμως παρατηρούμε αρκετές ιδιωτικές τοποθετήσεις (από βασικούς μετόχους και όχι μόνο) σε θεσμικούς, που ανατροφοδοτούν την άνοδο.
H συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων, κυρίως στις κοντινές λήξεις προετοιμάζει το κλίμα την επικείμενη έκδοση 7- ετούς   ομολόγου.  Παρά το γεγονός ότι το εκτιμώμενο επιτόκιο της 7-ετούς έκδοσης θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (πέριξ του 3%),  δεν πρέπει να λησμονούμε τις ιδιαιτερότητες του  Ελληνικού χρέους.
Η πρόσφατη αναβάθμιση από τον S&P, αν και μόνο κατά μία βαθμίδα , όπως και το express κλείσιμο της αξιολόγησης παρά την μερική απόδοση των δόσεων, συντηρούν την αισιοδοξία για καλύτερα αποτελέσματα και στην πραγματική οικονομία.
Μελανό σημείο αποτελεί το νέο ρεκόρ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο & τα ασφαλιστικά ταμεία, που παρά το συνεχές κυνήγι των φορολογουμένων και τις αναγκαστικές πράξεις εκτέλεσης, αυξήθηκαν κατά 13 δίς  σε ένα έτος.
Ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να έχει ολοκληρώσει τον πρώτο ανοδικό στόχο του και ΕΤΕ & ΑΛΦΑ βρίσκονται πλέον σε τιμές μεγαλύτερες των τελευταίων ανακεφαλαιοποίησεων . Περαιτέρω ενίσχυση των τιμών  θα πρέπει να υποστηριχθεί από παράγοντες εσωτερικούς, όπως η επιτάχυνση διαχείρισης NPL’s, η  πώληση περιουσιακών στοιχείων, η μείωση του λειτουργικού κόστους και η Παραγωγή κερδών.
Εξωγενείς παράγοντες  όπως τα Stress Tests φαίνεται να αμβλύνονται,  με ποιο χαλαρούς  κανόνες που αυτά θα γίνουν (ΕΚΤ), αλλά και πιθανή χρονική μετάθεση κεφαλαιακών αναγκών.  Όμως η συνεχής πίεση του Μ. Draghi  για επιτάχυνση πλειστηριασμών και πώληση δανείων  (ακόμα και με ζημιές) σε fund, δημιουργεί στις διοικήσεις νευρικότητα & ανησυχία για την επίτευξη των στόχων. Επιπλέον η αύξηση της καταθετικής βάσης αποτελεί πρωταρχικό & δύσκολο στόχο επιβίωσης με αρνητικό ρυθμό ιδιωτικής αποταμίευσης.
Τεχνικά αρκετές εταιρίες έχουν ήδη διασπάσει σημαντικά μέσο - μακροχρόνια επίπεδα (πχ ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΝΕΜΟΣ, ΒΙΟ, ΚΡΙ, κλπ). Διάσπαση των επιπέδων αυτών οδηγούν σε  στόχους  αρκετά υψηλότερα ή δημιουργούν στηρίξεις σε μία διορθωτική κίνηση.
Παρόλα αυτά οι αποτιμήσεις αρκετών εταιριών δεν μπορούν χαρακτηριστούν πλέον φθηνές ή ευκαιρίες, ως αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει αν επαναξιολογήσουμε τα ratio με βάση τις νέες αποτιμήσεις, αλλά & τα εκτιμώμενα κέρδη του 2017. Για τον τραπεζικό κλάδο έχουμε τονίσει επανειλημμένως ,ότι αν και μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη το 2018, έχει μπροστά του σημαντικά θέματα & προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
Τεχνικά ο ΓΔ διέσπασε τις 860 μον. και τις -2203 μον. ο FTSE25.  Οι ανωτέρω διασπάσεις  οδηγούν σε στόχους των 900-920 & 960 μον. για τον  Γ.Δ.. Τα επίπεδα στηρίξεων οριοθετούνται στις 860-840 & 790 μον.
Για τον FTSE25  η διάσπαση των 2203 μον. μεγαλώνει τις πιθανότητες για προσέγγιση  των  2335 & 2410 μον., Διόρθωση μέχρι τα επίπεδα των 2198-2200 μον. και διατήρηση τους θα βοηθήσει στην συγκέντρωση δυνάμεων για συνέχιση της κίνησης. Η ολοκλήρωση διορθωτικής κίνησης μέχρι τα ανωτέρω επίπεδα είναι επιθυμητή και υγιής σε μία αγορά που δεν έχει αποφορτιστεί από την πρόσφατη μεγάλη άνοδο.
Όμως τα μακροχρόνια party που βιώνουν οι αγορές παγκοσμίως, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους , παρά το γεγονός ότι το sentiment είναι θετικό . Ειδικά για την Ελληνική αγορά η οποία αντιδρά από την υπέρ συμπίεση τόσων ετών, τα Μακροοικονομικά στοιχεία όπως το Δυσθεώρητο χρέος (που συνεχίζει να αυξάνει), οι υψηλοί στόχοι για το 2018 πρωτογενών πλεονασμάτων, οι διαρθρωτικές αλλαγές ψηφίζονται μεν αλλά δεν υλοποιούνται, η φορολογική κόπωση του οικονομικού συστήματος είναι εμφανής, αλλά και η νέα μεγέθυνση του δημοσίου, δεν συνηγορούν στη άνευ ορίων αισιοδοξία…
Αναλογιζόμενοι τα ανωτέρω, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να ακολουθούμε την τάση στο Ελληνικό χρηματιστήριο, αποφεύγοντας την προσπάθεια για εύρεση κορυφών και  εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία. Να μην παρασυρόμαστε από το συναίσθημα και να ακολουθούμε τις προεπιλεγμένες  στρατηγικές μας ειδικά αν αφορούν “στρατηγικές profit taking” σε συγκεκριμένους στόχους. Τυχόν διορθώσεις σε προηγούμενες σημαντικές αντιστάσεις, για εταιρίες με καλά θεμελιώδη μεγέθη, θα πρέπει να εκλαμβάνονται σαν ευκαιρίες αγορών με χρήση stop loss και πάντα με διαχείριση θέσεων.…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης