Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το νέο "Μνημόνιο Χρέους" με λιτότητα και ελάφρυνση... ετοιμάζουν οι δανειστές στο Eurogroup στις 12 Μαρτίου

Το νέο
Το «Μνημόνιο Χρέους» θα είναι ένα μεταβατικό «μεικτό» πρόγραμμα που θα συνδυάζει εποπτεία και εγγυημένο έξοδο στις αγορές ταυτόχρονα.
Νέο «πακέτο» μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για να μπορέσει να καταστεί βιώσιμο ετοιμάζουν σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «bankingnews» οι  ευρωπαϊκοί θεσμοί ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι συζητήσεις κυβέρνησης - δανειστών για τη νέα «συνταγή» ελάφρυνσης, η οποία είναι αισθητά διαφοροποιημένη σε σχέση με τις αποφάσεις που έχει πάρει ήδη η ευρωζώνη ( μεσοπρόθεσμα – μακροπρόθεσμα) βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Θα κορυφωθούν μέσα στον Φεβρουάριο μαζί με τις διαπραγματεύσεις για την 4η αξιολόγηση ενώ σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στο  Eurogroup της 12ης Μαρτίου όπου θα γίνει και ο πρώτος απολογισμός των συζητήσεων.
Τα νέα μέτρα για το ελληνικό χρέος είναι άμεσα συνδεδεμένα με το «Μνημόνιο Χρέους» στο οποίο οδηγείται η χώρα και θα έχει διάρκεια ώς το 2022 προκειμένου να καλυφθούν   οι απαιτήσεις των τεσσάρων πιστωτών ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022.
Το «Μνημόνιο Χρέους» θα είναι ένα μεταβατικό «μεικτό» πρόγραμμα που θα συνδυάζει εποπτεία και εγγυημένο έξοδο στις αγορές ταυτόχρονα.
Δεν θα περιέχει δόσεις και δάνεια  όπως τα υφιστάμενα προγράμματα ή οι πιστωτικές γραμμές (ενισχυμένες ή μη) αλλά μεταρρυθμίσεις έναντι ανταλλαγμάτων για το χρέος.
Αν και η κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο της «καθαρής» εξόδου υπάρχουν ωστόσο παράγοντες που θεωρούν ότι ακόμη είναι νωρίς για ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο. «Χρειάζεται πολύ προσοχή» τονίζουν αρμόδιες πηγές γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να σιγουρέψει τα βήματα της για την απόλυτη εξάρτηση από τις αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των δεσμεύσεων που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα θα είναι:

1. Ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που δεν υλοποιήθηκαν με τα τρία προηγούμενα Μνημόνια.
Για την κυβέρνηση αυτό είναι το πρώτο μεγάλο «αγκάθι» που καλείται να διαπραγματευτεί με το κουαρτέτο.
Ήδη υπάρχει πρόβλημα με την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.
Η σχετική διορία που προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο εκπνέει στα τέλη Μαρτίου, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνουν ότι πρέπει να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις καθώς δεν επαρκούν οι ιδιώτες εκτιμητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να χαράξουν τις νέες τιμές της εφορίας.

2. Διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο.
Ήταν να γίνουν  με την 3η αξιολόγηση αλλά το θέμα έσπρωξε η ελληνική πλευρά με το μεταβατικό Πρόγραμμα λόγω της «καυτής πατάτας» των απολύσεων  δημοσίων υπαλλήλων που περιλαμβάνει

3. Ο τραπεζικός τομέας με έμφαση τα κόκκινα δάνεια και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

4. Νέους όρους ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια ώστε το ελληνικό κράτος να απαλλαγεί σταδιακά από τα εσωτερικά του χρέη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης