Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα σκληρά μέτρα του νέου Προγράμματος Αυξημένης Εποπτείας έως το 2022 σχεδιάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα

Τα σκληρά μέτρα του νέου Προγράμματος Αυξημένης Εποπτείας έως το 2022 σχεδιάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα
Το «κοστούμι» με τα μέτρα του νέου Προγράμματος «ράβουν» οι δανειστές για την Αθήνα
Το «κοστούμι» με τα νέα σκληρά μέτρα, όπως το νέο κύμα απολύσεων στο δημόσιο τομέα και τις μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τους στόχους για πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα τέσσερα χρόνια έχουν ξεκινήσει να «ράβουν» οι δανειστές για την Αθήνα.
Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας, με διάρκεια ως το 2022,το οποίο θα «φορεθεί» για πρώτη φορά από την Ελλάδα επειδή ακριβώς αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και όχι σαν μία όπως όλες οι άλλες χώρες (Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία ) που βγήκαν νωρίτερα από τα Μνημόνια.
Στις Βρυξέλλες το έχουν ονομάσει «Πρόγραμμα Σταθερότητας» (σ.σ. όχι βέβαια σαν αυτά που υπέβαλε στο παρελθόν η Ελλάδα στην Ε.Ε.) ενώ στην Ουάσιγκτον το αποκαλούν  «Πρόγραμμα Χρέους».  
Όπως και να το ονομάσουν οι δανειστές δεν έχει καμία απολύτως σημασία.
Αντιθέτως, αυτό που έχει σημασία για τους Έλληνες, είναι το περιεχόμενο του.
Οι απαιτήσεις των τεσσάρων πιστωτών ώστε η Αθήνα να συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.
Τα οποία μειώνονται στο 2,2% για την περίοδο από το 2023 έως το 2060.
Σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα μεταβατικό «μεικτό» πρόγραμμα που θα συνδυάζει εποπτεία και εγγυημένο έξοδο στις αγορές ταυτόχρονα.
Δεν θα περιέχει δόσεις και δάνεια  όπως τα υφιστάμενα προγράμματα ή οι πιστωτικές γραμμές (ενισχυμένες ή μη) αλλά μεταρρυθμίσεις έναντι ανταλλαγμάτων για το χρέος.
Αν και η κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο της «καθαρής» εξόδου υπάρχουν ωστόσο παράγοντες που θεωρούν ότι ακόμη είναι νωρίς για ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο.
«Χρειάζεται πολύ προσοχή» τονίζουν αρμόδιες πηγές γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να σιγουρέψει τα βήματα της για την απόλυτη εξάρτηση από τις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των δεσμεύσεων που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα θα είναι:

1.Ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που δεν υλοποιήθηκαν με τα τρία προηγούμενα Μνημόνια.
Για την κυβέρνηση αυτό είναι το πρώτο μεγάλο «αγκάθι» που καλείται να διαπραγματευτεί με το κουαρτέτο.
Ήδη υπάρχει πρόβλημα με την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.
Η σχετική διορία που προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο εκπνέει στα τέλη Μαρτίου, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι πρέπει να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις καθώς δεν επαρκούν οι ιδιώτες εκτιμητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να χαράξουν τις νέες τιμές της εφορίας.
2.Διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο.
Ήταν να γίνουν με την 3η αξιολόγηση αλλά το θέμα έσπρωξε η ελληνική πλευρά με το μεταβατικό Πρόγραμμα λόγω της «καυτής πατάτας» των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που περιλαμβάνει
3.Ο τραπεζικός τομέας με έμφαση τα κόκκινα δάνεια και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
4.Νέους όρους ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια ώστε το ελληνικό κράτος να απαλλαγεί σταδιακά από τα εσωτερικά του χρέη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης