Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αναλυτές προεξοφλούν μία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, τον Μάρτιο 2018

tags :
Οι αναλυτές προεξοφλούν μία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, τον Μάρτιο 2018
Οι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω δραστική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve, το 2018
Στη συνεδρίαση του ερχόμενου Μαρτίου (20-21/3) αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι Thomas Simons και Michael Pearce, αναλυτές των Jefferies και Capital Economics, αντίστοιχα.
Να επισημανθεί ότι, το περασμένο έτος, η Capital Economics είχε αναφέρει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος.
Η Νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Τρίτη και Τετάρτη (30-31/1), χωρίς ωστόσο να προβλέπεται αύξηση επιτοκίων, καθώς έχουν περάσει λιγότερο από δύο μήνες από την αύξηση των επιτοκίων στο εύρος 1,25%-1,50%, τον Δεκέμβριο 2017.
Η Credit Suisse αναμένει τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2018, αναθεωρώντας την αρχική πρόβλεψη που έκανε λόγο για δύο αυξήσεις, ενώ η Standard & Poor’s έχει κάνει λόγο, επίσης, για τρεις αυξήσεις.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Moody’s προβλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος αλλά και το 2019, κατά 25 μονάδες βάσεις κάθε φορά.
Η Federal Reserve προχώρησε σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το περασμένο έτος, έχοντας συσφίξει για πρώτη φορά τη νομισματική πολιτική από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε και το εύρος είχε αυξηθεί στο 0,25%-0,50% από το ιστορικό χαμηλό του 0%-0,25%.
Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2017, η Τράπεζα έχει βάλει μπρος τη συρρίκνωση του ισολογισμού της -ύψους 4,5 τρισεκ. δολαρίων- που «φούσκωσε» λόγω των μαζικών προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης