Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Επίσκεψη κλιμακίου του ΟΗΕ στην Ουάσιγκτον για να εντείνουν την πίεση στο Ιράν

ΗΠΑ: Επίσκεψη κλιμακίου του ΟΗΕ στην Ουάσιγκτον για να εντείνουν την πίεση στο Ιράν
Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να ενισχύσουν την απαίτησή τους για δράση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ιράν
Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να ενισχύσουν την απαίτησή τους για δράση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ιράν, όταν οι απεσταλμένοι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επισκεφθούν την Ουάσινγκτον τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018, για να δουν κομμάτια όπλων, που η πρεσβευτής των ΗΠΑ Nikki Haley υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη έδωσε στους Χούτι της Υεμένης.
Η Haley και οι 14 συνάδελφοί της θα γευματίσουν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Η κυβέρνηση Trump έχει ασκήσει πιέσεις για το Ιράν, να λογοδοτήσει στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ ταυτόχρονα απειλεί να παραιτηθεί από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του.
Οι πρεσβευτές των Ηνωμένων Εθνών θα επισκεφθούν ένα στρατιωτικό υπόστεγο κοντά στην Ουάσινγκτον, όπου η απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Haley, παρουσίασε τον περασμένο μήνα απομεινάρια από ιρανικό βαλλιστικό πυραύλο, που πυροδοτήθηκε από την Υεμένη τον Νοέμβριο 2017, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, καθώς και άλλα όπλα.
Το Ιράν αρνείται ότι να προμήθευσε τους Χούτι με τέτοια όπλα και περιέγραψε τα όπλα που εμφανίστηκαν στην Ουάσιγκτον ως "κατασκευασμένα".
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες, ανέφεραν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το Ιράν παραβίασε τις κυρώσεις του ΟΗΕ για την Υεμένη, επειδή "δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της άμεσης ή έμμεσης προμήθειας, πώλησης ή μεταφοράς" βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και άλλου εξοπλισμού, στους Χούτι.
Οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι "έχουν εντοπίσει υπολείμματα πυραύλων, σχετικό στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιωτικά εναέρια όπλα που προέρχονται από το Ιράν και εισήχθησαν στην Υεμένη μετά την επιβολή του εμπάργκο όπλων".
Η Haley δήλωσε τον περασμένο μήνα, ότι διερευνούσε αρκετές επιλογές για να πιέσει το Ιράν να "προσαρμόσει τη συμπεριφορά του".
Οι περισσότερες κυρώσεις για το Ιράν άρθηκαν στις αρχές του 2016 στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας, η οποία κατοχυρώνεται σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το ψήφισμα εξακολουθεί να θέτει την Τεχεράνη σε εμπάργκο όπλων και άλλους περιορισμούς, που δεν αποτελούν τεχνικά μέρος της πυρηνικής συμφωνίας.
Ένα χωριστό ψήφισμα για την Υεμένη, απαγορεύει την προμήθεια όπλων στους ηγέτες των Χούτι και σε "εκείνους που ενεργούν για λογαριασμό τους ή προς την κατεύθυνσή τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης