Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Μάχη Αναστασιάδη (35%) - Μαλά (30,25%) στον β΄γύρο στις 4/2 - Ρυθμιστής ο Παπαδόπουλος

Κύπρος: Μάχη Αναστασιάδη (35%) - Μαλά (30,25%) στον β΄γύρο στις 4/2 - Ρυθμιστής ο Παπαδόπουλος
Προβληματισμός στα κυπριακά κόμματα από τη μεγάλη αποχή στον πρώτο γύρο των εκλογών που ανήλθε σε ποσοστό 28,13% -  Στους νικητές των εκλογών και το ΕΛΑΜ που υπερέβη το ποσοστό του 5%
(upd 18) Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους δύο υποψήφιους  Ν. Αναστασιάδη και Στ. Μαλά, του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.
Ήδη, χθες, στα επιτελεία έγινε η πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την στρατηγική μέχρι την προσεχή Κυριακή.
Σήμερα, ή το αργότερο αύριο, οι δύο υποψήφιοι θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τους ανθυποψηφίους τους, που αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο και τα κόμματα που τους στήριξαν, ενώ παράλληλα αναμένεται να ενταθούν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις.
Ο Σταύρος Μαλάς έχει αποκλείσει οποιαδήποτε επαφή με το εθνικιστικό ΕΛΑΜ, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ετοιμότητα του για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.
Για την αναμέτρηση της Κυριακής θεωρείται ως ορόσημο η τηλεοπτική μονομαχία (debate) Αναστασιάδη-Μαλά, την ερχόμενη Τετάρτη.
Και αυτό, με δεδομένο ότι η διαφορά μεταξύ των Αναστασιάδη - Μαλά είναι στο 5.27%.
Ο επικεφαλής του επιτελείου του Ν. Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης,
δήλωσε το πρωί ότι «Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς είναι το ίδιο ακατάλληλοι για την προεδρία».
Μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι και οι δύο διεκδικητές της προεδρίας «είναι απόλυτα ταυτισμένοι στο Κυπριακό και απολύτως αντίθετοι με τη θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου και είναι ακατάλληλοι να διαχειριστούν και τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».
Αν και η απόφαση του λαού είναι απολύτως σεβαστή, όπως τόνισε, στο επιτελείο Παπαδόπουλου συνεχίζουμε να πιστεύουμε στην ορθότητα των δικών μας θέσεων.
Η άποψη, πρόσθεσε, ότι «όσοι θέλουν νέα στρατηγική για το Κυπριακό δεν θέλουν λύση, είναι παραπλανητική» και εξέφρασε την ευχή «να διαψευστούμε και ο λαός να μην μετανιώσει ποτέ για την απόφαση που πήρε χθες».
Ο κ. Παντελίδης ενημέρωσε ότι τις επόμενες ώρες και μέρες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των κομμάτων που συνεργάστηκαν στον πρώτο γύρο, προσθέτοντας ότι υπάρχει η βούληση -και θα ήταν επιθυμητή- μία κοινή συμπόρευση στον δεύτερο γύρο.
Ωστόσο, είπε, το κάθε κόμμα διατηρεί την αυτονομία του και θα υπάρξει σεβασμός στις αποφάσεις των τεσσάρων κομμάτων.
Ως «ισχυρή εντολή» στον Νίκο Αναστασιάδη για να συνεχίσει το έργο, που ξεκίνησε πριν από μια πενταετία, ερμηνεύει το εκλογικό επιτελείο του, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ευρωβουλευτής, Λευτέρης Χριστοφόρου,
δήλωσε ότι στα πέντε χρόνια διακυβέρνησής του, ο Νίκος Αναστασιάδης «απέδειξε στην πράξη ότι αντίπαλοί του ήταν τα προβλήματα του τόπου και όχι τα κόμματα ή οι ανθυποψήφιοί του».
Λειτούργησε, υποστήριξε, συναινετικά για το καλό του τόπου και ήταν πρόεδρος όλων των Κυπρίων, χωρίς αποκλεισμούς.
Ο κύριος Χριστοφόρου ανέφερε ότι, για τον δεύτερο γύρο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα απευθυνθεί σε μια διευρυμένη κοινωνική πλειοψηφία, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας.
Από τα πιο «αισιόδοξα σενάρια» ήταν το ποσοστό που εξασφάλισε ο Σταύρος Μαλάς στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Απέδωσε το αποτέλεσμα στην «πολυσυλλεκτικότητα» της υποψηφιότητας Μαλά, καθώς και στην πολύ ψηλή συσπείρωση του κόμματος. Εκτίμησε ότι το ποσοστό αυτό αποτελεί μια ισχυρή βάση, επί της οποίας το επιτελείο Μαλά μπορεί να στηριχθεί για να πετύχει «τη μεγάλη δημιουργική αλλαγή, μέσα από μια πλατιά κοινωνική συμμαχία».
Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι ο κύριος Μαλάς και το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ακολουθήσουν «την οδό των συναλλαγών και των μεταλλάξεων τις επόμενες ημέρες».
Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δήλωσε ότι «είναι η μέρα των πολιτών και του λαού», για να συμπληρώσει πως μέχρι προχθές μιλούσαν οι πολιτικοί.
Το αποτέλεσμα, τόνισε, πρέπει να γίνει λίαν σεβαστό απ' όλους και ευχήθηκε εκείνος που θα αναλάβει να υπηρετήσει πιστά την πατρίδα, γιατί, όπως συμπλήρωσε, «το εθνικό μας θέμα είναι δυστυχώς άλυτο πέραν του μισού αιώνος».
Ο κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι «όποιος αναλάβει τη νέα προεδρία, εμείς ως Εκκλησία, θα σταθούμε δίπλα του να τον βοηθήσουμε».
Ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο την Κυριακή (28/1/2018) ενώ την επόμενη Κυριακή (4/2) θα δώσει τη μάχη για τον προεδρικό θώκο με τον Σταύρο Μαλά, υποψήφιο του ΑΚΕΛ, ο οποίος έκανε τη μεγάλη έκπληξη.

Οι επόμενες μέρες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα κόμματα που αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας θα λάβουν θέση για το τι θα πράξουν την ερχόμενη και καθοριστική εκλογή στις 4 Φεβρουαρίου.
Η μάχη ανάμεσα στον πρόεδρο της Μεγαλονήσου Νίκο Αναστασιάδη και τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ προεδρικό υποψήφιο αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς η διαφορά των πέντε μονάδων σήμερα (28/1) καταδεικνύει, πως όλα είναι ανοιχτά για τον β' γύρο. Στους νικητές του πρώτου γύρου συγκαταλέγεται και το ΕΛΑΜ, που υπερέβη το ποσοστό του 5% στην εκλογική διαδικασία.
Προβληματισμός, πάντως επικρατεί στα επιτελεία όλων των κομμάτων για το αυξημένο ποσοστό της αποχής, που ξεπέρασε το 28%.

Το τελικό αποτέλεσμα
   
Με βάση το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 35,5% ενώ δεύτερος έρχεται ο Σταύρος Μαλάς από το ΑΚΕΛ με 30,25%.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ με 25,74%.
Ποσοστό 5,65% συγκεντρώνει ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ.
Στο 2,18% ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών.
Ψήφισαν 395.915 (71,87%) και αποχή έφθασε στο 28,13%








Ο κυπριακός Τύπος για το εκλογικό αποτέλεσμα

Έκπληξη χαρακτηρίζει ο κυπριακός Τύπος το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος θα αναμετρηθεί στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών με τον Νίκο Αναστασιάδη
Όπως αναφέρεται, ο Νίκος Αναστασιάδης κατετάγη πρώτος στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος με ποσοστό 35,51% ακολουθούμενος από τον Σταύρο Μαλά που έκανε την έκπληξη συγκεντρώνοντας ποσοστό 30,24%.  
Ο μεγάλος χαμένος της εκλογικής διαδικασίας Νικόλας Παπαδόπουλος συγκέντρωσε ποσοστό 25,74%, ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ έλαβε ποσοστό 5,65% που άφησε πίσω του τον Γιώργο Λιλλήκα με 2,18%, σημειώνουν οι κυπριακές εφημερίδες σύμφωνα με το Stockwatch.
Παρόλο που δεν χαμογέλασε η κάλπη στον Νικόλα Παπαδόπουλο, του έδωσε τον ρόλο του ρυθμιστή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Από σήμερα ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα και μέσα στα επόμενα 24ωρα θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για εκλογική συνεννόηση με τον έναν εκ των δύο υποψηφίων που θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή στο δεύτερο γύρο των εκλογών.
Η αποχή κτύπησε ρεκόρ αφού τρεις στους δέκα πολίτες γύρισαν τις πλάτες στις κάλπες  παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν τις τελευταίες μέρες. Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, η αποχή ανήλθε στο 28,6% που αποτελεί ρεκόρ για προεδρικές εκλογές, αφού οι προηγουμένως ήταν στο 16,86%.
 
«ΠΟΛΙΤΗΣ»:
Παρέμεινε ζωντανή η ελπίδα για λύση. Τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων απέρριψαν τη "νέα στρατηγική" στο Κυπριακό. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εισέπραξε ένα ηχηρό "όχι" στο δημοψήφισμα που ζήτησε. Το δίδυμο Αναστασιάδη - Μαλά, όπως και το 2013, θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο.

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: Έκανε την έκπληξη με 30,24%. Ο Σταύρος Μαλάς στον δεύτερο γύρο με τον Νίκο Αναστασιάδη - Ήττα για Νικόλα και ενδιάμεσους. 'Αρχισαν τα φλερτ για τον δεύτερο γύρο και η εβδομάδα αναμένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ- Αναζήτηση συμμαχιών: Προσκλήσεις για ευρεία κυβέρνηση και από τους δύο.

«ΧΑΡΑΥΓΗ»: Αλλαγή ζητά ο λαός. Σε συστράτευση και ενότητα κάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς: Η Κύπρος να γυρίσει σελίδα. Εσωκομματικές διεργασίες ενόψει του δεύτερου γύρου.

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Και τώρα οι δυο τους. Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς θα κοντραριστούν την ερχόμενη Κυριακή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στο 5,27% η διαφορά των δύο μονομάχων της ερχόμενης Κυριακής. Το θρίλερ της δεύτερης θέσης έβγαλε νικητή τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ και ηττημένο τον υποψήφιο του ενδιάμεσου χώρου.

- Ανησυχίες από τη μεγάλη αποχή-ρεκόρ. Από το 16,8% των προεδρικών του 2013, φτάσαμε στο 28,12%.


Η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος


Ο πρόεδρος της Κύπρου στο 100% της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος από το ΡΙΚ συγκέντρωνε ποσοστό από 37,5% έως 41% ενώ τη δεύτερη θέση κέρδιζε ο Σταύρος Μαλάς του ΑΚΕΛ με ποσοστό  από 26 -29%.
Ακολουθούσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ με ποσοστό 23% έως 26%.  
Ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ συγκέντρωνε από 4,5% έως 6%.
Ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών εξασφάλιζε ποσοστό από 1,5% έως 2,5%.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι συγκέντρωνε ποσοστό 1%.

Αναστασιάδης: Να συνεχίσουμε την πορεία που χαράξαμε - Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς

Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή (4/2) έθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας λόγο για κρίσιμη μάχη.
«Τα αποτελέσματα δεν αποτελούν παρά ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που χαράξαμε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο νικητής του σημερινού πρώτου γύρου (28/1/2018) Νίκος Αναστασιάδης.
Παράλληλα, τόνισε πως οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι κρίσιμες, καθώς θα κρίνουν το μέλλον της χώρας.
«Είτε θα συνεχίσουμε με σιγουριά, είτε θα επιστρέψουμε σε δογματικές επιλογές που μας οδήγησαν σε αδιέξοδα», συνέχισε.
Ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι δεν είναι η ώρα των πειραματισμών και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική που ακολούθησε κατά την τελευταία πενταετία, εκφράζοντας ετοιμότητα για συνεργασίες και κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.
Τέλος είπε, πως αυτή είναι η τελευταία προεδρική θητεία, που διεκδικεί.

Μαλάς: Στον β΄γύρο των εκλογών να βάλουμε τις βάσεις για την εθνική ενότητα

Πανηγυρικό το κλίμα στο στρατηγείο του προεδρικού υποψηφίου Σταύρου Μαλά στην Κύπρο, μετά τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Ο Σταύρος Μαλάς υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ ευχαρίστησε όσους ψήφισαν στις εκλογές, αλλά και όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχία του πρώτου γύρου, ενώ συνεχάρη τους ανθυποψηφίους τους για τον δικό τους αγώνα.
Τόνισε πως η ψήφος του λαού, δείχνει την ανάγκη η κοινωνία να γυρίσει σελίδα.
«Στον β' γύρο θα βάλουμε όλοι τις βάσεις για την εθνική ενότητα», πρόσθεσε.

Παπαδόπουλος: Ο μεσαίος χώρος έχει δύναμη

Την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δηλώνοντας ωστόσο περήφανος που μέσω της υποψηφιότητάς του, ο μεσαίος χώρος έδειξε ότι έχει τη δύναμη να σταθεί ενάντια στα κατεστημένα.
Επίσης ανέφερε πως τόσο ο ίδιος, όσο και όσοι τον βοήθησαν, έδωσαν έναν τίμιο αγώνα, παρά τη λάσπη που δέχθηκαν.

Χρίστου (ΕΛΑΜ): Παλέψαμε με τα κόμματα του κατεστημένου

«Παλέψαμε σε ένα αγώνα ενάντια στα κόμματα του κατεστημένου και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα σεβαστό ποσοστό. Όσοι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν σήμερα, να γνωρίζουν θα τους αντιπροσωπεύσουμε επάξια και θα συνεχίσουμε τον δίκαιο πολιτικό αγώνα τον οποίο διεξάγουμε», τόνισε σε δηλώσεις του ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.
«Τα προβλήματα της πατρίδας μας παραμένουν επί τάπητος. Ο λαός μας απαιτεί λύσεις σε αυτά που αντιμετωπίζει καθημερινά και εκεί θα στραφούν οι δικές μας προσπάθειες.
Είμαστε ένα κόμμα το οποίο στέλνει πάντοτε το μήνυμα της ενότητας προς τον Κυπριακό Ελληνισμό.
Έτσι και σήμερα, αυτή την ώρα που μας δίνεται το δικαίωμα, καλούμε τον Κυπριακό Ελληνισμό την επαύριον των εκλογών να είναι ενωμένος μπροστά στα κοινά προβλήματα που θα συναντήσουμε», σημείωσε ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ.
«Ευχαριστώ και πάλι, από τα βάθη της ψυχής μου όλους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό μας και συνεχίζουν να μας συμπαραστέκονται και να είναι βέβαιοι ότι από σήμερα και στο εξής κανένας δεν θα μπορέσει να κοροϊδέψει ξανά την Πατριωτική Παράταξη», συνέχισε.
Σχετικά με τη θέση, που θα λάβει το κόμμα του στον β΄γύρο των εκλογών (4/2) και τη μάχη Αναστασιάδη - Μαλά ο κ. Χρίοτου τόνισε:
«Θα στείλουμε και στους δύο εναπομείναντες υποψηφίους το σχετικό ερωτηματολόγιο και μετά από συνεδρία των συλλογικών οργάνων τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση».



Την πρωτιά του Νίκου Αναστασιάδη προδιέγραφαν τα Exit Polls που δημοσιοποιήθηκε με το κλείσιμο της κάλπης στις 18:00.
Ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό από 33,5% έως 37,5% ενώ μάχη για τη δεύτερη θέση δίνουν ο Σταύρος Μαλάς του ΑΚΕΛ (26,5% έως 29,5%) και ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ (25% -28%). Ιδιαίτερα μεγάλο το ποσοστό του ΕΛΑΜ που ανέρχεται από 5,5% έως 7,5%.



Την πρωτιά του Νίκου Αναστασιάδη και τη διασφάλιση της δεύτερης θέσης από τον Σταύρο Μαλά επιβεβαιώνουν όλα τα exit polls των κυπριακών καναλιών.



Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα 

Περίπου 40 λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης (18:00) άρχισε και η ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων.






Οι δηλώσεις των πέντε υποψηφίων την ώρα της κάλπης

Στις κάλπες έσπευσαν και οι πέντε υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών, ήτοι ο Ν. Αναστασιάδης, Στ. Μαλάς, Ν. Παπαδόπουλος, Γ. Λιλλήκας και Χρ. Χρίστου.
Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Ν. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι τα προβλήματα του λαού είναι ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλος όλων των υποψηφίων.
Από την πλευρά του, ο Ν. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το μέλλον της χώρας θα κριθεί από τους πολίτες, ο Στ. Μαλάς κάλεσε να κρίνουν αυτούς που δεν τους υποτίμησαν οι πολίτες.
Ακόμη, ο Γ. Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει μεγάλη αποχή, ενώ ο Χρ. Χρίστου εκτίμησε ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα της κάλπης.

Στο 71,4% η συμμετοχή και αποχή  

Στο 71,4 % έφτασε τελικά η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, με το ποσοστό αποχής να κυμαίνεται στο  28,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εφόρου Εκλογής που δόθηκαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 18:00 οπότε και έκλεισαν οι κάλπες.
Η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά, ενώ τα στοιχεία για την προσέλευση μία ώρα πριν από το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή στις 17:00, έδειχναν στο  66.2%  το ποσοστό συμμετοχής και την αποχή έφτασε 33.8%.
Πάντως, η προσέλευση στις κάλπες κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προεδρικές του 2013,  αφού έφτασε στο 71,4% σήμερα από 83,14% στις προεδρικές του 2013 και 66,74% στις βουλευτικές εκλογές του 2016 στο 66.74%.
Στις 18:00 έκλεισαν οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 20:30.
Αναλυτικά τα ποσοστά συμμετοχής ανά επαρχία έχουν ως εξής: Στο 72,4% στην επαρχία της Λευκωσίας, από 82,45 % στις Προεδρικές εκλογές του 2013 και 65,50% στις Βουλευτικές του 2016, στη Λεμεσό 69,2% έναντι 83,4% στις Προεδρικές εκλογές του 2013 και 66,09% στις Βουλευτικές του 2016, στην επαρχία Αμμοχώστου η συμμετοχή ήταν 71,8% έναντι 84,3% στις Προεδρικές εκλογές του 2013 και 67,14% στις Βουλευτικές του 2016, στην επαρχία Λάρνακας η συμμετοχή έφτασε στο 71,8% (84,3% στις Προεδρικές εκλογές του 2013 και 67,94% με τις Βουλευτικές του 2016), στην επαρχία Πάφου ανήλθε σε 74% (84,58% στις Προεδρικές εκλογές του 2013 και 72,31% με τις Βουλευτικές του 2016).
Τέλος, στο  εξωτερικό η συμμετοχή έφτασε το 71% (80,00 % στις Προεδρικές εκλογές του 2013 και 62,97% με τις Βουλευτικές του 2016).

Μικρότερη η συμμετοχή από το 2013


Οριστικά μικρότερη η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου, σήμερα (28/12018) σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκλογική διαδικασία το 2013.
Στις 17:00 και μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε στο 66,2%.
Στις προεδρικές εκλογές του 2013 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα  77,6%.
Στις βουλευτικές εκλογές το 2016 το ποσοστό συμμετοχής είχε φθάσει το 60%.
Στις 15:00 η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία έφθανε το 50,9%.
Να σημειωθεί, πως στις προεδρικές εκλογές του 2013 την ίδια ώρα, είχε ψηφίσει το 61,4% των εγγεγραμμένων.
Τον προβληματισμό του για το μέγεθος της αποχής εξέφρασε ο προεδρικός υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας.

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε:

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καθορίσουν οι «αναποφάσιστοι» και η «κρυφή ψήφος».
Η προεκλογική εκστρατεία γενικά δεν παρουσίασε κάτι το ιδιαίτερο. Οι υποψήφιοι επανέλαβαν σε όλα τα θέματα- Κυπριακό, υδρογονάνθρακές, οικονομία, εσωτερική διακυβέρνηση- τις γνωστές τους θέσεις, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως επισημαίνουν αρθρογράφοι, με «υπερβολικές υποσχέσεις και λαϊκισμούς».
Ειδικά στο Κυπριακό, όπου τα πράγματα είναι πλέον οριακά , οι υποψήφιοι δεν παρουσίασαν «νέες και ευφάνταστες» ιδέες , εκτός από κάποιες αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου σε πιο ορθολογική οργάνωση των συνομιλιών. Ωστόσο, απέφυγε να δηλώσει ρητώς κατά πόσον αποδέχεται ως μορφή λύσης του Κυπριακού την Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) , την οποία απορρίπτουν οι εταίροι του.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς στηρίζουν τη συνέχιση της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος προκρίνει ακύρωση των συγκλίσεων, οι οποίες επιτεύχθηκαν από το 2008.
Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως θεωρεί τις προεδρικές «δημοψήφισμα» για την πολιτική στο Κυπριακό, μεταξύ της γραμμής Αναστασιάδη και Μαλά και της «νέας στρατηγικής» που προτείνει. Επίσης, ανέφερε ότι «δεν έχει αλλεργία» με την ομοσπονδία, αλλά διαφωνίες με το περιεχόμενο της λύσης, που δρομολογείται, και συγκεκριμένα σε θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και κυρίως ασφάλειας και εγγυήσεων.
Οι διαφοροποιήσεις Αναστασιάδη - Μαλά εντοπίζονται σε θέματα τακτικής. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπερασπίζεται τους χειρισμούς του, ιδιαίτερα το περασμένο καλοκαίρι στο Κραν Μοντανά, ενώ ο Σταύρος Μαλάς τον επικρίνει, υποστηρίζοντας ότι έχασε μια σημαντική ευκαιρία για συμφωνία.
Από τους πέντε βασικούς υποψήφιους, ο μόνος που ξεκάθαρα απορρίπτει λύση ομοσπονδίας είναι ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, χωρίς και πάλι να προτείνει καινούργια προσέγγιση.
Από τις θέσεις των υποψηφίων ξεχωρίζουν και οι προτάσεις Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα για καλύτερη αξιοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου με συγκεκριμένες δομές και διαδικασίες, καθώς και για την ανάγκη συμμετοχής εμπειρογνωμόνων στη διαχείριση του Κυπριακού, αλλά και ευρύτερα της εξωτερικής πολιτικής.
Ο Γ. Λιλλήκας τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την μορφή λύσης του Κυπριακού, θέση την οποία δεν φαίνεται να απορρίπτουν οι κύριοι Παπαδόπουλος και Χρίστου.

Φαβορί ο Αναστασιάδης στις δημοσκοπήσεις - Μάχη για τη δεύτερη θέση
Στο μεταξύ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρη πρωτιά στον πρόεδρο Αναστασιάδη με ποσοστό 34,2% καθώς προηγείται από τους αντιπάλους του 11% και θα είναι ένας από τους δύο υποψηφίους στο δεύτερο γύρο στις 4/2.
Θρίλερ είναι η μάχη μεταξύ του Σταύρου Μαλά ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 23,1% και του Νικόλα Παπαδόπουλου με 22,6% καθώς βρίσκονται μια μόλις ανάσα από το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.



Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που καταγράφει τις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος στην τελευταία στροφή του προεκλογικού αγώνα, κερδισμένος την υπό επισκόπηση περίοδο είναι ο Σταύρος Μαλάς με συν 3,5% από την προηγούμενη μέτρηση. Ακολουθεί ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με 1,6% έσοδα. Τα ποσοστά Αναστασιάδη καταγράφουν προσθήκη μισής μονάδας ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσιάζεται με την ίδια δύναμη όπως και την προηγούμενη. Πτώση μιας μονάδας καταγράφει ο Γιώργος Λιλλήκας.




Πρόεδρος Αναστασιάδης: Θα πρέπει οι εκλογές να μας βρουν ενωμένους

«Τις προηγούμενες μέρες οι υποψήφιοι είχαμε την ευκαιρία να παραθέσουμε στο λαό τα πεπραγμένα, τις προτάσεις αλλά και τα διλήμματα που τίθενται ενώπιον των πολιτών, τούτες τις ώρες», είπε και κάλεσε όλους «με νηφαλιότητα, να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, πάντα έχοντας κατά νου τα όσα έχουν ακούσει, αλλά κατά κύριο λόγο, γνωρίζοντας πως την επομένη θα πρέπει οι εκλογές να μας βρουν ενωμένους». Υπέδειξε ακόμη πως πολιτικός αντίπαλος όλων δεν είναι όσοι διεκδίκησαν την προεδρία, αλλά τα προβλήματα του λαού, τα οποία όπως είπε «θέλουν ενότητα, θέλουν συνεργασία, θέλουν οπωσδήποτε σοβαρότητα και σωστό προγραμματισμό».
Καλώντας όλους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως «αν οι πολίτες αδιαφορήσουν σημαίνει αποφασίζουν εκείνοι που συμμετέχουν και όχι εκείνοι που απέχουν κα η αποχή δεν είναι η πολιτική πράξη που προσφέρει αυτό που η πατρίδα μας θέλει, η οποία θέλει συμμετοχή όλων».

Νικόλας Παπαδόπουλος: Πρωταγωνιστές οι πολίτες

Πρωταγωνιστές σήμερα δεν είμαστε εμείς οι υποψήφιοι. Πρωταγωνιστές είναι οι πολίτες. Με την συμμετοχή τους ενισχύεται η δημοκρατία. Με τις επιλογές τους καθορίζουν την πορεία της πατρίδας μας. Για λύση με Νέα Στρατηγική. Για αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Για αλλαγή, αξιοπιστία και ελπίδα. Καλή ψήφο.

Γιώργος Λιλλήκας: Σήμερα είναι γιορτή

«Σήμερα είναι μια γιορτή. Η δημοκρατία δίνει το δικαίωμα στους πολίτες με την ψήφος τους να καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Καλώ τους πολίτες να καθορίσουν αυτή την πορεία. Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλα. Ελπίζω να μην έχει μεγάλη αποχή, και θέλω να πω στους πολίτες πως η αποχή αφήνει άλλους να αποφασίζουν. Θέλω να πιστεύω πως όλα όσα έγιναν θα μείνουν πίσω μας και θα μας βρει ενωμένους στην κοινωνία η επόμενη μέρα για να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Σταύρος Μαλάς: Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα προσέλθουν με την ωριμότητα που τους διακρίνει

«Μας έχουν ακούσει, μας έχουν δει, μας έχουν συγκρίνει και τώρα είναι η ώρα να μας κρίνουν», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι η ώρα να κρίνουν εκείνους που δεν υποτίμησαν τη νοημοσύνη τους. Είναι η ώρα να κρίνουν εκείνους οι οποίοι πραγματικά τους προσφέρουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον». Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, δεν είναι η ώρα των προσωπικών απογοητεύσεων, αλλά «είναι η ώρα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως ιδεολογικής πεποίθησης να κατέλθουν στις εκλογές και να επιλέξουν οι ίδιοι – όχι άλλοι για εκείνους – το μέλλον τους». «Είμαι σίγουρος ότι όταν οι πολίτες προσέλθουν με την ωριμότητα που διακρίνει πλέον την κυπριακή κοινωνία και με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό στο μέλλον των παιδιών μας, για ένα καλύτερο μέλλον που τους αξίζει, τότε θα αποφασίσουν, γιατί αυτό είναι το μέλλον που μας ενώνει» είπε ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «μας ενώνει βέβαια και η Κύπρος μας».

Μιχάλης Μηνάς: Καλώ τον κόσμο να κάνει την αλλαγή

Έχουμε πίστη πως ο κυπριακός λαός θα κάνει αυτό που πρέπει, θέλουμε τη νεολαία να έχει άποψη και λέω ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Καλώ τον κόσμο να κάνουμε μια αλλαγή και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης