Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Credit Suisse: Η χρηματοδότηση για τις «πράσινες» επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι επαρκής

Credit Suisse: Η χρηματοδότηση για τις «πράσινες» επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι επαρκής
Ενώ υπάρχει η διάθεση παγκοσμίως για «καθαρές» επενδύσεις τα κεφάλαια σε αυτές χαρακτηρίζονται ανεπαρκή
Με αυξανόμενη πίεση στους φυσικούς πόρους, με αυξανόμενες ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και ανεπαρκείς επενδύσεις σε πράσινες πρωτοβουλίες, το θέμα της επαρκούς χρηματοδότησης φαντάζει πιο πιεστικό από ποτέ, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Credit Suisse, θέλοντας να τονίσει πως ενώ υπάρχει η διάθεση παγκοσμίως για «καθαρές» επενδύσεις τα κεφάλαια σε αυτές χαρακτηρίζονται ανεπαρκή.
Η πράσινη χρηματοδότηση, η πραγματοποίηση επενδύσεων που έχουν θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον στο χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς επιτρέπει στους επενδυτές να συνδυάζουν την οικονομική απόδοση με τα περιβαλλοντικά οφέλη.
Παρόλα αυτά, απαιτούνται επενδύσεις με επίκεντρο το περιβάλλον σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο, εάν πρέπει να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες παγκοσμίως, όπως η Συμφωνία του Παρισιού, οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και οι συστάσεις της Ομάδας Μελέτης Green Finance της ομάδας G-20.
Σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse, εκτιμάται ότι απαιτούνται 300 έως 400 δισ. δολάρια ετησίως για τη διατήρηση υγιών οικοσυστημάτων, αλλά είναι ολοφάνερο ότι απαιτούνται πόροι τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές, για την αντιμετώπιση των πιεστικών περιβαλλοντικών αναγκών.
Η πράσινη χρηματοδότηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, σε νέους και αναπτυσσόμενους τομείς όπως, η χρηματοπιστωτική τεχνολογία (fintech) και οι υποδομές οι οποίες παράγουν οικονομική απόδοση, ένα περιβάλλον με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, προσαρμοσμένες στις κλιματικές αλλαγές και στη βιώσιμη ζωή.

Πράσινη ανάπτυξη
Καθώς γίνεται όλο και πιο εμφανής η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης των υποδομών, οι οργανισμοί αναζητούν όλο και περισσότερο μέτρα που θα καταλύουν τις επενδύσεις στην καθαρή ανάπτυξη, αξιοποιώντας ταυτόχρονα το επενδυτικό τους δυναμικό.
Και παρόλο που η πράσινη χρηματοδότηση εμφανίζεται συχνότερα στην ημερήσια διάταξη, πρέπει να σημειωθεί σημαντική επιτάχυνση των ροών επενδύσεων, για την επίτευξη στόχων που συμφωνήθηκαν από τους παγκόσμιους οργανισμούς.
Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να συνδυαστούν αποτελεσματικά.
Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων όπως, η μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή.
Η ανάπτυξη τυποποιημένων χρηματοδοτικών μέσων για την ενθάρρυνση αυτής της πηγής επενδύσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Μαζί με τους αυστηρότερους στόχους για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβληματισμών, η κίνηση για πράσινες επενδύσεις στηρίζεται έντονα από τους «millennials», μια τεράστια και σημαντική επενδυτική ομάδα.
Αυτή η γενιά επικεντρώνεται στο μέλλον του παγκόσμιου περιβάλλοντος και ως εκ τούτου, οδηγεί την τάση των επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έξυπνα κτίρια.
Είναι πιο πιθανό να επενδύσουν σε επιχειρήσεις που έχουν θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και σταθερή οικονομική απόδοση.
Οι τεχνολογικές καινοτομίες αποτελούν αναπόφευκτα σημαντικό μέρος αυτής της τάσης. Οι βελτιώσεις της παραγωγικότητας μέσω της ψηφιοποίησης, του blockchain και της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετάβαση προς ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών αιχμής, άνοιξε νέες επενδυτικές ευκαιρίες καθώς και προκάλεσε αλλαγές στον ίδιο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η αύξηση των βιώσιμων επενδύσεων
Οι πράσινες επενδύσεις σε ακίνητα αποδεικνύουν ότι είναι ένας πολύ καλός και κερδοφόρος χώρος για πολλές εταιρείες που εκμεταλλεύονται ολοένα και περισσότερο την αυξανόμενη ζήτηση για κτίρια που πληρούν νέα περιβαλλοντικά πρότυπα.
Η αειφορία - τόσο στον τομέα των ακινήτων και πέρα από αυτό - είναι σημαντική ανησυχία για τους επενδυτές, καθώς και τα προγράμματα όπως το «Ομόλογα για την Κλιματική Πρωτοβουλία», το οποίο προωθεί τις επενδύσεις στην αγορά κεφαλαίων σε έργα που εστιάζουν στην αειφορία και άλλα θέματα που σχετίζονται με το κλίμα, είναι ενδεικτικά.
Η κίνηση προς αυτό το είδος επένδυσης είναι μια σημαντική τάση, με 130 δισ. δολάρια πράσινων ομολόγων να εκτιμάται ότι θα εκδοθούν το 2018, σύμφωνα με την πρωτοβουλία Climate Bonds Initiative.
Με τα 81,6 δισ.δολάρια που εκδόθηκαν το 2016, σημειώθηκε σημαντική ανάπτυξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι επενδύσεις στον κλάδο της καθαρής ενέργειας συνεχίζονται ασταμάτητα.
Σύμφωνα με την Πράσινη Χρηματοδοτική Πρωτοβουλία υπάρχουν 42 πράσινες ομολογίες που έχουν εγγραφεί στο LSE σε επτά διαφορετικά νομίσματα και 38 πράσινες εταιρείες που συγκέντρωσαν 10 δισ. δολάρια στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων 14 ανανεώσιμων επενδυτικών κεφαλαίων.
Είναι σαφές ότι η ταχεία ανάπτυξη επενδύσεων και ροών κεφαλαίων που σχετίζονται με το πράσινο περιβάλλον σε έργα που σχετίζονται με το κλίμα και χρησιμοποιούν χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες αιχμής είναι μια σημαντική τάση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όπως ισχυρίζεται ο Burkhard Varnholt, αναπληρωτής αμναλυτής στην Credit Suisse, "Η βιωσιμότητα σύντομα θα γίνει αναπόσπαστο μέρος της επένδυσης.

Το μέλλον είναι πράσινο
Το χάσμα μεταξύ της τρέχουσας χρηματοδότησης για πράσινα έργα και των περιβαλλοντικών στόχων που έχει δεσμευθεί η διεθνής κοινότητα να πιάσει είναι σημαντικό.
Και δεδομένου ότι σήμερα μόνο ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας χρηματοδότησης - κυρίως υπό μορφή ομολόγων - είναι πράσινο, η περαιτέρω ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα θα επιτρέψει στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων περιβαλλοντικών προβληματισμών.
Ωστόσο, υπάρχει σίγουρα αυξανόμενο ενδιαφέρον και με μεγαλύτερη στήριξη από τις ιδιωτικές πηγές κεφαλαίου, η δυνατότητα να έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα που να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον μας, φαντάζει αρκετά ρεαλιστική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης