Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε 4 δόσεις πληρώνουν οι Σέρβοι 40 εκατ. στη Μυτιληναίος και νέο δικαστήριο 21/2/2018

Σε 4 δόσεις πληρώνουν οι Σέρβοι 40 εκατ. στη Μυτιληναίος και νέο δικαστήριο 21/2/2018
Ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί νέα αποζημίωση 60 εκατ. δολαρίων στην ελληνική εταιρία από το Διαιτητικό Δικαστήριο
Εντός του 2018 και 4 δόσεις αναμένεται να καταβληθεί από την κυβέρνηση της Σερβίας το ποσό των 40 εκατ. δολαρίων που επιδίκασε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο υπέρ της εταιρίας Μυτιληναίος.
Η ελληνική εταιρία στις αρχές του έτους είχε αποστείλει επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών της Σερβίας επισημαίνοντας  ότι κάθε ημέρα καθυστέρησης επιβαρύνει τους φορολογούμενους στη Σερβία με τόκους υπερημερίας 3.000 δολάρια, ενώ από τις 19 Οκτωβρίου που τέθηκε σε εφαρμογή η δικαστική απόφαση, οι τόκοι υπερβαίνουν τα 200.000 δολάρια.
Εν τω μεταξύ δημοσιεύματα Σέρβικων ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Μυτιληναίος έχει υποβάλει και άλλη προσφυγή η οποία θα εκδικαστεί στις 21 Φεβρουαρίου του 2019 για συμφωνίες που είχαν γίνει με τη Σερβική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1990 αλλά δεν τηρήθηκαν.
Μάλιστα όπως αναφέρουν το σέρβικο Δημόσιο λόγω της αδράνειας που επιδεικνύει κινδυνεύει να κληθεί πληρώσει ως επιπλέον αποζημιώσεις στον ελληνικό όμιλο άλλα 60 εκατ. δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1996, η Μυτιληναίος ΑΕ συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την RTB BOR, η οποία αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά και μεταλλευτικά συγκροτήματα εξόρυξης και παραγωγής χαλκού και ελέγχεται από το σερβικό Δημόσιο.
Το 2004 η RTB BOR άρχισε να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη Μυτιληναίος ΑΕ για την επεξεργασία μετάλλου, ενώ έπαψε, επίσης, να αποπληρώνει τα χρέη της από τις προκαταβολές και τα κεφάλαια κίνησης που της παρείχε η ελληνική εταιρεία. Η Μυτιληναίος ΑΕ, αδυνατώντας να βρει κάποια λύση με τη σερβική κυβέρνηση, προσέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο επικαλούμενη τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας, του 1998, για την αμοιβαία προώθηση και προστασία των επενδύσεων (BIT).
Τον Αύγουστο του 2017 το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Σερβία παραβίασε τις διεθνείς υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από τη διακρατική σύμβαση με την Ελλάδα και δικαίωσε την Μυτιληναίος ΑΕ επιδικάζοντας αποζημίωση, ύψους 40 εκατ. δολαρίων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης