Αθήνα και Σκόπια θα επισκεφτεί ο Nimetz: Αναπτύσσεται δυναμική λύση στο «Μακεδονικό»

Αθήνα και Σκόπια θα επισκεφτεί ο Nimetz: Αναπτύσσεται δυναμική λύση στο «Μακεδονικό»
O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μ. Nimetz,  θα επισκεφτεί την Αθήνα την προσεχή Τρίτη 30 Ιανουαρίου
Στην Αθήνα θα βρεθεί την Τρίτη 30 Ιανουαρίου ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ειδικότερα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μ. Nimetz,  σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα επισκεφτεί την Αθήνα την προσεχή Τρίτη 30 Ιανουαρίου για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και μία ημέρα αργότερα, την Τετάρτη 31/1,  θα βρεθεί για το ίδιο θέμα στα Σκόπια, όπου μάλιστα την επομένη, ήτοι την 1 Φεβρουαρίου, θα έχει σειρά επαφών με την ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Nimetz:Υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων

«Υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων», τονίζει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, M. Nimetz, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα πετύχει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία.
Όπως αναφέρει, «γίνονται ήδη συγκεκριμένα βήματα και είναι η ώρα να εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις , να επισπεύσουμε και να φθάσουμε σε συμφωνία.
Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες, ίσως νωρίτερα».
Χαρακτηρίζει ως θετική και σημαντική τη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Zaev στο Νταβός, «μια πραγματικά ιστορικής σημασίας συνάντηση, εάν οδηγήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δυο γειτόνων», όπως σημειώνει.
Υπογραμμίζει δε, πως «είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δυο πρωθυπουργούς.
Σύμφωνα με την πρόθεσή τους έρχομαι στην Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία.
Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων».
Ο ίδιος σημειώνει ότι  «πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις των δυο κυβερνήσεων δεν είναι ίδιες σε σχέση με πολλά από τα ανοικτά ζητήματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις δυο χώρες από τους πολιτικούς ηγέτες και γενικά από τον πληθυσμό σε αυτό το θέμα οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός».
Συνολικά, δηλώνει ότι  πιστεύει  ότι «υπάρχει τώρα μια γενική επιθυμία στις δυο χώρες και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα να επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δυο γειτόνων και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων.
Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε».
Ο M. Nimetz έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι το ζητούμενο αλλά και εφικτό είναι μια σύνθετη ονομασία,  κάτι που επίσημα υποστηρίζει η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια και που μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ζ. Zaev στην ΠΓΔΜ αποδέχεται πλέον και η γειτονική χώρα.
Ο ίδιος προτείνει ευρεία χρήση της νέας ονομασίας από τη στιγμή που η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι πριν από την ολοκλήρωση της ένταξής της, ενώ στο μεσοδιάστημα υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς και fora.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS