Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πόσο πιο "γκρίζα" μπορεί να γίνουν τα Ίμια; (video)

Πόσο πιο
Εύλογα ερωτήματα που προβληματίζουν...
Είναι γεγονός ότι η Τουρκία επιδιώκει να υπενθυμίζει την παρουσία της, στο Αν. Αιγαίο και τις λεγόμενες "γκρίζες ζώνες", όλο και πιο δυναμικά. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αναπαράγουμε, πολύ δε περισσότερο να υιοθετήσουμε την θέση των τουρκικών ΜΜΕ, που έχουν –πάντα- κυρίαρχο ρόλο στις τουρκικές επιδιώξεις κατά της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και τους επεκτατισμούς της Άγκυρας.
Άλλωστε τα videos που δημοσιοποιούν από τις χθεσινές προκλήσεις στα Ίμια, κατά την ρίψη στεφάνου στην μνήμη των τριών πεσόντων του «ΠΝ21», δεν δείχνουν τίποτε περισσότερο από τουρκικά παραπλέοντα σκάφη και δεν τεκμηριώνουν τη θέση ότι «ο Έλληνας υπουργός Άμυνας εμποδίστηκε και εκδιώχθηκε» από την περιοχή.
Αντίθετα το video που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΥΕΘΑ δείχνει ότι τηρήθηκε –τουλάχιστον σε πρώτη φάση- η προβλεπόμενη διαδικασία προειδοποίησης μέσω ασυρμάτου των πολλών τουρκικών σκαφών που βρισκόνταν στην περιοχή, σε μεγάλη εγγύτητα με την ελληνική κανονιοφόρο "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ", που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αντιμετωπίσει με μεγάλη αποφασιστικότητα την τουρκική προκλητικότητα.

Εύλογα ερωτήματα που προβληματίζουν...

Υπάκουσαν τα τουρκικά σκάφη στις ελληνικές προειδοποιήσεις;  
Αποχώρησαν από την περιοχή ή συνέχισαν να παρενοχλούν και να εμποδίζουν τον πλου του ελληνικού πολεμικού;  
Ήταν τα τουρκικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ίσως και αγκυροβολημένα, παραβιάζοντας κάθε έννοια των προβλέψεων περί «αβλαβούς διέλευσης»;
Τι προβλέπει η διαδικασία εάν δεν υπακούσει σε επανειλημμένες προειδοποιήσεις  ένα  πλοίο που παραβιάζει τα εθνικά χωρικά ύδατα;
Προβλέπει την χρήση προειδοποιητικών βολών;  Διότι οι Τούρκοι δεν έχουν παραμείνει μόνο σε προειδοποιήσεις, το έχουν κάνει αρκετές φορές!

Ο ΥΕΘΑ κατηγορείται γιατί η κανονιοφόρος δεν προσέγγισε ακόμη περισσότερο, ή γιατί δεν ενεπλάκη σε…ναυμαχία!
Υπάρχει και μια άλλη ομάδα σχολιαστών που υποστηρίζει ότι τέτοιες ενέργειες “επικοινωνιακού χαρακτήρα” δεν τιμούν την επέτειο. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η κίνηση του Καμμένου είχε και επικοινωνιακή στόχευση.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, στα Ίμια ο εκάστοτε ΥΕΘΑ πρέπει να πηγαίνει όχι για να κάνει “τσαμπουκά”, ούτε για να φωνάζει ότι τα Ίμια είναι ελληνικά. Ελληνικά είναι.
Πρέπει να πηγαίνει για το μνημόσυνο των τριών Αξιωματικών του Π.Ν. που χάθηκαν άδικα. Τελείως άδικα από λάθη πολιτικών…

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης