Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

M. Fairfield (Exin): Επαρκής η χρηματοδότηση για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

M. Fairfield (Exin): Επαρκής η χρηματοδότηση για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής
M. Fairfield (Exin): Επαρκής η χρηματοδότηση για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής
Τρέχουν οι εξελίξεις στο θέμα της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς ο ιδρυτής της Exin, Matt Fairfield αρνήθηκε με δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Reinsurance Magazine ότι η προσφορά ύψους 1,1 δισ. δολαρίων της επιχείρησής του για να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική βρίσκεται σε κίνδυνο και τονίζει ότι έχει στη διάθεσή του το σύνολο της απαραίτητης χρηματοδότησης.
Αναλυτικότερα η δήλωση της 27ης Ιανουαρίου ακολουθεί τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, υποδεικνύοντας ότι η Exin βρίσκεται σε συνομιλίες με την Pimco και την Berkshire Hathaway  στην προσπάθειά της να συγκεντρώσει πρόσθετα κεφάλαια για την χρηματοδότηση του deal.
Οι αναφορές τονίζουν πως στην  Exin δόθηκε διορία μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2018 προκειμένου να παράσχει στην Τράπεζα της Ελλάδος ακριβείς λεπτομέρειες για τους αγοραστές της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το άρθρο επικαλέστηκε πηγές που ανέφεραν ότι η Pimco έχει προχωρήσει σε  due diligence για την Εθνική Ασφαλιστική.
Ο Fairfield υποστηρίζεται από τον ελληνοαμερικανό δισεκατομμυριούχο John Calamos, ο οποίος παρείχε χρηματοδότηση προκειμένου να επικρατήσουν στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως η Fosun.
Σε ανακοίνωσή του Fairfield στο περιοδικό Reinsurance Magazine τονίζει πως "η συμφωνία για την της Εθνική Ασφαλιστική συνεχίζεται και δεν κινδυνεύει.
Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί.
"Δεν υπάρχει έλλειμμα χρηματοδότησης ", συνέχισε.
"Η Calamos Asset Management παραμένει ένας πολύτιμος εταίρος της Exin σε αυτή τη συμφωνία".
Ο κ. Fairfield σημειώνει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2018, προσθέτοντας ότι είναι "φυσιολογικό" να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα μιας πολύπλοκης εξαγοράς.
Στο ανακοινωθέν του κ. Fairfield τονίζεται επίσης ότι στο πλαίσιο των stress tests των ελληνικών τραπεζών, "οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν σε βάθος τα μεγάλα deals-και ορθώς πράττου".  
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα απελευθερώνει εποπτικά κεφάλαια και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της μητρικής.
"Η Exin και οι εταίροι της στο χρηματοδοτικό σχήμα έχουν δεσμευθεί να συνεργαστούν με την Τράπεζα της Ελλάδος για να οριστικοποιήσουν τις νομικές και εποπτικές απαιτήσεις της διαδικασίας".
Όπως πάντως σημειώνει το περιοδικό η απόφαση να εκδοθεί η δήλωση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη ανακοίνωση της Exin που αναρτήθηκε στο site του ομίλου και ανέφερε πως "σε συνέχεια της υποβολής πρότασης (για την Εθνική Ασφαλιστική), δημοσιεύτηκαν άρθρα με εικασίες και φήμες για τη συμμετοχή διάφορων ομίλων και εταιριών στην εξαγορά.
Στις φήμες και τις εικασίες δεν θα γίνει κανένας σχολιασμός".  
Η Exin συμφώνησε να πληρώσει περίπου 718 εκατ. ευρώ για το 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Καθώς η συμφωνία πώλησης ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2017, είναι πιθανό να επωφεληθεί από την άνοδο των περιουσιακών στοιχείων της Εθνικής λόγω της ανατίμησης ελληνικών κρατικών ομολόγων, εάν ολοκληρωθεί η πώληση.




Τι έγραφε νωρίτερα το bankingews.gr

Λήγει αύριο η προθεσμία που είχε ζητήσει ο όμιλος Exin προκειμένου να προσκομίσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά ώστε να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής.  
Μέχρι χθες το βράδυ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν είχε προσκομιστεί κανένα νέο στοιχείο στην αρμόδια Διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδος  ώστε οι υπηρεσίες να προχωρήσουν στην αξιολόγηση του φακέλου. Ωστόσο σε επικοινωνία του bankingnews με την PIMCO και σε ερώτηση αν υπάρχει διαπραγμάτευση έως σήμερα ή αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του σχήματος που έχει πλειοδοτήσει στην Εθνική Ασφαλιστική η απάντηση που δόθηκε ότι «υπάρχει κανένα σχόλιο επί της ερώτησης».
Το γεγονός αυτό αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα καθώς η PIMCO δεν διαψεύδει ούτε τη διαπραγμάτευση ούτε το άμεσο κλείσιμο συμφωνίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχήμα που πλειοδότησε στη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει ζητήσει άτυπα προθεσμία έως το τέλος του Ιανουαρίου ώστε προσκομίσει το φάκελο με την τελική μετοχική σύνθεση.
Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας πάντως χθες εκφραζόταν αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα προχωρήσει και μάλιστα σε χρονικό ορίζοντα δεκαπέντε ημερών.
Την ίδια στιγμή πηγές που βρίσκονται κοντά στο σχήμα στο οποίο έχει κατακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν απέκλειαν την πιθανότητα τελικά να μην υπάρξει  καμία μετοχική μεταβολή και οι διαδικασίες μεταβίβασης  να ολοκληρωθούν με ταχύτατους ρυθμούς, πράγμα που όμως δεν δείχνει να έχει μεγάλη πιθανότητα αν ληφθεί υπ όψιν η αντίδραση της PIMCO στο ερώτημα του bankingnews.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εμπλοκή που σημειώθηκε δεν είναι άσχετη των χειρισμών που έγιναν από την πλευρά του υποψήφιου αγοραστή Exin-Calamos Investments.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η εμπλοκή των Κινέζων στη διεκδίκηση της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρίας ανάγκασε τους υποψηφίους να αυξήσουν το τίμημα σε σχέση με αυτό που είχαν αρχικά προϋπολογίσει κατά τουλάχιστον 150 εκ ευρώ.  
Η υπέρβαση της υποβληθείσας προσφοράς σε σχέση με τον προϋπολογισμό προκάλεσε σύγχυση ειδικά στην Calamos Investments η οποία διαπίστωσε ότι το αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο δεν βγαίνει όπως είχε προϋπολογιστεί.
Έτσι αποφάσισαν να απευθυνθούν σε τρίτους επενδυτές προκειμένου να μην υπερβούν τα κεφάλαια που είχαν προϋπολογίσει ότι θα καταβάλλουν συνολικά όχι μόνο για την εξαγορά αλλά και για την ανάπτυξη της εταιρίας  προκειμένου να μειώσουν τον δικό τους κίνδυνο.
Η προχειρότητα πάντως που η πλευρά της Calamos φέρεται να προβληματίζει ειδικά αν ληφθεί υπό όψιν ότι η προσπάθειά της να αποκτήσει τον έλεγχο της Εθνικής Ασφαλιστικής υποστηρίχθηκε και σε επίσημο επίπεδο από την Αμερικανική κυβέρνηση.
Επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Calamos προκαλεί ερωτηματικά με τις κινήσεις της δεδομένου ότι υπάρχει το προηγούμενο με το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της NBG Asset Management το οποίο «κράτησε» περίπου δύο χρόνια αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκε η συναλλαγή.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης