Δανειστές: Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη αναβολή για αντικειμενικές – ΕΝΦΙΑ

Δανειστές: Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη αναβολή για αντικειμενικές – ΕΝΦΙΑ
Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από την κυβέρνηση ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ  θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες
Καμία νέα αναβολή στα σχέδια εξίσωσης των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές δεν πρόκειται να δεχθούν οι δανειστές, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι ως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να είναι έτοιμες οι νέες τιμές ζώνης, και μέχρι τον Μάιο η νέα φορολογική κλίμακα του ΕΝΦΙΑ που αποτελεί τον κεντρικό «αγωγό» των εσόδων που εισπράττονται από την περιουσία.
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές αναμένεται να κάνει «βαρύτερη» την φορολογία για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που   αποτελούν τους… καλύτερους πελάτες της εφορίας και των Μνημονίων.
Κάθε χρόνο εισφέρουν σε σταθερή βάση 2,65 δις. ευρώ στα δημόσια ταμεία μέσω του ΕΝΦΙΑ.
Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από την κυβέρνηση ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ  θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Ο νέος λογαριασμός θα έρθει μέχρι τον  Αύγουστο ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών ότι σε περίπτωση που με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών δεν επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ θα γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.
Οι αλλαγές στους συντελεστές αναμένεται να αποφασιστούν τον Μάιο και αν τελικά υπάρξουν παρεμβάσεις τα «σπασμένα» των νέων αντικειμενικών θα κληθούν να πληρώσουν οι έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Βέβαια, η εξίσωση των αντικειμενικών με τις τιμές της αγοράς έχει ακόμη πολύ δρόμο.
Οι 200 περίπου εκτιμητές που έχουν προσληφθεί φαίνεται να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά καθώς δεν προλαβαίνουν να σηκώσουν ένα τόσο μεγάλο έργο με το χρονοδιάγραμμα των δανειστών να είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό.
Δεν αποκλείεται οι νέες τιμές ζώνης να είναι  πλασματικές και χρειαστεί νέα αναθεώρηση το 2019.
Ενδεχόμενο το οποίο γνωρίζει η κυβέρνηση και έχει αφήσει ανοιχτό η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Στους άτυχους της φετινής χρονιά είναι και όσοι εισέπραξαν εισοδήματα από ενοίκια μέσα στο 2017.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα αυτά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% ενώ αν τα έσοδα υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει εισπράξει τα εισοδήματα από τα ενοίκια, ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά καθώς η μόνη περίπτωση η εφορία να κάνει τα στραβά μάτια, είναι να υπάρχει αγωγή εξώσεως ή δικαστική απόφαση.
Τα εισοδήματα που εισπράττουν οι φορολογούμενοι από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν ακόμη και το 45% ως εξής:

- 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 1 μέχρι 12.000 ευρώ,

- 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ,

-  45% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.

 Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS