Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πως διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις των εταιρειών πληροφορικής μετά το ράλι των τελευταίων 12 μηνών

Πως διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις των εταιρειών πληροφορικής μετά το ράλι των τελευταίων 12 μηνών
Με δείκτη p/bv πάνω από 2 φορές διαπραγματεύεται η Space, ενώ Profile και Byte παίζουν με σημαντικά χαμηλότερο της μίας φοράς
Με αφετηρία τις αρχές του 2017 οι εισηγμένες του κλάδου πληροφορικής έχουν καταγράψει σημαντικές αποδόσεις με την Space Hellas να ξεχωρίζει αφού η αποτίμηση έχει σχεδόν επταπλασιαστεί.
Η άνοδος αυτή της μετοχής έχει δημιουργήσει μία τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο άλλων ομοειδών εταιρειών που διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Πριν από ένα χρόνο βρίσκονταν στις ίδιες περίπου αποτιμήσεις, αλλά μετά την πώληση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών και χωρίς να υπάρξει κάποια είδηση, η μετοχή της Space κατέγραψε ένα απίστευτο ράλι και από τα 0,65 ευρώ που ήταν αρχές 2017 βρέθηκε στα 1,28 ευρώ όταν έγινε το πακέτο και πριν λίγες συνεδριάσεις έγραψε υψηλό στα 5 ευρώ.
Η Profile στο ίδιο διάστημα έχει βρεθεί από τα 0,45 ευρώ στα 0,84 ευρώ έχοντας μία άνοδο της τάξης του 85% περίπου.
Η Byte από τα 0,3090 ευρώ έχει βρεθεί στα 0,50 ευρώ περίπου ήτοι άνοδος 60%.
Μία ματιά στις λογιστικές καταστάσεις δείχνει πως η Space πραγματοποιεί σημαντικά υψηλότερο τζίρο έναντι των άλλων δύο εισηγμένων αλλά τα κέρδη είναι πενιχρά.
Στο εξάμηνο ήταν στις 548 χιλ. ευρώ μετά από τζίρο 25 εκατ. ευρώ.
Στη χρήση 2016 είχε πωλήσεις 48 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 900 χιλ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ωστόσο είναι στα 14,3 εκατ. ευρώ άρα παίζει με δείκτη p/bv λίγο πάνω από 2 φορές, ενώ έχει τραπεζικές υποχρεώσεις 18 εκατ. ευρώ με ταμειακά διαθέσιμα 5,2 εκατ. ευρώ.
Θα χρειαστεί επομένως μεγάλη αύξηση των κερδών προκειμένου ο πολλαπλασιαστής κερδών να μην είναι υψηλός.
Από την άλλη η Profile με αποτίμηση κάτω από 10 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 17,3 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται με ελκυστικό p/bv.
Έχει 5 εκατ. ευρώ τραπεζικό δανεισμό αλλά είχε 5,6 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και άλλα 7,4 εκατ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις.
Οι πωλήσεις στο εξάμηνο ήταν στα 4,5 εκατ. ευρώ αλλά έδωσαν κέρδη 181 χιλ. ευρώ.
Τέλος η Byte με καθαρή θέση 13,5 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 8,1 εκατ. ευρώ διαπραγματεύεται επίσης με ελκυστικό p/bv.
Είχε πωλήσεις 25 εκατ. ευρώ αλλά ζημιές 926 χιλ. ευρώ.
Επίσης έχει χαμηλό τραπεζικό δανεισμό.
Με άλλα λόγια από κερδοφορία πάσχουν και οι τρεις εισηγμένες, αλλά με βάση ρευστότητα, δάνεια και καθαρή θέση, η Profile, θα πρέπει να καταγράψει ισχυρό ράλι για να παίξει με P/BV 1,3 φορές που και πάλι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο της Space.

Γιώργος Κατικάς
George.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης