Pyatt (Πρέσβης ΗΠΑ): Στηρίζει Nimetz, μοναδική ευκαιρία για συμβιβασμό με την FYROM

Pyatt (Πρέσβης ΗΠΑ): Στηρίζει Nimetz, μοναδική ευκαιρία για συμβιβασμό με την FYROM
Συνέντευξη έφ' όλης της ύλης του Αμερικανού πρέσβη Geoffrey Pyatt.
Από το επίκαιρο θέμα των Σκοπίων έως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, φρόντισε να τοποθετηθεί ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Jeffrey Pyatt σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Το πρώτο που φρόντισε να πράξει είναι να προσφέρει πλήρη στήριξη στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της πΓΜΔ, Matthew Nimetz και να δείξει ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπάρξει, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, επίλυση του θέματος.
Αναφερόμενος στο θέμα της «καθαρής εξόδου» της Ελλάδας από το μνημόνιο, περιορίστηκε να τονίσει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε καλύτερη κατάσταση, ενώ αρκετοί Αμερικανοί επενδυτές ενδιαφέρονται να έρθουν στη χώρα μας.
Δεχόμενος ερώτηση για το πως του φαίνεται ότι στο παρελθόν ο νυν Έλληνας πρωθυπουργός ήταν μεταξύ αυτών που διαδήλωναν έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, απάντησε ότι «οι άνθρωποι αλλάζουν προς το καλύτερο»…

Στήριξη στον Nimetz – Μοναδική ευκαιρία για συμβιβασμό

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το εάν είναι αισιόδοξος για το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ ο κ. Pyatt τόνισε ότι «επιτρέψτε μου να σας το εξηγήσω: Στηρίζουμε τον Matthew Nimetz και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.
Και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνω αυτό τώρα είναι με το να μην πω τίποτε άλλο.
Επομένως δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη, ούτε θα αναλύσω τις θέσεις της κυβέρνησης.
Αλλά είμαι αισιόδοξος.
Και θα κάνουμε, ως Αμερική, θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Nimetz, στις μέρες και τις εβδομάδες που είναι μπροστά μας.
O καλύτερος τρόπος που οι ΗΠΑ μπορούν να υποστηρίξουν τη διπλωματία αυτή την ώρα είναι αφήνοντας τη διαπραγμάτευση να εξελιχθεί χωρίς εξωτερικούς παράγοντες».

Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας

Ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή έσπευσε να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ο κ. Pyatt, προσθέτοντας ότι σε αρκετά θέματα οι θέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ συγκλίνουν σημαντικά.
« Είχαμε τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, στην Ουάσιγκτον, τον Οκτώβριο.
Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση με τον αντιπρόεδρο, Pence, που ήταν επικεντρωμένη σε αυτό ακριβώς το θέμα.
Η θέση μας για την Ελλάδα είναι ότι είναι ένας πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύπλοκη περιοχή αλλά θεωρώ ότι μια από τις πολυπλοκότητες των σχέσεων γειτονίας της Ελλάδας, σχετίζεται με τα Δυτικά Βαλκάνια.
Κι εδώ οι θέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ συγκλίνουν σημαντικά. Και οι δυο κυβερνήσεις μας πιστεύουν ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να συνεχίσουν την πορεία τους για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Και οι δυο πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι χώρες πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ότι όλες αυτές οι χώρες, αν το επιλέξουν, μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
Και αυτό που είναι ενδιαφέρον για μένα, το ξαναθυμάμαι κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη, είναι μια πόλη που ήταν μεγάλο κοσμοπολίτικο κέντρο.
Είχε μια οικονομική ενδοχώρα που επεκτεινόταν από την Οδησσό, τη σημερινή Ουκρανία, πάνω στα δυτικά Βαλκάνια, και μέχρι τη βόρεια Ιταλία.
Όλη αυτή η περιοχή προσέφευγε στη Θεσσαλονίκη ως το πολιτιστικό και εμπορικό σημείο αναφοράς.
Αυτή η ιστορική ροή διακόπηκε.
Διακόπηκε από τον Ψυχρό Πόλεμο και το Σιδηρούν Παραπέτασμα και δημιούργησε μια γεωπολιτική, αφύσικη διαίρεση.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον για μένα σχετικά με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, που τώρα δημιουργεί γέφυρες με αυτές τις χώρες στα δυτικά Βαλκάνια, ούσα εταίρος σε αυτή τη διαδικασία μεταρρύθμισης και  ευρωατλαντικού προσανατολισμού, είναι το πώς επανέρχεται σε αυτό τον ιστορικό ρόλο. (…)
Είδαμε τη Ρωσική κακόβουλη επιρροή σε μια ιδιαίτερα εξωφρενική μορφή τον Οκτώβρη, όταν έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο, που είχε όλων των ειδών τα ρωσικά αποτυπώματα επάνω του, και το βλέπετε αυτό σε όλη την περιοχή…».

Ο ρόλος της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια

Την άποψη ότι το Κρεμλίνο επιθυμεί να αποπροσανατολίσει τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που επιθυμούν είτε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είτε στην ΕΕ (είτε και τα δύο), εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης.
Υποστήριξε ότι  «αυτό που επεκτείνεται είναι η φιλοδοξία του Κρεμλίνου να προκαλέσει σύγχυση στον προσανατολισμό αυτών των χωρών και στην διαδικασία της συνεχούς μεταρρύθμισης και της ευθυγράμμισής τους με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς, που οι άνθρωποι αυτών των χωρών έχουν επιλέξει.
Γι’ αυτό βλέπουμε την Ελλάδα ως μια πολύ θετική επιρροή στη γειτονιά και όπως είπαμε, όπως ο αντιπρόεδρος Pence είπε, βλέπουμε την Ελλάδα σαν πυλώνα σταθερότητας σε μια περίπλοκη περιοχή, που αφορά στα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και στις περιοχές της Βόρειας Αφρικής.
Και αυτό πιστεύω είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όταν δουλεύεις πάνω στις σχέσεις Ελλάδας –ΗΠΑ σήμερα. Είναι στον τρόπο που αυτή η χώρα αποκαθιστά τον ρόλο της ως γεωπολιτικός «μεντεσές» μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης γειτονιάς. Και το κάνει αυτό ως δυνατός ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος των ΗΠΑ».

Ερωτηματικά για Σαββίδη και ΟΛΘ

Ο κ. Pyatt παρέμεινε σταθερός στη θέση του –που φυσικά εκφράζει και την Ουάσιγκτον- ότι ορισμένες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτή του ΟΛΘ δεν εκπληρώνουν τους κάποιους σημαντικούς όρους.
Αν και αρνήθηκε ότι το όλο θέμα στρέφεται κατά του Ιβάν Σαββίδη, εμμέσως πλην σαφώς  παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα έγκειται στις «στενές» σχέσεις που έχει ο εν λόγω επιχειρηματίας με τη Ρωσία.
Αντίθετα ο κ. Pyatt είναι ιδιαίτερα θερμός τόσο για τις επενδύσεις της COSCO στον Πειραιά όσο και της γερμανικής Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη « μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της Ελλάδας σήμερα, καθώς η χώρα βγαίνει από 8 δύσκολα χρόνια οικονομικής κρίσης, είναι το πώς θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις με τον καλύτερο τρόπο.
Γιατί αυτό είναι που θα οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη.
Έχω δει αρκετά στον ενάμιση χρόνο που είμαι εδώ σε αυτή τη χώρα, για να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές όσον αφορά στην ελληνική οικονομία.
Γιατί υπάρχει τόση εγγενής αξία στις φυσικές της πηγές, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στη γεωγραφική της θέση.
Επομένως το ερώτημα είναι, πώς ξεμπλοκάρεις αυτές τις δυνατότητες;
Το κάνεις με ξένες επενδύσεις.
Και η επόμενη ερώτηση που προκύπτει είναι με ποιους επενδυτές;
Έχετε μια σημαντική Κινεζική παρουσία σήμερα στην Ελλάδα, που δεν υπήρχε πριν από μια δεκαετία, και γενικά όταν μιλώ σε Έλληνες επιχειρηματίες, έχουν ενθαρρυνθεί από τον τρόπο που αναπτύχθηκε ο Πειραιάς, από τον τρόπο που τα κατάφερε η COSCO.
Και σε μια ανοιχτή και ελεύθερη οικονομία, ο πιο δυνατός, πρέπει να κερδίζει.
Αυτό είναι προφανές.
Αλλά αυτό που είναι σημαντικό θεωρώ για την Ελλάδα και φυσικά σημαντικό για την κυβέρνηση μας, είναι να διατηρήσουμε αυτό κλίμα διαφάνειας, ανοικτής οικονομίας που οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη και χτίζει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών.
Και έκανα αυτή την επισήμανση για τη Θεσσαλονίκη, ότι ο κόσμος αναρωτιέται ποιοι είναι πίσω από τις επενδύσεις.
Υπάρχει μια ρωσική τράπεζα.
Έχω ακούσει ιστορίες ότι υπάρχει δυσκολία στο να αποκτήσει πίστωση από ευρωπαϊκή τράπεζα.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι συνεργάτες και ειδικά η γερμανική εταιρεία και αυτό το φέρνω σε αντιπαράθεση με την Fraport.
Για παράδειγμα, αν κοιτάξεις το ρόλο της Fraport στην Ελλάδα σήμερα, είναι πολύ θετικός.
Έβλεπα στη Θεσσαλονίκη τα έργα αναβάθμισης κι εκσυγχρονισμού του διαδρόμου στο αεροδρόμιο, που θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη να φιλοξενεί μεγαλύτερα αεροσκάφη, που θα είναι καλό για την οικονομία, καλό για την ανάπτυξη.
Κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση στην ερώτηση που έθεσα στο τραπέζι ή σε αυτό που είχα στο μυαλό μου, για το πώς αυτή η ιδιωτικοποίηση θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη.
(…) Δεν είναι θέμα προσώπων.
Δεν είναι θέμα ατόμων.
Είναι θέμα αρχών.
Και πώς θα ενισχύσεις με τον καλύτερο τρόπο τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που έχουν βοηθήσει την Ελλάδα, που έχουν βοηθήσει τις επενδύσεις και διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα από αυτά τα πρότυπα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία.
(…) Το ενδιαφέρον μας για την Θεσσαλονίκη έχει να κάνει με τη διαφάνεια, έχει να κάνει με τη βεβαιότητα για την ιδιοκτησία, την προέλευση των χρημάτων και τη διαβεβαίωση ότι η επένδυση θα προχωρήσει.
Και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κυρίως λόγω της επιτυχίας του λιμανιού του Πειραιά, πρέπει να το δούμε συμπληρωματικά.
Ο Πειραιάς αναπτύχθηκε ραγδαία, όσον αφορά στην αξία της παραγωγής, όσον αφορά στο κεφάλαιο, που η COSCO δεσμεύτηκε για περαιτέρω επέκταση αυτής της εγκατάστασης, τη διασύνδεση με τις σιδηροδρομικές γραμμές, και όλα τα υπόλοιπα και την πολύ μεγάλη τους φιλοδοξία να αναπτύξουν την Θεσσαλονίκη, με συγχωρείτε, να αναπτύξουν τον Πειραιά, ως ανταγωνιστικό λιμάνι του Αμβούργου. Τώρα μιλάνε γι’ αυτό ως ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά έργα».

Ο σημαντικότερος γείτονας της Ελλάδας παραμένει η Τουρκία

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι… αναγκασμένη, εκ της γεωγραφικής τη θέσης, να ζει με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης.
Μάλιστα φρόντισε να δώσει τα εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να συναντηθεί με τον Erdogan στην Αθήνα και να προσπαθήσει να βρει λύσεις σε χρονίζοντα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.  
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Αλλά ένα πράγμα που η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει είναι η γεωγραφία. Άρα ο σημαντικότερος γείτονας σας θα είναι πάντα η Τουρκία.
Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός σωστά διέγνωσε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα να πάει αυτή η σχέση καλά, και αυτό το κατάλαβα όταν ήρθε (ο κ. Τσίπρας) τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, και αν θυμάστε την συνέντευξη Τύπου στον Κήπο των Ρόδων, ήταν εκεί ένας από τους Αμερικανούς σας συναδέλφους, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, που ρώτησε τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, κάτι περίπου σαν αυτό, «Κύριε πρωθυπουργέ πιστεύετε ότι η Τουρκία είναι μια Δημοκρατία που πρέπει να είναι μέρος του ΝΑΤΟ;».
 Και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο με τον οποίο απάντησε ο πρωθυπουργός σε αυτή την ερώτηση.
Γιατί επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ελληνική εξωτερική πολιτική και για τις διεθνείς σχέσεις και η Ελλάδα πρέπει να απλώσει το χέρι.
Και πιστεύω, και εδώ ολοκληρώνω, ότι ένα ισχυρό αγαθό που απολαμβάνει η Ελλάδα στη σχέση της με την Τουρκία, είναι η όμορφη δύναμη της σχέσης μεταξύ των δυο λαών».

Τα «επικίνδυνα νερά» του Αιγαίου

Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα ξεκάθαρες ότι η ελληνική κυριαρχία το Αιγαίο δεν θα πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν, αλλά την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «ατυχήματος» στο Αιγαίο, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.
«Η ανησυχία μας, ο φόβος μου είναι το ατύχημα.
Γιατί όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, λειτουργώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός φοβερού ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας.
Επομένως, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια της επίσκεψης του Erdogan, ώστε να επανεκκινήσει και να εντατικοποιήσει το διάλογο επάνω στη στρατιωτική εμπιστοσύνη, χτίζοντας κανάλια επικοινωνίας. Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Πρέσβη κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος είναι επαγγελματίας υψηλών προδιαγραφών, ο οποίος έχει μια πολύ δύσκολη δουλειά, να διαπραγματεύεται με το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών στα θέματα αυτά, και μου προκαλεί ικανοποίηση επίσης, ότι ο Ναύαρχος Αποστολάκης, με τον οποίο διατηρώ στενή σχέση, ότι έχει πολύ καλή σχέση με το Στρατηγό Ντάνφορντ, το Στρατηγό Σκαποράτι και τους υπόλοιπους στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Άκουσα με ικανοποίηση το Ναύαρχο Αποστολάκη να μου λέει ότι στην τελευταία συνάντηση του ΝΑΤΟ, κανόνισε μια συνάντηση με τον Στρατηγό Ακάρ.
Αυτές είναι πολύ σημαντικές συζητήσεις. Και το μήνυμά μας, έχει υπάρξει σαφές: Πιστεύουμε ότι οι δυο ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, πρέπει είναι σε θέση να βρουν μια λύση σε αυτά τα θέματα, που δεν θα περιλαμβάνει τα F-16 να «σκίζουν τους αιθέρες».

«Αφοσίωση» στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι απόλυτα αφοσιωμένες στις σχέσεις του με την Ελλάδα, κάτι το οποίο καταγράφηκε και όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, προσέθεσε ό κ. Pyatt.
«Πρώτα από όλα, είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στη σχέση μας με την Ελλάδα.
Αυτό νομίζω το είδατε πολύ καθαρά στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Οκτώβριο, με το ξεκάθαρο μήνυμα που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών Tillerson, με τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Trump για τη δέσμευσή μας στη συμμαχία με την Ελλάδα και την εκτίμηση για το ρόλο της χώρας ως σύμμαχος και ως συνεργάτης.
Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, σίγουρα.
Θεωρώ, ότι στο ερώτημα της διαχείρισης της σχέσης με την Τουρκία, δεν είναι μυστικό, ότι υπάρχει αρκετή ένταση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Είδατε τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Tillerson, που ήρθαν ως απάντηση στις πρόσφατες τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις κι αυτή είναι μια μόνο από τις πολλές ενέργειες που κάνουν οι συνάδελφοί μου που εργάζονται επάνω στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντικό, το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να δουλεύει επάνω στο θέμα αυτό, με τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση το κάνει».

Δεν αλλάζει η «ασυμμετρία» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Κάτι παραπάνω από ρεαλιστής εμφανίζεται ο Αμερικανός πρέσβης, αναφορικά με το γεγονός ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχει διαφορά… μεγέθους στη στρατιωτική τους δύναμη.
Ο κ. Pyatt τονίζει ότι «η στρατιωτική και στρατηγική ασυμμετρία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ζήτημα μεγέθους, ή γεωγραφίας κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό από το οποίο επωφελείται η Ελλάδα, είναι η ισχυρή της συμμαχία με τις ΗΠΑ, η απόλυτη αφοσίωσή μας στην στήριξη των Ελλήνων συμμάχων μας και όπως προείπα, η «ήπια» ισχύς της, που απορρέει από τη δημοκρατία της.
Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, μερικές φορές το παραβλέπουν αυτό, αλλά θεωρώ ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις σας.
Ιδίως όταν κοιτάζω πίσω στα τελευταία οκτώ χρόνια της οικονομικής κρίσης, πρόκειται για ένα απίστευτο επίτευγμα. Ότι παρ’  όλες τις δυσκολίες, η ελληνική δημοκρατία είναι ζωντανή και δυνατή.
Ο Τύπος είναι ελεύθερος, η δικαιοσύνη είναι σεβαστή, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε προβλήματα, έχουμε και στην Αμερικανική δημοκρατία προβλήματα.
Αλλά θεωρώ ότι η ελληνική δημοκρατία πέρασε αυτά τα τεστ «αντοχής», με έναν τρόπο που πολύ λίγες χώρες έχουν καταφέρει. Και βγήκε από αυτά τα τεστ «αντοχής» με επιτυχία και νομίζω ότι αυτή είναι μια εγγενής δύναμη, όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη γειτονιά».

Ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα λόγω…. Σούδας

Την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ για την στήριξη που έχει προσφέρει η Ελλάδα, μέσω της βάσης της Σούδας, στον πόλεμο κατά του ISIS εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης, τονίζοντας παράλληλα ότι κανείς δεν θα πρέπει να συγκρίνει τη Βάση της Σούδας με την αντίστοιχη στο Incirlik.
«Είμαστε υπερβολικά ευγνώμονες για την υποστήριξη που η ελληνική κυβέρνηση μάς παρέχει μέσα από τον κόλπο της Σούδας.
Είναι μία απαραίτητη εγκατάσταση όσον αφορά τις επιχειρήσεις του έκτου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην γειτονική περιοχή. Με την εκστρατεία ενάντια στον ISIS στη Βόρεια Αφρική, με την εκστρατεία για την καταστροφή του Χαλιφάτου στη Συρία, η Σούδα είναι περισσότερο δραστήρια από όσο έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό, έχουμε έναν πολύ υψηλό ρυθμό στρατιωτικών επιχειρήσεων εκεί, τόσο στην πλευρά της Αεροπορικής βάσης όσο και σε εκείνη της Ναυτικής Βάσης.
Και δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς την υποστήριξη και τη συνδρομή που μας παρέχουν οι Ελληνικές Στρατιωτικές Δυνάμεις».

Συμφωνία για μαχητικά F-16

Για τη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 ο κ. Pyatt τόνισε πως "αυτά είναι ζητήματα, τα οποία εξακολουθούν να τίθενται υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα στο ελληνικό Πεντάγωνο, την Αμερικανική Αεροπορία και την εταιρεία «Lockheed Martin» που είναι ο προμηθευτής.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε επίσης την υπεραξία που η Ελλάδα αντλεί από αυτή τη σχέση της με την «Lockheed Martin».
Είχα την ευκαιρία το καλοκαίρι του 2017 να επισκεφτώ την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, να παρακολουθήσω τη δουλειά που γίνεται εκεί στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ελληνικών P-3S, ένα σημαντικό εγχείρημα που θα βελτιώσει τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής.  
Καθώς επίσης και τη δουλειά που η Ελληνική Αεροναυπηγική κάνει ως μέρος της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως παράδειγμα για τα C-130.
Καθένα από τα C-130 που υπάρχει σε κάθε γωνιά του πλανήτη στον κόσμο έχει ένα βασικό κεντρικό εξάρτημα, το οποίο κατασκευάζεται εδώ, στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα δείτε την Ελλάδα ως ένα κομμάτι της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας των F-16.
Οπότε, αυτή η εξέλιξη, η συντήρηση και η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας σε αερομηχανική και ναυτική μηχανική, είναι κάτι που  η «Lockheed Martin» έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 είναι μία σημαντική επένδυση.
Όσον αφορά το status της συμφωνίας o αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι "αυτή είναι μία ερώτηση που πρέπει να θέσετε πρώτα και κύρια στην ελληνική Κυβέρνηση, εκείνοι είναι οι πελάτες, εκείνοι θα αποφασίσουν εάν είναι ικανοποιημένοι, όπως άλλωστε συμβαίνει με οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή.
Εκείνοι είναι οι πελάτες, επομένως έχουν τη δύναμη να αποφασίσουν εάν είναι ικανοποιημένοι από το συνδυασμό της τιμολόγησης και τις επιλογές που έχουν πέσει στο τραπέζι.
Αλλά είμαι αισιόδοξος κι αυτό επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του Προέδρου Trump με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.
Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα γίνει και θα γίνει με τέτοιον τρόπο που θα ενδυναμώσει τις ελληνικές αμυντικές ικανότητες, ενώ επίσης βοηθάει να συνεχιστεί η ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Ελληνικής Αεροναυπηγίας και του Ελληνικού Αεροναυτικού μηχανικού συμπλέγματος.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Για το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για το γεγονός  για την πίεση που ασκεί η Τουρκία στην Ελλάδα όσον αφορά την έκδοση των οχτώ αξιωματικών του Στρατού που υποτίθεται ότι έχουν εμπλακεί στο πραξικόπημα του 2016 και ότι υπάρχει μία παρόμοια διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ  και την Τουρκία όσον αφορά στην έκδοση του Gioulen, ο κ. Pyatt τόνισε ότι "  και οι δύο χώρες, τόσο η Ελλάδα όσο και η Αμερική, έχουν μία πολύ ισχυρή παράδοση ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και αυτό είναι κάτι που δεν είναι κατανοητό από κάποιους συμμάχους μας.
Όμως, πιστεύω ότι σε αυτήν την περίπτωση –ξέρετε- έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα, τα ελληνικά δικαστήρια, θα ασχοληθούν με το ζήτημα με τον κατάλληλο και συνταγματικό τρόπο.

Ελληνική οικονομία

Για την ελληνική οικονομία ο αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως "η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν, από τότε που πρωτοήρθα στη χώρα, το καλοκαίρι του 2016.
Όταν ήρθα εδώ, όταν ετοιμαζόμουν να έρθω εδώ, υπήρχαν πολλά ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα συμμορφωνόταν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της.
Υπήρχαν ερωτήματα σε σχέση με τη σταθερότητα της Κυβέρνησης, είτε υπήρχε ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, υπήρχαν ζητήματα σε σχέση με την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, υπήρχαν μεγάλοι διαρθρωτικοί κίνδυνοι και από την πλευρά των επενδυτών, κανένας δεν ενδιαφερόταν, κανείς δεν έβλεπε.-
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε ζητήματα δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
Έχει πραγματοποιήσει την σημαντικότερη δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., και έχει αποδείξει την ικανότητά της, την αφοσίωσή της, να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Τρόικα.
Πιστεύω ότι υπάρχει πλέον ευρεία αισιοδοξία ότι το 2018 θα είναι η χρονιά όπου οι Έλληνες θα δουν το τέλος του μνημονίου, θα υπάρξει ένα νέο περιβάλλον, και μετά το  βάρος θα μετατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση, οποιαδήποτε είναι αυτή η κυβέρνηση, να επιδείξει μία συνεχιζόμενη αφοσίωση στις μεταρρυθμίσεις.
Πιστεύω ότι ειδικά όσον αφορά τη διοίκηση, οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις παρουσίασαν εξαιρετική πρόοδο. Ο τομέας των διοικητικών μεταρρυθμίσεων απαιτεί συνεχόμενες προσπάθειες, εάν η Ελλάδα θέλει να είναι διεθνώς ανταγωνιστική οικονομικά, όπως θέλουν οι ηγέτες της. Όσον αφορά στους επενδυτές, ήμουν στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο, με τον Υπουργό κ. Παπαδημητρίου και μέλη του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ως κομμάτι μιας εκδήλωσης που οργανώθηκε. Και αργότερα ήμουν ξανά εκεί το Δεκέμβριο με τον Υπουργό κ. Τσακαλώτο, τον κ. Παπαδημητρίου και την κυρία Κουντουρά. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να δούμε πόσα άλλαξαν μέσα σε μόλις έξι μήνες, λόγω της επιτυχημένης επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, και λόγω της γενικότερης αλλαγής της χώρας.
Έχουμε ήδη μιλήσει για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα.
Το Ελληνικό έχει τραβήξει την προσοχή. Δρομολογούνται και κάποιες άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Όσο προχωράει η υπόθεση της ΔΕΣΦΑ, έχω πολλές ελπίδες ότι θα δείτε μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ενέργειας να εμπλέκονται.
Υπάρχουν Αμερικανοί που ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Και χάρηκα όταν βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα, όπου συνάντησα τον μάνατζερ του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Η πρώτη ερώτησή του ήταν: «Πρέσβη, πότε θα έρθουν οι Αμερικανοί;».
Άρα, θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, όμως αυτοί που θα σας κρίνουν είναι εκεί έξω.
Και σε πολλές περιπτώσεις νομίζω ότι οι αγορές θα είναι πολύ πιο σκληρές από την Τρόικα, διότι δεν έχουν αισθήματα, είναι…"

Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο

Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί «καθαρής εξόδου» της Ελλάδας και εάν αυτή είναι εφικτή ο κ. Pyatt ανέφερε πως "πιστεύω ότι υπάρχει συναντίληψη σε ΗΠΑ, Ευρώπη, και εδώ στην Ελλάδα, για την επιθυμία η χώρα σας να επανέλθει ως μια κανονική οικονομία της Ευρωζώνης.
Και αν δείτε κάποιες από τις υπόλοιπες χώρες, είχαν και αυτές να περάσουν από αυτήν την αυστηρή προσαρμογή.
Όμως νομίζω ότι πολλά εξαρτώνται από το πώς τοποθετείται η κυβέρνηση και μιλώντας ειλικρινά, θεωρώ ότι ξεκινώντας από αυτήν την άνοιξη, το πώς η κυβέρνηση θα εξηγήσει την πολιτική της μετά για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου.
Ακούω ενθαρρυντικά πράγματα από τον Υπουργό κ. Τσακαλώτο, από άλλους, αλλά αυτό που πιστεύω εγώ δεν έχει τελικά σημασία.
Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι οι αγορές, και όπως είπα δεν έχουν το συναισθηματικό δέσιμο που έχω εγώ με την Ελλάδα.
Τους ενδιαφέρουν απλώς τα αποτελέσματα.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Για τη σχέση και το ρόλο του ΔΝΤ και εάν υπάρχει θέση για το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι "ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Mnuchin, μίλησε γι’ αυτό όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός βρισκόταν στην Ουάσινγκτον, και αναφέρθηκε στον σημαντικό, θετικό ρόλο που πιστεύουμε ότι έχει παίξει το ΔΝΤ μέχρι τώρα.
Προφανώς υπάρχουν μερικά μεγάλα θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν τους επόμενους μήνες, σε σχέση με τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους και της ελάφρυνσης.
Και σε σχέση με αυτό, ακούσατε τον Οκτώβρη από τον Πρόεδρο κ. Trump μία ξεκάθαρη περιγραφή της άποψης των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει αλλάξει, όσον αφορά τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους, για να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Παρόλα αυτά, αυτή είναι μια συζήτηση μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων, εμείς είμαστε παρατηρητές, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει τις θέσεις τους.
 
Τρομοκρατία

Για το μείζον θέμα της τρομοκρατίας ο κ. Pyatt ανέφερε πως " θεωρήσαμε ότι η άδεια που δόθηκε στον κ. Κουφοντίνα ήταν βαθύτατα προσβλητική στη μνήμη των θυμάτων.
Σεβόμαστε την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Δικαιοσύνης, αλλά ελπίζουμε ότι αυτοί που αποφασίζουν γι’ αυτά τα θέματα, θα λάβουν υπόψη τα συναισθήματα των θυμάτων αυτών των εγκλημάτων.
Η απόφαση ήταν νόμιμη αλλά αυτός είναι ένας άνθρωπος που πέρασε από δίκη, που καταδικάστηκε με αυστηρές ποινές για τα εγκλήματα που διέπραξε.
Και κάθε μέρα που έρχομαι στην πρεσβεία περνάω μπροστά από μια τιμητική πλάκα με τα ονόματα των αμερικανών διπλωματών, των αμερικανών αξιωματικών που ήταν θύματα της 17 Νοέμβρη.
Και μου θυμίζει ότι πρόκειται για ανθρώπους που άφησαν πίσω τους συζύγους και παιδιά, για μερικούς μαθαίνω κατά περιόδους και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.
Επομένως, είναι σημαντικό, ελπίζουμε, πως όταν οι δικαστικές αρχές θα παίρνουν τις αποφάσεις τους, θα λαμβάνουν υπόψιν τους ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν έχει επιδείξει μεταμέλεια, έναν άνθρωπο που δεν προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις πράξεις του.
Θα έλεγα και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει υπάρξει θύμα της τρομοκρατίας, μαζί με την εγχώρια τρομοκρατία, έχει δει και την διεθνή τρομοκρατία να ξεβράζεται στις ακτές της.
Έχουμε εξαιρετική σχέση με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, με τις αρχές ασφαλείας κι αυτή είναι μια σχέση που κάνει τις χώρες μας ασφαλέστερες. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος.
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, αλλά ευελπιστούμε πως η δικαιοσύνη, όταν θα κρίνει ανθρώπους όπως ο κ. Κουφοντίντας, θα λαμβάνει υπόψιν τη σοβαρότητα των εγκλημάτων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι οικογένειες και οι φίλοι των θυμάτων θα βλέπουν αυτές τις άδειες.

Ο διαδηλωτής Αλέξης Τσίπρας

Για το γεγονός ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν κάποτε ένας από τους διαδηλωτές, για πολλά χρόνια, έξω από την αμερικανική πρεσβεία ο κ. Pyatt τόνισε ότι "λοιπόν, ξέρετε, οι άνθρωποι αλλάζουν προς το καλύτερο και πιστεύω ότι και οι δυο χώρες μας, επωφελούνται από το γεγονός ότι οι κυβερνήτες είναι αφοσιωμένοι όπως είναι σήμερα στη σχέση μας, και είμαι τυχερός, γιατί στις ΗΠΑ, αυτό δεν αλλάζει είτε με τους Ρεπουμπλικανούς ή τους Δημοκρατικούς.
Έχουμε ισχυρή διακομματική συμφωνία για τη σημασία της καλής μας σχέσης με την Ελλάδα, και αυτό κάνει την δουλειά μου πιο εύκολη".


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS