Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι μετοχές που είναι ακόμα φθηνές μετά το ράλι του ΧΑ – Περιορίζονται οι επιλογές των επενδυτών

Οι μετοχές που είναι ακόμα φθηνές μετά το ράλι του ΧΑ – Περιορίζονται οι επιλογές των επενδυτών
Αρκετές αποτιμήσεις εισηγμένων βρίσκονται πλέον σε απαιτητικά επίπεδα και οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν καλύτερα σημεία εισόδου
Οι μετοχές δεν «φωνάζουν» πλέον για το πόσο φθηνές είναι αφού πολλές έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο ράλι.
Άλλες ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο και άλλες πριν από μερικούς μήνες.
Όπως και να έχει οι αποτιμήσεις δεν είναι πλέον στην συντριπτική τους πλειονότητα ελκυστικές όπως ήταν πριν μερικούς μήνες.
Η επιλογή μετοχών με βάση τα θεμελιώδη, με βάση τα δημοσιευμένα μεγέθη και όχι το πόσα κέρδη θα έρθουν αν γίνει το ένα και το άλλο, γίνεται πλέον πιο δύσκολη.
Ειδικά όταν κάποιος κοιτάξει την απόδοση της μετοχής το προηγούμενο έτος.
Πάντως υπάρχουν σύμφωνα με αναλυτές που διαβάζουν το σύνολο των ισολογισμών των εισηγμένων, ακόμα επιλογές από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, για όσους θέλουν να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια, ή να αναδιαρθρώσουν το χαρτοφυλάκιο που διαθέτουν.
Από την άλλη, υπάρχουν και μετοχές που οι αποτιμήσεις είναι φουσκωμένες και οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν καλύτερα σημεία εισόδου.
Από τις φθηνές και σύμφωνα πάντα με τα δημοσιευμένα μεγέθη τα οποία παρακολουθούν αναλυτές, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά η Motor Oil αν διατηρηθούν τα κέρδη της.
Και οι δύο μετοχές έχουν προσφέρει στους επενδυτές μεγάλες αποδόσεις, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου.
Η Μυτιληναίος που επίσης έχει καταγράψει μεγάλο ράλι, έχει ακόμη περιθώρια ανόδου αν φέρει τα νούμερα που έχει υποσχεθεί και η Folli Follie και δεν υπάρξουν απογοητεύσεις στο κομμάτι των ελεύθερων ταμειακών ροών.
Με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι φθηνή.
Τα «νερά», ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΠΣ είναι ακόμη φθηνά.
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, Ικτίνος και Paperpack με την προϋπόθεση ότι τα περιθώρια κέρδους παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα έχουν ακόμη περιθώρια ανόδου.
Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου και Ξυλεμπορία είναι φθηνές αλλά θέλουν να γίνουν και έργα στη χώρα προκειμένου να βελτιώσουν τα μεγέθη τους.
Μία άλλη κατηγορία μετοχών που είναι φθηνές και δεν χρειάζεται κάτι να αλλάξει είναι οι Flexopack, Μύλοι Λούλη, Ελινόιλ, Έλτον, Καράτζη, Βογιατζόγλου, AS Company και ΓΕΒΚΑ.
Τέλος για όσους βλέπουν υπεραξίες μέσω real estate, οι εταιρείες Alpha Αστικά Ακίνητα, ΕΚΤΕΡ (μεγάλη έκταση στην Πάρο) και η Ολυμπιακή Τεχνική (Ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς) έχουν ακόμη περιθώρια ανόδου αφού οι αποτιμήσεις στο ταμπλό υστερούν έναντι της αξίας των ακινήτων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης