Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συγκέντρωση συνταξιούχων αύριο για τη σωτηρία του ΛΕΠΕΤΕ

Συγκέντρωση συνταξιούχων αύριο για τη σωτηρία του ΛΕΠΕΤΕ
Μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης εδώ και 3 μήνες  ανεστάλη η καταβολή της  επικουρικής σύνταξης  σε 16.000 οικογένειες συνταξιούχων της ΕΤΕ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ,αύριο Τρίτη 30 Γενάρη στις  10.30 πμ έξω από το Κεντρικό της ΕΤΕ στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) οργανώνει ο σύλλογος συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ-Τραπεζών για να διεκδικήσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ από τη διοίκηση της ΕΤΕ.
Όπως είναι γνωστό μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης εδώ και 3 μήνες  ανεστάλη η καταβολή της  επικουρικής σύνταξης  σε 16.000 οικογένειες συνταξιούχων της ΕΤΕ.
«Με το πρόσχημα ότι ο λογαριασμός παρουσιάζει ελλείμματα, η τράπεζα αρνείται να τα καλύπτει, επειδή πρέπει να «εξυγιανθεί», όπως απαιτούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις και θέλει να απαλλαχτεί από τα «βαρίδια» που «απειλούν» την κερδοφορία της.» επισημαίνει ο σύλλογος, κάνοντας αναδρομή στην ιστορία του ΛΕΠΕΤΕ.
Το ΛΕΠΕΤΕ, τονίζει ο σύλλογος συνταξιούχων, λειτουργεί από το 1949 και παρέχει στους συνταξιούχους της ΕΤΕ επικουρική σύνταξη και δε λαμβάνουν επικουρική από κανένα άλλο φορέα.
Στον λογαριασμό αυτόν πιστώνονταν όσο ήμασταν εργαζόμενοι σε μηνιαία βάση οι αναλογούσες εισφορές μας και τη διαχείριση και εκμετάλλευσή τους, την είχε η ΕΤΕ.
Αφού για χρόνια πολλά έκανε την πολιτική της με τα αποθεματικά του ταμείου επενδύοντάς τα κατά το δοκούν, κερδίζοντας δισεκατομμύρια για τους μετόχους της,  από το τέλος της δεκαετίας του ’90  ο λογαριασμός έγινε ελλειμματικός- γεγονός για το οποίο οι συνταξιούχοι δεν ευθύνονται καθόλου- εξ αιτίας:
1. Της τοποθέτησης των αποθεματικών του Ταμείου στο χρηματιστηριακό τζόγο και σε άλλα τοξικά προϊόντα συμφερόντων της ΕΤΕ με αποτέλεσμα την απομείωσή τους.
2. Των χιλιάδων εργαζόμενων στην ΕΤΕ την τελευταία 20ετία με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ενοικιαζόμενοι ειδικοί συνεργάτες κλπ), οι οποίοι δεν εντάσσονταν στον ΛΕΠΕΤΕ
3. Των αντιασφαλιστικών νόμων Ρέππα και Πετραλιά που ενέταξαν την κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ), και τους συναδέλφους που προσλήφθηκαν μετά την 1/1/2005 στο ΙΚΑ  ΕΤΕΑΜ, ενέργεια που στέρησε τον ΛΕΠΕΤΕ από σημαντικά έσοδα.
4. Tων μαζικών απολύσεων με τη μορφή των εθελούσιων εξόδων της τελευταίας δεκαετίας οι οποίες εξυπηρετούσαν μόνο την κερδοφορία της Τράπεζας, στερώντας και πάλι τον ΛΕΠΕΤΕ από  τις εισφορές των απολυμένων, αλλά και στην ανάγκη εκταμίευσης μεγάλων ποσών για την κάλυψη των συντάξεων αυτών, καθώς και την απώλεια από τη συμμετοχή του ΛΕΠΕΤΕ στο PSI και την ανακεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ με λήψη μάλιστα και δανείου από τη  EUROBANK .
Αποδείχνοντας την συμπαιγνία κυβέρνησης- τράπεζας, η πρώτη δια στόματος Δραγασάκη κάλεσε τους συνταξιούχους και εργαζόμενους μέλη του Ταμείου, να αποδεχτούν σαν «ρεαλιστικό στόχο» τη δραστική μείωση της επικουρικής σύνταξης, είτε μέσα στον ΛΕΠΕΤΕ είτε με την ένταξή μας στο ΕΤΕΑΕΠ.  
Η ρύθμιση αυτή θα αποφέρει μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας της ΕΤΕ.
Απορρίπτουμε τον εκβιασμό και απαιτούμε κυβέρνηση και τράπεζα να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στους ασφαλισμένους, καλύπτοντας την καταβολή των συντάξεων μέσω του ΛΕΠΕΤΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης