Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το συλλαλητήριο στις 4/2 στην Αθήνα για την Μακεδονία καθορίζει την εθνική γραμμή – Μειοδοσία η παραχώρηση του ονόματος

Το συλλαλητήριο στις 4/2 στην Αθήνα για την Μακεδονία καθορίζει την εθνική γραμμή – Μειοδοσία η παραχώρηση του ονόματος
Με βάση ενδείξεις η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο της Αθήνας θα είναι μεγάλη και θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδος
Μετά το πρώτο σοκ που δέχθηκε το πολιτικό σύστημα από την μεγαλειώδη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη με 100-120 χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν υπέρ της ελληνικής Μακεδονίας…το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η νέα συγκέντρωση στις 4 Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα.
Με βάση ενδείξεις η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο της Αθήνας θα είναι μεγάλη και θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Μάλιστα ορισμένοι αναφέρουν ότι στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν πάνω από 150 χιλιάδες άνθρωποι οπότε το μήνυμα θα είναι πολύ ηχηρό και ισχυρό.
Το μέγεθος της συμμετοχής θα καθορίσει την εθνική γραμμή καθώς ενώ όλοι καταδικάζουν τα συλλαλητήρια…καθορίζουν την πολιτική τους στάση με βάση τα συλλαλητήρια.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα πολιτικά κόμματα άλλαξαν πλεύση όταν διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας τάσσεται κατά της χρήσης ονόματος Μακεδονία από το σκοπιανούς.
Πάντως αυτό που διαφαίνεται ως τάση είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να άρει το veto στην FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ αλλά χωρίς να αναγνωρίζει το όνομα Μακεδονία.
Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια λύσης του ονόματος μεταξύ Ελλάδος και FYROM θα καταρρεύσει.
Ως προς την ουσία του ζητήματος τα πολιτικά κόμματα της FYROM υπό την αιγίδα του Zaev θα πρέπει να προβούν σε σοβαρές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις έναντι της Ελλάδος, να άρουν τον αλυτρωτισμό.
Η προσπάθεια αυτή ήδη προσκρούει σε πολλά εμπόδια.
Στο ελληνικό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν φαίνεται πιθανό – αντιθέτως είναι απίθανο – να συμπλεύσουν σε εθνική γραμμή για το Μακεδονικό, οπότε παρά τις πιέσεις που ασκούνται δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος.
H πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θεωρεί εθνική μειοδοσία στην παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία στους σκοπιανούς.  

Ποια είναι η στάση των κομμάτων για το Μακεδονικό;

1)Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία υπό τον όρο να αρθούν οι αλλυτρωτικές βλέψεις.
Το βασικό πρόβλημα ωστόσο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μπορεί ο πυρήνας του κόμματος το 3% να είναι διεθνιστές και με ευκολία να δίνουν το όνομα.. αλλά η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους είναι κεντροαριστεροί – παλαιοί ΠΑΣΟΚ οπότε δεν δέχονται με την ίδια ευκολία την καπήλευση του ονόματος Μακεδονία.
Ήδη με βάση ορισμένα δημοσκοπικά ευρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ πλήττεται από το Μακεδονικό καθώς ήδη χάνει αυτό που κερδίζει από την…οικονομία σε ορισμένες σφυγμομετρήσεις.
 Ο Τσίπρας ο πρωθυπουργός μπορεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον αμερικανικό παράγοντα να ενδώσει ώστε η Ελλάδα να άρει το veto για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ χωρίς να υπάρξει λύση στο όνομα.
Για την ιστορία η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα του έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της FYROM τον Ζ. Ζaev ήταν μια διπλωματική παρωδία.
Για πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται λύση με σύνθετη ονομασία και αυτή η εξέλιξη αποτελεί ξεκάθαρη υπαναχώρηση από την επίσημη εθνική θέση της χώρας.
Αποτελεί η όλη εξέλιξη διπλωματική παρωδία καθώς η ελληνική κυβέρνηση και ο Τσίπρας δεν χειρίζονται το Μακεδονικό ως εθνικό ζήτημα αλλά ως ένα κομμάτι του πάζλ στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, να αντιμετωπιστεί το χρέος και άλλα….
Κανείς έλληνας δεν μπορεί να είναι υπερήφανος που η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε λύση σύνθετης ονομασίας για την FYROM.
Ορισμένοι αντικρούουν λέγοντας ότι η επίλυση του μακεδονικού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικιστικές κορώνες, αλλά στα πλαίσια της διπλωματίας ώστε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα να επιλυθεί και προς όφελος της Ελλάδος.
Ήδη η πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη ονομάζουν την FYROM ως Μακεδονία και αύριο θα μετονομαστεί σε Νέα ή Βόρεια Μακεδονία.
Το επιχείρημα αυτό έχει μια πολιτική και διπλωματική λογική αλλά δεν απαντάει στο βασικό ερώτημα η Ελλάδα τι κέρδισε από αυτή την διαπραγμάτευση;
Ότι θα αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου της FYROM και ορισμένοι δρόμοι ή θα αντικατασταθούν τα αγάλματα που έχουν στήσει οι σκοπιανοί σε πλατείες ανά την χώρα;
Είναι αληθές ότι η Ελλάδα έχοντας αποδεχθεί το FYROM που σημαίνει πρώην Γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, ουσιαστικά εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδειχθεί τον προσδιορισμό Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων.
Οπότε δεν αποτελεί εθνική υπαναχώρηση το γεγονός ότι τώρα θα καταλήξουμε σε σύνθετη ονομασία εάν καταλήξουμε.....
Όμως όταν η ελληνική κυβέρνηση αγωνιά και προτάσσει τον αλυτρωτισμό της FYROM επειδή σλάβοι και αλβανοί κατά καιρούς έχουν προκαλέσει την Ελλάδα…. δεν αποτελεί πολιτική στρατηγική μεγάλου βεληνεκούς.
Υπάρχει έλληνας που ανησυχεί για τις αλλυτρωτικές ανοησίες της FYROM;
Όμως οι σκοπιανοί παρ΄ ότι νεοσύστατο κράτος χωρίς να υφίσταται μακεδονικό έθνος ή μακεδονικός λαός όπως τον εννοούν οι σκοπιανοί… κατάφεραν να γυρίσουν όλο το παιχνίδι πολιτικό και διπλωματικό υπέρ τους.
Η Ελλάδα – και όχι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ – γιατί είναι παλαιά υπόθεση απέτυχε να διαχειριστεί το ζήτημα της FYROM με αποτελεσματικότητα.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Ο αμερικανικός παράγοντας επανασχεδιάζει την Βαλκανική και θέλει η FYROM να βρίσκεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ ώστε να αποτελέσει μέλος της ομάδας των αμερικανών ώστε να ανακόψουν την ρωσική επέκταση προς Δυτικά.
Οι αμερικανοί ήδη ελέγχουν την Αλβανία, η Βουλγαρία διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ ενώ η επίλυση ενός εθνικού ζητήματος όπως η ονομασία των Σκοπίων θα επιτρέψει την αμερικανική διπλωματία να ελέγξει μέσω θεσμικών οργάνων όπως το ΝΑΤΟ ή με άλλους τρόπους την FYROM.
Οι αμερικανοί σύμφωνα με ορισμένες πηγές έχουν υποσχεθεί στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συνδράμει και συμβάλλει στην επίλυση των διαφορών με την FYROM.
Εφόσον αυτό επιτευχθεί – και όπως φαίνεται – οδεύουμε προς σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία θα ξεδιπλωθεί γρήγορα το αμερικανικό σχέδιο ώστε να ανακοπεί η επέκταση του ρωσικού παράγοντα στα Βαλκάνια.
Οι αμερικανοί έχουν διαπιστώσει ότι η Ρωσία κοιτάει με προσοχή τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και θέλουν να δημιουργήσουν αναχώματα στα ρωσικά σχέδια.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι εάν ο Τσίπρας προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό και αρθούν τα εμπόδια για ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ….θα βοηθήσουν ώστε η Ελλάδα να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο ζήτημα του χρέους.
Ουσιαστικά η Ελλάδα δίνει το όνομα Μακεδονία για να πάρει μια υποτυπώδη λύση στο ελληνικό χρέος.
Για τους αμερικανούς το ζήτημα είναι κομβικό.
Ο Τσίπρας είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πάρει κανένα ρίσκο για το Μακεδονικό εάν δεν έχει διασφαλίσει την αμερικανική βοήθεια για το χρέος.
Αυτή η βοήθεια ακόμη και από τον αμερικανό πρόεδρο Trump θα παρασχεθεί οπότε…ο Τσίπρας με αντάλλαγμα το χρέος θα επιχειρήσει λύση στο Μακεδονικό.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η FYROM που πλέον έχοντας κάνει deal με τους αμερικανούς είναι έτοιμη για μια συμβιβαστική πρόταση.
Για τους έλληνες αλλά και για τους σκοπιανούς το σύνθετο όνομα Μακεδονία θα είναι μια έσχατη λύση ως το μη χείρον βέλτιστον.
Ωστόσο το ζήτημα του ονόματος ακόμη δεν έχει κλειδώσει...και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τετελεσμένο γεγονός ακόμη τουλάχιστον

2)Η ΝΔ τάσσεται στην γραμμή Βουκουρεστίου που είχε χαράξει ο Κώστας Καραμανλής δηλαδή veto στο ΝΑΤΟ για την FYROM άπαξ και δεν υπήρξε λύση στο ζήτημα του ονόματος.
Η ΝΔ δεν μπορεί να ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία για την FΥROM με το όνομα Μακεδονία.
Οποιαδήποτε υπαναχώρηση από την θέση αυτή θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις στην ΝΔ, οπότε ο Μητσοτάκης κρατάει σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση και δεν θα στηρίξει…την γραμμή Τσίπρα.  
Πάντως και ο Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις και η συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη θα πρέπει να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο πιέσεων που ασκούνται.
Πάντως ο Μητσοτάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμμετάσχει σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

3)Η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο κόμμα που ξεκάθαρα έχει ταχθεί κατά της σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία.

4)Η Κεντροαριστερά τάσσεται υπέρ της σύνθετης ονομασίας υπό όρους.
Η Φ. Γεννηματά έχει κατηγορήσει ευθέως την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και προειδοποιήσει ότι με την στάση της κινδυνεύει να διχάσει τους έλληνες.

5) Η Ένωση Κεντρώων εσχάτως τάσσεται κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία.

6)Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της σύνθετης ονομασίας υπό όρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης