Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συμβιβασμό στο «Μακεδονικό» και νέες πολιτικές συμμαχίες επιδιώκει το Μαξίμου

Συμβιβασμό στο «Μακεδονικό» και νέες πολιτικές συμμαχίες επιδιώκει το Μαξίμου
Στην κυβέρνηση μετά τις συναντήσεις ξεκαθαρίζει το περίγραμμα της λύσης που θα επιδιώξει: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων»
«Ταμείο» κάνει το Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό μετά τον κύκλο συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και τις αντίστοιχες κινήσεις στα Σκόπια.
Αλέξης Τσίπρας και Zoran Zaev μεταξύ άλλων φαίνεται να συμφώνησαν στην βήμα προς βήμα μεθόδευση της λύσης με παράλληλες κινήσεις στο εσωτερικό τους για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους για τον επιδιωκόμενο συμβιβασμό. Από τα Σκόπια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατ αρχήν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εκεί πολιτικών κομμάτων για επιδίωξη συμβιβαστικής λύσης.
Ο Matthew Nimetz από την πλευρά του δηλώνει ότι υπάρχει θετική δυναμική. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Nimetz συμπεριφέρεται περισσότερο σαν εκπρόσωπος των εθνικιστών της ΠΓΔΜ, παρά σαν ουδέτερος μεσολαβητής με αποστολή να βοηθήσει την προσέγγιση των δύο πλευρών και τον αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό.
Στην κυβέρνηση μετά τις συναντήσεις ξεκαθαρίζει το περίγραμμα της λύσης που θα επιδιώξει: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων.
Απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών από τα κρατικά κείμενα των Σκοπίων. Ενιαία λύση και όχι κατάτμηση και άρση του βέτο της Ελλάδας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ μετά την νομικά δεσμευτική συμφωνία».
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στην εξάλειψη του αλυτρωτισμού της γείτονος μετά τις συζητήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε το ζήτημα της διεθνούς δεσμευτικότητας της όποιας συμφωνίας.
Έχοντας υπόψη και τις αντίστοιχες κινήσεις στην πλευρά των Σκοπίων αλλά και της Αλβανίας –που επηρεάζει την αλβανική μειοψηφία- και της Βουλγαρίας και γνωρίζοντας ότι ΗΠΑ και ΕΕ θα εντείνουν τις τους προσεχείς μήνες, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο Zoran Zaev θα επιδιώξει σθεναρά την λύση. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι θα υπάρξει συμβιβασμός.
Όσο για την ονομασία υπάρχουν δύο εκδοχές, το Νέα Μακεδονία και το Βόρεια ή Άνω Μακεδονία.
Όσον αφορά τις δικές της κινήσεις η κυβέρνηση ξέρει ότι στο εξής θα έχει απέναντί της την σκληρή στάση της ΝΔ η οποία θα ανεβάζει συνεχώς τον πήχη και θα βάζει το δύσκολο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια. Ήδη δηλώνει ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει πάρει δέσμευση επ’ αυτού πριν καν ξεκινήσει την συζήτηση.
Εν ολίγοις να είχε διακόψει τις συζητήσεις πριν καν αρχίσει.
 
Αναδιάταξη δυνάμεων και συμμαχιών
 
Το Σκοπιανό αναδιατάσσει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό καθώς αναδεικνύει τον βαθύτερο πολιτικό χαρακτήρα των κομμάτων, αλλάζει τις μέχρι τώρα πολιτικές συμμαχίες και αναδεικνύει διαφορετικές εκλεκτικές συγγένειες. Για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι υποχώρησε η τάση των διεθνιστών που θα έδιναν ακόμη και το «Μακεδονία».
Γι αυτό άλλωστε δεν υπήρξε καμία ένσταση στην γραμμή του πρωθυπουργού για σύνθετη ονομασία έναντι όλων.
Στη ΝΔ πάλι επικράτησε η σκληρή «εθνικιστική», όπως την χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη τάση, στην οποία τον τόνο δίνουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σημειώθηκε υποχώρηση της καραμανλικής πτέρυγας που το 2008 είχε πιστωθεί το Βουκουρέστι.
Είναι εμφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε ότι μία συμβιβαστική προς την κυβέρνηση στάση θα δίχαζε την δική του κομματική βάση. Αντίθετα με την σκληρή γραμμή έναντι των Σκοπίων και της κυβέρνησης φιλοδοξεί να προσφέρει πολιτική στέγη στους πολίτες και τις κινήσεις που έχουν βγει στο προσκήνιο με τα συλλαλητήρια. «Με την σκληρή γραμμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης», λένε οι παροικούντες την Πειραιώς.
Άλλοι βέβαια σημειώνουν ότι αποδομείται το μεταρρυθμιστικό και μετριοπαθές προφίλ του φιλελεύθερου κεντροδεξιού πολιτικού που φιλοτεχνεί εδώ και πολλά χρόνια.
Όσον αφορά τους πολιτικούς συσχετισμούς με προβολή στο προσεχές ή απώτερο μέλλον έχει σημασία και η στάση της Κεντροαριστεράς.
Τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι θετικοί σε μία επιδίωξη συμβιβαστικής λύσης όπως και μια εν γένει «ρεαλιστική» προσέγγιση των εθνικών θεμάτων. 
Εκ των πραγμάτων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μίας ευρύτερης σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και πέραν των εθνικών θεμάτων, ενώ πλέον είναι καθαρή η αποκλίνουσα πορεία με τη ΝΔ, με την οποία συμβαδίζανε τα τελευταία τρία χρόνια. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ευθύγραμμα είναι  πιο πιθανό να υπάρξει μελλοντικά πολιτική και  κυβερνητική συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά με τη ΝΔ. 
Η προσέγγιση του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί όσο θα διευρύνεται το ρήγμα των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Γιατί μπορεί στην κυβέρνηση να λένε, και να το υπογραμμίζει και ο ίδιος ότι «ο Καμμένος δεν θα γίνει Σαμαράς, για να ρίξει την κυβέρνηση», ωστόσο η θέση του Προέδρου των ΑΝΕΛ είναι δύσκολη με τους βουλευτές του να κοιτάζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο πειρασμός για τον Πάνο Καμμένο να απευθυνθεί στο αυξημένης εθνικής ευαισθησίας κοινό που πλημμύρισε την Θεσσαλονίκη και θα γεμίσει και το Σύνταγμα είναι μεγάλος. Μία συμβιβαστική στάση στο Σκοπιανό τον αποκόπτει από το φυσικό εκλογικό του κοινό και κάνει δύσκολη την κοινοβουλευτική του επιβίωση στις εκλογές.
Σε αυτή την περίπτωση βέβαια τορπιλίζει την κυβερνητική συνοχή και προδιαγράφει την ημερομηνία λήξης της συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκ των πραγμάτων η ΝΔ απομονώνεται αφού φυσικά δεν μπορεί να προσεγγίσει ούτε με τους ΑΝΕΛ –εκεί οι διαφορές είναι αγεφύρωτες νυν και αεί-, ούτε μπορεί να στηρίζεται στον Βασίλη Λεβέντη που θα ακολουθήσει τα ισχυρότερα ρεύματα αέρα.

Σπ. Γκουτζάνης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης