Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Χαμηλός ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους - «Αγκάθι» τα NPLs

Κομισιόν: Χαμηλός ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους - «Αγκάθι» τα NPLs
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, το δημόσιο χρέος στην Κύπρο αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια
Στο 92,4% του ΑΕΠ θα υποχωρήσει το δημόσιο χρέος της Κύπρου το 2018, με την Κομισιόν να χαρακτηρίζει χαμηλό τον κίνδυνο για τη βιωσιμότητα.
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ότι ο κίνδυνος βιωσιμότητας στην Κύπρο βελτιώνεται από υψηλός που ήταν προηγουμένως σε μέτριος μεσοπρόθεσμα,  λόγω της μεγάλης βελτίωσης του δομικού πρωτογενούς πλεονάσματος και της μεγάλης μείωσης του δείκτη δημόσιου χρέους.
Μακροπρόθεσμα, οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους της Κύπρου είναι χαμηλοί.
Όσον αφορά τους ενδεχόμενους κινδύνους, προέρχονται κυρίως από το ύψος  των μη εξυπηρετουμένων δανείων, τα οποία εξακολουθούν να είναι προβληματικά σε πολλές χώρες της ΕΕ (ιδιαίτερα στην Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία).
Ωστόσο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ακόμη μειωθεί ή σταθεροποιηθεί, σε όλους τους τομείς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, το δημόσιο χρέος στην Κύπρο αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.
Το 2018 εκτιμάται να μειωθεί στο 92,4% του ΑΕΠ και το 2028 στο 58%.
Η ΕΕ αναμένει να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα έτη. Για το 2018 εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 2,2% και το 2019 στο 2%.
Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα με τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που απορρέουν από την πλευρά της χρηματοοικονομικής ανταγωνιστικότητας.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής ανταγωνιστικότητας, οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι της Κύπρου αντανακλώνται στην κυρίως αρνητική επενδυτική της θέση διεθνώς, χαμηλή αποταμίευση των νοικοκυριών και στο ψηλό ιδιωτικό χρέος.
Η Κύπρος είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ με ευνοϊκή αρχική δημοσιονομική θέση και ευνοϊκές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, σύμφωνα με την Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης