Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Ιταλία θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία της Ευρωζώνης

MarketWatch: Η Ιταλία θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία της Ευρωζώνης
Σύμφωνα με την Oxford Economics, μία λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ιταλία θα μπορούσε να βλάψει τις αγορές σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο και η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη
Τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ευρωζώνη, καθώς η οικονομία εμφανίζεται ισχυρή μετά την οικονομική κρίση που μόλις πριν από μερικά χρόνια απειλούσε να «γρκεμίσει» ολόκληρη τη νομισματική ένωση.
Ωστόσο, υπάρχει ένας άμεσος κίνδυνος που θα μπορούσε να θέσει ένα γρήγορο τέλος σε αυτό το ρόδινο σενάριο, και αυτό είναι οι γενικές εκλογές της Ιταλίας στις 4 Μαρτίου 2018.
Σε σημείωμά της την Παρασκευή (26/1), οι οικονομολόγοι της Oxford Economics προειδοποίησαν ότι μία νίκη ενός λαϊκιστικού κόμματος το οποίο είναι κατά του ευρώ θα μπορούσε να βυθίσει την Ιταλία σε ύφεση και να υπονομεύσει την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη.
«Η πιθανή πτώση από τη νίκη των ιταλικών λαϊκιστικών κομμάτων στις κάλπες είναι σημαντική» σημειώνουν οι οικονομολόγοι Jamie Thompson και Nicola Nobile, προσθέτοντας ότι «ακόμα και η αποτυχημένη προσπάθεια της ιταλικής λαϊκιστικής κυβέρνησης να απορρίψει το ευρώ, θα σταματήσει όχι μόνο την άνοδο της οικονομίας στην Ευρωζώνη, αλλά και τη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικης στις ΗΠΑ».
Παράλληλα, τόνισαν ότι η Ιταλία δείχνει ιδιαίτερα ευάλωτη σε μία λαϊκιστική άνοδο, καθώς η χώρα υποφέρει από μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά έθνη, με την ανεργία να ανέρχεται στο 11% τον Νοέμβριο του 2017.
Αυτό οδήγησε την Ιταλία στο να γίνει ένα από τα πιο ευρσκεπτικά έθνη, με το 40% να ισχυρίζεται ότι το κοινό νόμισμα είναι «κακό» για τη χώρα τους, συγκριτικά με το 23% των ισπανών και το 25% των γάλλων.
Επίσης, τα παραπάνω συναισθήματα αντικατοπτρίζονται και στις δημοσκοπήσεις, όπου το Κίνημα Πέντε Αστέρων προηγείται των δημοσκοπήσεων έναντι του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν είναι πιθανό να λάβει αρκετές ψήφους για να ηγηθεί της χώρας μόνο του, ενώ παλαιότερα είχε απορρίψει το ενδεχόμενο συμμαχιών ώστε να ανέλθει στην εξουσία.
Ωστόσο, τα λαϊκιστικά κόμματα συσπειρώνονται ενόψει των εκλογών του Μαρτίου, με τους οικονομολόγους της Oxford Economics μα εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι θα μπορούσαν να κλονίσουν σημαντικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Η οικονομική επιβάρυνση είναι σημαντική, καθώς εάν η Ιταλία οδηγηθεί σε ύφεση, αυτό θα υπονομεύσει και την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, ενώ η ανάπτυξη θα υποχωρήσει κάτω από το 1% το 2019», τονίζουν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι προσθέτουν εν συνεχεία ότι «η παγκόσμια ανάπτυξη θα παρακμάσει επίσης, υποχωρώντας κατά 0,5% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για ανάπτυξη 2,9% το 2019».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης