Τελευταία Νέα
Ενέργεια

FT: Τι σημαίνει το χάος στη Βενεουέλα για την αγορά πετρελαίου

FT: Τι σημαίνει το χάος στη Βενεουέλα για την αγορά πετρελαίου
FT: Τι σημαίνει το χάος στη Βενεουέλα για την αγορά πετρελαίου
Όποιος ψάχνει μια εξήγηση της πρόσφατης αύξησης της τιμής του πετρελαίου προς τα 70 δολάρια το βαρέλι δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξει την κατάσταση στη Βενεζουέλα αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
Η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα μειώθηκε κατά 13% το 2017, με την πτώση να επιταχύνεται προς το τέλος του 2017.
Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά περισσότερο από 500.000 βαρέλια ημερησίως σε χαμηλό 28 ετών, στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η πτώση της παραγωγής στη Βενεζουέλα, υπερέβη κατά πολύ το την παραγωγή που απαιτείται βάσει της συμφωνίας ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ και τη Ρωσίας.
Το ερώτημα είναι εάν η πτώση της παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα θα συνεχιστεί ή θα υπάρξει σταθεροποίηση στην παραγωγή.
Κανονικά, η Βενεζουέλα θα έπρεπε  να είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.
Με αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου άνω των 300 δισεκατομμυρίων βαρελιών και πληθώρα άλλων φυσικών πόρων, οι 30 εκατομμύρια πολίτες της Βολιβαριανής Δημοκρατίας θα έπρεπε να επωφελούνται από την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.
Αντ 'αυτού, η Βενεζουέλα βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης.
Η κυβέρνηση Maduro προσπαθεί να εφεύρει ένα νόμισμα - το "petro" - τιτλοποιημένο βάση του περιεχομένου του πετρελαϊκού πεδίου στη λεκάνη του ποταμού Orinoco.
Αλλά η πρώτη απαίτηση των κρυπτονομισμάτων είναι η εμπιστοσύνη και υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του Προέδρου Nicolás Maduro. Ο πληθωρισμός ""τρέχει" με 1.178%, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις και η κυβέρνηση έχει σταματήσει να δημοσιεύει επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Υπάρχει έλλειψη τροφίμων και αύξηση των γεννήσεων λόγω έλλειψης αντισυλληπτικών.
Περίπου 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2017 σε περιστατικά που σχετίζονται με εγκληματικές πράξεις και η χώρα έχει καταστεί βασική βάση για την εμπορία ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.
Η κατάρρευση της Βενεζουέλας ως βιώσιμου κράτους επιταχύνθηκε τους τελευταίους έξι μήνες και οι επιπτώσεις της άρχισαν να πλήττουν την κύρια δραστηριότητα της χώρας - την παραγωγή πετρελαίου.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA είναι βαθιά χρεωμένη.
Συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων, των τραπεζογραμματίων και άλλων δανείων, οφείλει περίπου 56 δισ. δολάρια.
Η Κούβα, κάποτε ο πιο κοντινός σύμμαχος της σκληρής αριστερής ηγεσίας της Βενεζουέλας, ανέλαβε τον έλεγχο της συμμετοχής της PDVSA σε ένα τοπικό διυλιστήριο για να αντισταθμίσει τα απλήρωτα χρέη της κρατικής εταιρίας της Βενεζουέλας.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει την κυβέρνηση Maduro, αλλά τώρα το όριο της γενναιοδωρίας τους φαίνεται να είναι κάποια ανακούφιση από στους όρους αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων και όχι να δώσουν στην πολύπαθη χώρα νέα δάνεια.
Η έλλειψη εξοπλισμού και επενδύσεων έχει αρχίσει να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα.
Μπορεί η παραγωγή να μειωθεί περαιτέρω;
Θεωρητικά, η Βενεζουέλα έχει την ικανότητα να παράγει τουλάχιστον 2,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από τις υπάρχοντες γεωτρήσεις, αλλά χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική δουλειά.
Ο διορισμός του στρατηγού Manuel Quevedo ως υπουργού πετρελαίου και διευθύνοντος συμβούλου της PDVSA, παρά την προφανή έλλειψη εμπειρίας του, υποδηλώνει ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να αποτελεί πολιτικό πιόνι που χρησιμοποιείται για να συνδέσει τον στρατό με την υποστήριξη προς τον Maduro.
Ο στρατός είναι ισχυρός στη Βενεζουέλα, αλλά είναι δύσκολο να δούμε πώς ο Manuel Quevedo μπορεί να παραγάγει πετρέλαιο από τις εγκαταστάσεις που σβήνουν μετά από μια δεκαετία παραμέλησης και μη επενδύσεων.
Μερικοί στη Βενεζουέλα ελπίζουν ότι η αμερικανική παρέμβαση, μέσω των οικονομικών κυρώσεων ή πιο άμεσα, θα επιφέρει αλλαγή καθεστώτος.
Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν έχουν διάθεση για περιπέτειες στο εξωτερικό και η Βενεζουέλα είναι πολύ αδύναμη για να αποτελέσει απειλή για τα άμεσα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Οι κυρώσεις της ΕΕ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθύνονται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, ωστόσο είναι απίθανο να διαταράξουν τις σχέσεις εξουσίας μεταξύ της κυβέρνησης Maduro, του στρατού και του οργανωμένου εγκλήματος.
Η βασική απαίτηση είναι η ανανέωση των επενδύσεων, ωστόσο με την αύξηση των χρεών αυτί είναι απίθανο να γίνει, εκτός αν αλλάξει η κυβέρνηση.
Οι εταιρείες στις οποίες η Βενεζουέλα οφείλει χρήματα θα παραμείνουν μακριά από τη χώρα.
Πολλοί πολίτες της χώρας έχουν φύγει, αφήνοντας τη βιομηχανία πετρελαίου στα χέρια ανθρώπων οι οποίοι υποφέρουν από την πτώση των  πραγματικών μισθών και από έλλειψη τροφίμων.
Ελλείψει αλλαγής καθεστώτος, δεν θα υπάρχουν κονδύλια διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή από οποιονδήποτε άλλο.
Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση, στερείται οποιασδήποτε αποτελεσματικής εξουσίας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας είναι πιθανό να παραμείνει στα ήδη χαμηλά επίπεδα και θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2018.
Για τη Βενεζουέλα η κατάσταση είναι μια τραγωδία.
Για την αγορά πετρελαίου και ειδικότερα για τον ΟΠΕΚ, η απώλεια της παραγωγής από έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς εκτός της Μέσης Ανατολής αποτελεί πηγή σωτηρίας...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης