Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν τη μεγαλύτερη «φούσκα» που έχει υπάρξει

tags :
Roubini: Τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν τη μεγαλύτερη «φούσκα» που έχει υπάρξει
Ο Nouriel Roubini βάλλει εκ νέου εναντίον του κλάδου ψηφιακών νομισμάτων…
Τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν τη «μητέρα» για όλες τις οικονομικές «φούσκες», σχολιάζει σε άρθρο του στο ProjectSyndicate ο οικονομολόγος κ. Nouriel Roubini, ο οποίος έγινε πασίγνωστος όταν προέβλεψε -με επιτυχία- την άνευ προηγουμένου κρίση του 2008.
Ο κ. Roubini είχε ήδη σχολιάσει -σε δηλώσεις του τον περασμένο Νοέμβριο- πως το Bitcoin αποτελεί μία «γιγαντιαία κερδοσκοπική φούσκα», η οποία, εν τέλει, θα σκάσει.
Στο σημερινό (26 Ιανουαρίου 2018) άρθρο, αναφέρει πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος βιώνει μία «επανάσταση», όχι όμως λόγω της τεχνολογίας «Blockchain», αλλά εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης (Al), των μεγάλων βάσεων δεδομένων (big data) και του Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things).
Μάλιστα, παραθέτει τα εύστοχα παραδείγματα των PayPal, Alipay, WeChat Pay και Venmo, οι πλατφόρμες των οποίων διαθέτουν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες.
Επίσης, την ίδια στιγμή, ορισμένα - passive- funds έχουν αντικαταστήσει τους traders με αυτόματα συστήματα βασισμένα σε αλγόριθμους, επισημαίνεται.
Σε ό,τι αφορά στο Blockchain, ο οικονομολόγος σχολιάζει πως, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ως μία πολλά υποσχόμενη τεχνολογία πριν από μία δεκαετία, έχει βρει επιτυχημένη εφαρμογή μόνο στον κλάδο ψηφιακών νομισμάτων, μέχρι στιγμής.
Επί αυτού, αναφέρει πως τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν εκπληρώσει ούτε τον λόγο ύπαρξής τους, καθώς σχεδόν καμία επιχείρηση δεν τα αποδέχεται ως ένα μέσο πληρωμής, διότι η τιμή τους μπορεί να αυξηθεί-συρρικνωθεί 20% με 30% σε λίγες μόλις ώρες.
Παράλληλα, η προσφορά τους είναι περιορισμένη και προκαθορισμένη.
Για παράδειγμα, τα Bitcoins δεν ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια μονάδες.
Ο κ. Roubini δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην αστάθεια που προκαλούν οι αρχικές προσφορές «μαρκών» (initial coin offerings), οι οποίες προσθέτουν δεκάδες νέα κρυπτονομίσματα καθημερινά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης