Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Οι εκλογές στη Ιταλία θα τη βάλουν σε τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη

CNBC: Οι εκλογές στη Ιταλία θα τη βάλουν σε τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη
Οι εκλογές στην Ιταλία θα πραγματοποιηθούν στις 4 Μαρτίου 2018
Εν μέσω των διαπραγματεύσεων για τον Μεγάλο Συνασπισμό στη Γερμανία αλλά και ενόψει των εκλογών στην Ιταλία, το CNBC επισημαίνει σε σχετικό του άρθρο ότι σε περίπου έξι εβδομάδες, δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης είναι πιθανόν να μην έχουν κυβέρνηση.
Ενώ το αντισυμβατικό κόμμα, Κίνημα των Πέντε Αστέρων, είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις, τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί μια άνοδος στο κεντροδεξιό μπλοκ, που αποτελείται από το Forza Italia του Silvio Berlusconi, το δεξιό Northern League με εκπρόσωπο τον Matteo Salvini και το εθνικιστικό κόμμα Brothers of Italy.
Αυτά τα τρία κόμματα μαζί συγκεντρώνουν 37%, ενώ για την απόκτηση πλειοψηφίας στη Βουλής απαιτείται 40%.
Κατά συνέπεια υπάρχουν δύο πιθανά αποτελέσματα:
Πρώτον, το κεντροδεξιό μπλοκ θα κερδίσει την πλειοψηφία.
Ο οικονομολόγος της Citigroup, Giada Giani, θεωρεί ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι βραχυπρόθεσμα θετικό για την αγορά ενώ σε βραχυπρόθεσμη βάση είναι αρνητικό λόγω της αντιευρωπαϊκής στάσης της Northern League.
Δεύτερον, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων υπό τον Luigi Di Maio συμμετέχει σε συμμαχία είτε με τη διασπασμένη αριστερά ή με τη Northern League.
Και τα δύο είναι εθνικιστικά κόμματα έχουν οικοδομήσει τις ατζέντες τους σε ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές.
Αυτό αναμένεται να αποτελέσει ένα πραγματικό σοκ στις αγορές καθώς θα μπορούσε να βάλει την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Πάντως, ο Enea Desideri του Open Europe εξέφρασε στο CNBC την εκτίμηση ότι η τελευταία επιλογή είναι απίθανη λόγω των επιφυλάξεων των μελών και των δύο κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης