Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δικαίωμα ή αυταπάτη για όσους αρνούνται το όνομα Μακεδονία για τους Σκοπιανούς

tags :
Δικαίωμα ή αυταπάτη για όσους αρνούνται το όνομα Μακεδονία για τους Σκοπιανούς
Δικαίωμα ή αυταπάτη όσων αρνούνται το όνομα Μακεδονία για τους Σκοπιανούς
Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων άλλαξε την εσωτερική πολιτική ατζέντα και πέρασε σε δεύτερη μοίρα η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια, όπως και το ενδεχόμενο να πάρει «βοήθεια» δηλαδή να αποδεχθεί την πιστοληπτική  γραμμή  μέσα από ένα νέο Μνημόνιο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άρπαξε την ευκαιρία του Σκοπιανού προβλήματος και με αποφασιστικότητα καλλιεργεί την προσδοκία  για λύση του ζητήματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Z. Zaev που αναζητεί διακαώς πολιτικές συμμαχίες για να φθάσει μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος για την απαλοιφή του αλυτρωτικού του περιεχομένου.
Πρόκειται για τη φιλοδοξία δύο πολιτικών ανδρών που επιθυμούν να κλείσουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και να διαμορφώσουν συνθήκες καλής γειτονίας και φιλίας μεταξύ των δύο χώρων.
Μόλις περιγράψαμε το επιθυμητό αλλά υπάρχει και το ρεαλιστικό της ιστορίας όπως ότι η προσωρινή ονομασία των Σκοπίων εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Το πιο σκληρό για τη  χώρα μας είναι ότι περισσότερες από 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων ως Μακεδονία. Είμαστε μπροστά σε μια ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος ή είμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν πρόκειται να αλλάξει  και αντιμετωπίζουμε μία de facto κατάσταση ως ευκαιρία.
Οι δύο πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Z. Zaev ως εκφραστές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτουν θα αναζητήσουν πολιτικές συμμαχίες οι οποίες στη συνέχεια και την κρίσιμη ώρα θα δώσουν την έγκριση τους στη διπλή ονομασία για την ελληνική πλευρά και από την πλευρά των Σκοπιανών θα φθάσει μέχρι την αλλαγή του Συντάγματος.
Μήπως θα ήταν προτιμότερο οι δύο πρωθυπουργοί να απευθυνθούν στους πολίτες και στο εκλογικό σώμα αντίστοιχα για να λάβουν την έγκριση των πολιτών για όσα θέλουν και σχεδιάζουν;
Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δημιουργήσει μία παράδοση στην πολιτική ζωή η οποία έχει ως βάση: Άλλα είπαμε άλλα κάνουμε.
Τι θα συμβεί σε ένα ακραίο σενάριο και τα γεγονότα δημιουργήσουν ένα νέο Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια ή ακόμη και στην Ελλάδα, οι οποίοι, θα εμπορευθούν πολιτικά και θα επιδιώξουν να ακυρώσουν την ενδεχόμενη συμφωνία και τις συνταγματικές αλλαγές στο κράτος των Σκοπίων;
Ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα και για τις δύο χώρες πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα από  δημοψηφίσματα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει στην ατζέντα του το σενάριο του δημοψηφίσματος.
Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και το επικείμενο αυτό της Αθήνας έχει ως παρανομαστή την ιστορία.
Για κάποιους μπορεί να μοιάζει ως αυταπάτη που δεν μπορεί να διαμορφώσει την πραγματικότητα.
Όμως όλοι έχουν δικαίωμα στην αυταπάτη και ακόμη περισσότερο ο Ελληνικός λαός ο οποίος, από επιλογή προσπαθεί να αποφύγει την  σκληρή πραγματικότητα αλλά τελικά τον… καταδιώκει.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης