Τελευταία Νέα
Οικονομία

Moscovici: Ο κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα

Moscovici: Ο κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα
Tο δημόσιο χρέος που φτάνει στο 180% του ΑΕΠ παραμένει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά
Για την «άριστη», συνεργασία του με την ελληνική κυβέρνηση για την 3η αξιολόγηση, η οποία θα ολοκληρωθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν κι όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες κάνει λόγο σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Pierre Moscovici ενώ αναφέρεται και στα επιτεύγματα του προγράμματος διάσωσης και τις υποχρεώσεις που θα συνεχίσει να έχει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση.
Ο Moscovici αναγνωρίζει ότι το ανθρώπινο κόστος της κρίσης ήταν πολύ υψηλό και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός, συμπληρώνοντας όμως ότι τα επιτεύγματα του προγράμματος είναι σαφή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι "ένα δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 15% του ΑΕΠ έχει σχεδόν εξαλείφει". Παράλληλα, κάνει λόγο για "μια σειρά πρωτόγνωρων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", οι οποίες θέτουν τις βάσεις για μια πιο σταθερή Ελλάδα. Όμως, ο Ευρωπαίος επίτροπος προειδοποιεί ότι το δημόσιο χρέος που φτάνει στο 180% του ΑΕΠ παραμένει πρόβλημα, "το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά".
Όπως υπογραμμίζει ο ευρωπαίος επίτροπος «στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελική αξιολόγηση ενώ το Eurogroup συμφώνησε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ελάφρυνση του χρέους κατά τρόπο που θα συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Συμπληρώνει ότι παράλληλα θα ληφθούν και οι αποφάσεις για το μελλοντικό πλαίσιο στήριξης της χώρας. Αποσαφηνίζει δε, ότι οι λεπτομέρειες αυτών των αποφάσεων δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.
Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι μετά το πέρας του προγράμματος, οι οικονομικές πολιτικές θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζονται Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. "Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθούν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα", συμπληρώνει. Τέλος ο Moscovici αναφέρει με σαφήνεια ότι «δεν θα υπάρξουν πλέον μνημόνια – και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει ανάγκη για πρόσθετη λιτότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης