Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Από τα πανηγύρια για τη διάσωση της ΕΒΖ, στις καταλήψεις και την «απόλυτη σιωπή»

tags :
Από τα πανηγύρια για τη διάσωση της ΕΒΖ, στις καταλήψεις και την «απόλυτη σιωπή»
Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να λύσουμε το πρόβλημα, δήλωναν οι υπουργοί της κυβέρνησης
Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έδωσε 30 εκατ. ευρώ στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της και να μην βγουν στο σφυρί τα περιουσιακά της στοιχεία.
«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να λύσουμε το πρόβλημα. Για την κυβέρνηση προέχει να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητά της και να λειτουργήσουν τουλάχιστον τα δύο εργοστάσια στο Πλατύ και στην Ορεστιάδα», δήλωναν τότε υπουργοί της κυβέρνησης.
Αργότερα με το άνοιγμα των εργοστασίων υπήρξαν πάλι πανηγυρισμοί για είσοδο σε νέα εποχή, λες και κανείς δεν ξέρει πόσο κοστίζει να παραχθεί ένα κιλό ζάχαρη στην Ελλάδα και πόσο στο εξωτερικό.
Πολλά γράφτηκαν για τους μισθούς, για το πλήθος των εργαζομένων αλλά και για τις κομπίνες που έγιναν στο παρελθόν, βυθίζοντας την εταιρεία στην σημερινή κατάσταση.
Για όσους είχαν μελετήσει βέβαια τα οικονομικά στοιχεία της ΕΒΖ, τα 30 εκατ. ευρώ το πρόβλημα δεν το έλυναν.
Αντιθέτως πήγαιναν σε ένα βαρέλι που δεν είχε πάτο.  
Σήμερα έχουμε φτάσει στην κατάληψη των γραφείων της διοίκησης της εταιρείας από τευτλοπαραγωγούς στους οποίους οφείλονται 10,2 εκατ. ευρώ από ποσότητα τεύτλων που παρέδωσαν το 2017.
Παράλληλα δεν προχώρησε η πώληση των μονάδων και γενικότερα υπάρχει μία έλλειψη ενημέρωσης για το τι γίνεται στην εταιρεία.
Η εισηγμένη που βέβαια βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης δεν έχει δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις από 30 Ιουνίου 2016.
Τα οικονομικά στοιχεία για τη χρήση που έληξε 30/6/16 είναι δραματικά.
Η καθαρή θέση ήταν αρνητικά κατά 81 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων ξεπερνούσε τα 227 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 152 εκατ. ευρώ ήταν τραπεζικές.
Ο όμιλος είχε ζημιές 42 εκατ. ευρώ και ουδείς γνωρίζει τι έγινε στη χρήση που έληξε 30/6/2017.
Για πιο λόγο δεν έχει δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις η εταιρεία, ουδείς γνωρίζει.
Φυσικά δικαιολογίες θα μπορούσαν να βρεθούν πολλές, όπως βρισκόμασταν εν μέσω διαδικασιών πώλησης μονάδων κτλ. κτλ.
Σήμερα όμως που γνωρίζουν ότι δεν έχουν πουληθεί γιατί δεν κλείνουν με τα δεδομένα εκείνης της ημέρας, για να δούμε τελικά πόσο «σώθηκε» η εταιρεία;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης