Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρ: Συμφωνία να δώσει πληροφορίες για τυχόν παράνομες κρατικές επιδοτήσεις στην Qatar Airways

Κατάρ: Συμφωνία να δώσει πληροφορίες για τυχόν παράνομες κρατικές επιδοτήσεις στην Qatar Airways
Το Κατάρ αναμένεται να εκδώσει λεπτομερείς οικονομικές πληροφορίες σχετικά με την κρατική αεροπορική εταιρεία Qatar Airways
Το Κατάρ αναμένεται να εκδώσει λεπτομερείς οικονομικές πληροφορίες σχετικά με την κρατική αεροπορική εταιρεία Qatar Airways, μια κίνηση που ακολουθεί την πίεση των αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ, για να ανακαλύψουν αν η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει τυχόν επιδοτήσεις.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που θα ανακοινωθεί την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, η Qatar Airways θα εκδώσει ελεγμένες οικονομικές εκθέσεις εντός ενός έτους και εντός δύο ετών θα πρέπει να αποκαλύψει σημαντικές συναλλαγές με κρατικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Οι μεγαλύτεροι μεταφορείς των ΗΠΑ - ο όμιλος American Airlines, η United Continental Holdings και η Delta Air Lines - από το 2015 προέτρεψαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αμφισβητήσει την πολιτική τριών μεγάλων μεταφορέων της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο των συμφωνιών «ανοικτού ουρανού».
Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι αερομεταφορείς του Κόλπου αδικαιολόγητα επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις τους με επιδοτήσεις ύψους άνω των 50 δισ. δολαρίων την τελευταία δεκαετία.
Η Qatar Airways, η Etihad Airways και η Emirates, έχουν αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες.
Οι αεροπορικές εταιρείες του Κόλπου πραγματοποιούν περίπου 200 πτήσεις την εβδομάδα σε 12 πόλεις των ΗΠΑ.
Το Κατάρ και οι ΗΠΑ αναμένεται να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σε στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ-Κατάρ στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, που θα περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson και τον υπουργό Άμυνας James Mattis μαζί με ανώτερους αξιωματούχους του Κατάρ.
Η εθελοντική συμφωνία ακολουθεί εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Κατάρ τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Κατάρ δήλωσε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ότι η Qatar Airways δεν έχει σχέδια να προσφέρει τις λεγόμενες πτήσεις "πέμπτης ελευθερίας", που επιτρέπουν σε μια αεροπορική εταιρεία να πετάει μεταξύ ξένων χωρών, ως μέρος των υπηρεσιών προς και από την πατρίδα της.
Το Κατάρ πρέπει να λάβει μέτρα, για να διασφαλίσει ότι οι συναλλαγές διεξάγονται με εμπορικούς όρους.
Η εθελοντική συμφωνία δεν ισχύει για την Etihad ή την Emirates, οι οποίες εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει νέες συνομιλίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Σε ένα σημείωμα του Λευκού Οίκου της 14ης Σεπτεμβρίου 2017, αξιωματούχοι της διοίκησης της Trump συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «πρέπει να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της αθέμιτης συμπεριφοράς των αερομεταφορέων του Κόλπου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης