Σκόπια: Σε κοινή γραμμή προσανατολίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το θέμα της ονομασίας

Σκόπια: Σε κοινή γραμμή προσανατολίζονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το θέμα της ονομασίας
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών τόνισε οτι είναι απαραίτητη η συμμετοχή της αντιπολίτευσης στο θέμα της λύσης 
Πάνω από 5 ώρες διήρκησε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια το Σάββατο (27/1) στο οποίο συζητήθηκε η ανάγκη ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev και ο υπουργός Εξωτερικών Nicola Dimitrov ενημέρωσαν για τις προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Mathew Nimic, στη Νέα Υόρκη, αλλά και για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.
Έπειτα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης οι μετέχοντες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε, αλλά ο Zaev εξέφρασε την αισιοδοξία του και δήλωσε ότι «είναι πιθανή η υιοθέτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα».
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ, τόνισε οτι είναι απαραίτητη, για την εξεύρεση λύσης, η συμμετοχή της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης αλλά και του προέδρου της χώρας.
"Απαιτείται πολιτική θέληση και κουράγιο από την πλευρά μας, αλλά η λύση είναι πιθανή αν υπάρχει τέτοια πολιτική θέληση και από την ελληνική πλευρά", σημείωσε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων.
"Ενημέρωσα τους μετέχοντες στη σύσκεψη ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πολύ υπεύθυνη και αποφασιστική. Στόχος μας να διασφαλίσουμε την πρόοδο και την προστασία των εθνικών συμφερόντων. Θα γίνουν κι άλλες συναντήσεις ", είπε ακόμη.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε ότι θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με την Αθήνα με στόχο την εξεύρεση λύσης. «Λέω λύσης, όχι καθυστέρησης».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Giorgi Ivanof, τόνισε ότι η χώρα θα υιοθετήσει μία θέση που δεν θα πλήξει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας. "Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσαν για τις προτάσεις και τις θέσεις των δύο πλευρών", συμπλήρωσε.
Ο Christian Mitcoski, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, επεσήμανε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Αρνήθηκε και αυτός να αποκαλύψει τις προτάσεις για το όνομα και πρόσθεσε, "περιμένουμε τώρα τα επόμενα βήματα αυτής της διαδικασίας, της οποίας θέλουμε να είμαστε μέρος".
Τέλος ο Ali Ahmeti, αρχηγός του αλβανικού κόμματος DUI, χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική. "Εκτιμώ τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Είναι η αρχή της διαδικασίας, είναι σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, για την ειρήνη και τη σταθερότητα", συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS