Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η ΕΚΤ δεν εκμεταλλεύεται τα stress tests για να καθαρίσουν οι ελληνικές τράπεζες;

Γιατί η ΕΚΤ δεν εκμεταλλεύεται τα stress tests για να καθαρίσουν οι ελληνικές τράπεζες;
Είναι αληθές ότι τα stress tests θα μπορούσαν να αποτελέσουν βέλτιστη ευκαιρία ώστε να εξυγιανθούν πλήρως οι ισολογισμοί των τραπεζών…..
Στις 29 Φεβρουαρίου διεξήχθηκε ένα άκρως ενδιαφέρον συνέδριο για τα NPLs και NPEs στην Ελλάδα και πλήθος funds και δικηγορικών γραφείων συμμετείχαν καταθέτοντας απόψεις…αλλά κυρίως διερευνώντας μια νέα αγορά.
Ο τρόπος με τον οποίο πάει να ανοίξει ωστόσο η συγκεκριμένη αγορά είναι έως απαράδεκτος καθώς είναι προφανές ότι τα funds δεν έχουν στόχο την εξυγίανση έρχονται ως τρωκτικά δεν έχουν θετική συνεισφορά στην επίλυση του προβλήματος.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ετέθη ερώτηση σε στέλεχος της ΕΚΤ – SSM που παραβρέθηκε στο συνέδριο για τα NPLs και NPEs….γιατί η ΕΚΤ δεν εκμεταλλεύεται τα stress tests για να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών.
Το στέλεχος της ΕΚΤ απάντησε ότι δεν σχολιάζουμε άπαξ και δεν μπορούν να προβλεφθούν τα αποτελέσματα των stress tests.
Είναι αληθές ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι εμπλεκόμενοι στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων είναι έως απαράδεκτος.
Ένα πρόβλημα 100 δισεκ. που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις κυρίως λόγω της αξίας των collaterals και των προβλέψεων που έχουν διενεργηθεί περίπου 55 δισεκ.
Είναι αληθές ότι τα stress tests θα μπορούσαν να αποτελέσουν βέλτιστη ευκαιρία ώστε να εξυγιανθούν πλήρως οι ισολογισμοί των τραπεζών…..
Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για ρίσκο…υπό τον φόβο να ξεσπάσει νέα τραπεζική κρίση.
Πάντως είναι πλέον βασικό σενάριο ότι οι ελληνικές τράπεζες το 2019 θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Ο Πέτρος Δούκας ο πρώην υφυπουργός οικονομικών επί κυβερνήσεων ΝΔ που μίλησε στο συνέδριο τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υποκεφαλαιοποιημένες δηλαδή χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια.
Ωστόσο ΕΚΤ και θεσμοί δεν θέλουν να ξεσπάσει νέα τραπεζική κρίση και θα δώσουν χρόνο στις τράπεζες ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Π.χ. δεν θα διανείμουν μερίσματα τα επόμενα χρόνια και θα ακολουθούν πολύ συντηρητικές πολιτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης