Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρές επιδόσεις για τα λιμάνια του ΧΑ στο ξεκίνημα του 2018 – Πως διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις

Ισχυρές επιδόσεις για τα λιμάνια του ΧΑ στο ξεκίνημα του 2018 – Πως διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις
Ο ΟΛΘ έχει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και μηδενικό τραπεζικό δανεισμό – Καταγράφει άνοδο 24,7% από την αρχή του έτους
Ισχυρή άνοδο καταγράφουν τα εισηγμένα λιμάνια του ΧΑ και ειδικά της Θεσσαλονίκης, με τη μετοχή του ΟΛΘ να επιχειρεί να διασπάσει ανοδικά τα υψηλά του Ιουλίου 2014.
Η οικονομική διάρθρωση του ΟΛΘ επιτρέπει στους επενδυτές να «επεξεργαστούν» διάφορα σενάρια βάσει τον οποίων θα μπορούσαν να έχουν καλές αποδόσεις μετά την ιδιωτικοποίηση.
Παράλληλα και ο ΟΛΠ βρίσκει τα «πατήματά» του και καταγράφει καλύτερες οριακά αποδόσεις από αυτές της αγοράς τον πρώτο μήνα του 2018.
Ο ΟΛΠ βρίσκεται σε υψηλά Ιουλίου 2014, αλλά μάλλον ακολουθεί την αγορά και δεν υπάρχει κάποιο σενάριο που θα μπορούσε να ωθεί τους επενδυτές σε τοποθετήσεις.
Αντιθέτως, στον ΟΛΘ φαίνεται να προεξοφλείται κάποια επιστροφή κεφαλαίου καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως οι επενδυτές που πήραν το λιμάνι έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό του ΟΠΑΠ.
Να εκμεταλλευτούν δηλαδή τη ρευστότητα του Οργανισμού και την απουσία τραπεζικού δανεισμού και να πάρουν άμεσα πίσω ένα μέρος της επένδυσής τους.
Σημειώνεται πάντως πως δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση πάνω σε αυτή την προσδοκία των επενδυτών.
Επιπλέον το ρεκόρ στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων που καταγράφθηκε το 2017, που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας, δείχνει τις προοπτικές που έχει το λιμάνι.
Σημειώνεται πάντως πως και για τα δύο λιμάνια οι εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου έγινε σε υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες, χωρίς ωστόσο να αποτελέσει καταλύτη για άνοδο της μετοχής.
Ο ΟΛΘ αποτιμάται στα 310 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου είχε καθαρή θέση 145,3 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι ο δείκτης P/BV είναι λίγο πάνω από τις δύο φορές.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν μόλις στα 17,2 εκατ. ευρώ με μηδενικές τραπεζικές, ενώ υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 37,5 εκατ. ευρώ και λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία 52,2 εκατ. ευρώ που είναι κυρίως προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας μεγαλύτερης των τριών μηνών.
Αυτά τα διαθέσιμα που είναι συνολικά περίπου 90 εκατ. ευρώ εκτιμάται και από στελέχη της αγοράς πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή εσόδων για τους επενδυτές.
Θα μπορούσε δηλαδή ο ΟΛΘ κατά τα πρότυπα του ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει μοιράσει πολλά εκατομμύρια ευρώ στους μετόχους από την ημέρα που πέρασε σε ιδιωτικά χέρια, να δώσει μέρος ή και το σύνολο αυτών (ανάλογα με την πορεία των ταμειακών ροών του).
Τα 90 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από 9 ευρώ ανά μετοχή με την τιμή του Οργανισμού να είναι λίγο πάνω από τα 30 ευρώ.
Ο ΟΛΠ από την άλλη, με αποτίμηση 440 εκατ. ευρώ είχε καθαρή θέση 179,5 εκατ. ευρώ (P/BV 2,45) και συνολικές υποχρεώσεις 183,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 71,5 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 42,3 εκατ. ευρώ.
Από την αρχή του έτους ο ΟΛΘ έχει απόδοση 24,7% και ο ΟΛΠ 13,55%.

Γιώργος Κατικάς
George.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης