Τελευταία Νέα
Οικονομία

Hudson (Σύμβουλος κυβέρνησης ΗΠΑ) στο ΒΝ: Η Ελλάδα να πουλήσει όλο τον δημόσιο τομέα - Εξουσιομανής ο Τσίπρας

tags :
Hudson (Σύμβουλος κυβέρνησης ΗΠΑ) στο ΒΝ: Η Ελλάδα να πουλήσει όλο τον δημόσιο τομέα - Εξουσιομανής ο Τσίπρας
Hudson (Αμερικανός οικονομολόγος) στο ΒΝ: Αν δεν καταρρεύσει η Ευρωζώνη θα καταλήξει σαν την Ελλάδα
Το μέλλον της Ευρωζώνης, τη μετά-μνημόνιο εποχή στην Ελλάδα, τις δυνατότητες της χώρας αλλά και τις προσπάθειες να σταθεί στα πόδια της μετά τον Αύγουστο του 2018, τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και το γιατί το ελληνικό πρόγραμμα πήγε τόσο λάθος, σχολιάζει με συνέντευξή του στο bankingnews.gr ο οικονομικός αναλυτής και σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων - συμπεριλαμβανομένων της αμερικανικής, καναδικής και λετονικής - για χρηματοοικονομικά ζητήματα και ζητήματα φορολογικής πολιτικής.
Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι και ερευνητής στο Levy Economics Institute of Bard College, εκτιμά πως το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, συντάσσεται με τις εκτιμήσεις των ερευνητών του ΔΝΤ και τονίζει ότι “(σ.σ. επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου) ήταν τόσο αναστατωμένοι που ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, προχώρησε με το πρόγραμμα διάσωσης ούτως ή άλλως που παραιτήθηκαν και έκτοτε λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες”
"Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη, υποφέρει από την ίδια νεοφιλελεύθερη λιτότητα που καταστρέφει τη Λετονία", επισημαίνει.
"Η Ευρωζώνη πρέπει τελικά να καταρρεύσει.
Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ολόκληρη η Ευρωζώνη θα καταλήξει να μοιάζει με την Ελλάδα όπως είναι σήμερα", υπογραμμίζει ο καθηγητής.
Για τις εναλλακτικές της Ελλάδας στη μετά-μνημόνιο εποχή, ο κ. Hudson λέει χαρακτηριστικά:
“Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα της.
Μπορεί να σταματήσει τις συντάξεις και τις δημόσιες δαπάνες.
Αλλά αν πληρώσει, το αποτέλεσμα θα είναι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση, η μετανάστευση, η μικρότερη διάρκεια ζωής, η χειρότερη υγεία”.
Σκληρή κριτική κάνει και για τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως “ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, έγινε πολιτικός οπορτουνιστής, ο σκοπός του οποίου ήταν απλώς να παραμείνει πρωθυπουργός”.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Michael Hudson στο bankingnews.gr:

 Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα χωρίς μεγαλύτερη ελάφρυνση και επέκταση της περιόδου χάριτος.
Συμφωνείτε με αυτές τις εκτιμήσεις; Πόσο σημαντική είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;


Οι ερευνητές του ΔΝΤ ήταν αρκετά σωστοί, όταν πριν από μερικά χρόνια δήλωσαν ότι το χρέος της Ελλάδας ήταν μη πληρωτέο.
Ήταν τόσο αναστατωμένοι που ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, προχώρησε με το πρόγραμμα διάσωσης ούτως ή άλλως που παραιτήθηκαν και έκτοτε λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες.
Περιγράφω λεπτομερώς ολόκληρο το συμβάν στο “Killing the Host”.
Ο Strauss-Kahn ήθελε να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας και, ως εκ τούτου, έπρεπε να ασκήσει πιέσεις για τη διάσωση των γαλλικών τραπεζών, οι οποίες ήταν και κύριοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων.
Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama και ο υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner είπαν στην Angela Merkel ότι οι αμερικανικές τράπεζες είχαν επενδύσει σε παράγωγα, ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τους ομολογιούχους της και απειλούσαν να βλάψουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες αν δεν πιέσουν το ΔΝΤ να σώσει την Ελλάδα.
Βασικά, το ΔΝΤ είναι μια κρατική υπηρεσία, ένα τμήμα του Πενταγώνου.
Υπάρχει μια βασική ηθική αρχή:
Εάν τα χρέη δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς να χρειαστεί να μεταβιβαστούν στοιχεία ιδιοκτησίας από τους οφειλέτες στους πιστωτές, το δάνειο θα πρέπει να θεωρείται “κακό” και να απομειώνεται ούτως ώστε να μπορεί να αποπληρώνεται ενώ (σ.σ. ο οφειλέτης) ζει μια κανονική ζωή.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το γερμανικό δάνειο απομειώθηκε μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το εξωτερικό ελληνικό δημόσιο χρέος είναι αυτό που είναι γνωστό ως “οδυνηρό χρέος”, που ελήφθη με απάτη για να χρηματοδοτηθεί η διαφυγή κεφαλαίων από το 1% της Ελλάδας.
 
Το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Είναι η ελάφρυνση του χρέους ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί ένα ακόμα πακέτο διάσωσης; Ποιοι άλλοι παράγοντες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της;

Υπάρχει άλλος τρόπος.
Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα της.
Μπορεί να σταματήσει τις συντάξεις και τις δημόσιες δαπάνες.
Αλλά αν πληρώσει, το αποτέλεσμα θα είναι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση, η μετανάστευση, η μικρότερη διάρκεια ζωής, η χειρότερη υγεία.
Και με την πώληση των δημόσιων υποδομών, η Ελλάδα επιβάλλει εκροές στο μελλοντικό ισοζύγιο πληρωμών για τους νέους αγοραστές.
Αυτό είναι που ονομάζει το ΔΝΤ ισορροπία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε την εξουσία θεωρήθηκε πως ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από τα βάθη της οικονομικής κατάρρευσης.

Πόσο αποτελεσματική ήταν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών;

Ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.
Έγινε πολιτικός οπορτουνιστής, ο σκοπός του οποίου ήταν απλώς να παραμείνει πρωθυπουργός.
Ξέρει ότι όταν θα διεξαχθούν εκλογές, θα ψηφιστεί να αποχωρήσει.
Προς το παρόν, απλώς ενεργεί ως αντιπρόσωπος των ευρωπαϊκών τραπεζών και των γερμανικών κατασκευαστικών εταιριών όπλων.

Άλλες χώρες της ευρωζώνης που ήρθαν αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση κατάφεραν να βγουν από το πρόγραμμα στήριξης. Γιατί η Ελλάδα ακολούθησε έναν τόσο δύσκολο δρόμο; Γιατί το ελληνικό πρόγραμμα πήγε τόσο λάθος;

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη.
Υποφέρει από την ίδια νεοφιλελεύθερη οικονομική λιτότητα που καταστρέφει τη Λετονία.
Το “θαύμα της Βαλτικής” αδειάζει αυτές τις χώρες.
Είναι μια παλιά ιστορία.
Οι χώρες οφειλέτες της Λατινικής Αμερικής αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστάσεις εδώ και δεκαετίες στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας του ΔΝΤ, τις οποίες ονόμαζαν “πολιτικές σταθεροποίησης”.
Η Γερμανία χτυπήθηκε τόσο σκληρά στη δεκαετία του 1920 ως αποτέλεσμα των αδικαιολόγητα υψηλών χρεών.
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας διεξάγει ταξικό πόλεμο εναντίον της υπόλοιπης κοινωνίας.
Στόχος τους είναι η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων από τον δημόσιο τομέα σε ξένους αγοραστές, τράπεζες και ομολογιούχους.
Η Ελλάδα έγινε παράδειγμα για να πειστούν η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία να μην αντιδράσουν στους πιστωτές της Ευρωζώνης και στους νεοφιλελεύθερους οικονομικούς σχεδιαστές.
Το μήνυμα ήταν ότι οι οικονομίες τους θα καταστρέφονταν ακριβώς όπως της Ελλάδας αν αντιτίθεντο στην πολιτική του ΔΝΤ, δηλαδή των ΗΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και επιθυμεί μια "καθαρή έξοδο" από το πρόγραμμα διάσωσης; Τι σημαίνει αυτό; Και πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια "καθαρή έξοδος";

Με τον όρο "καθαρή έξοδος" (σ.σ. από το πρόγραμμα) η Ε.Ε. εννοεί ότι η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει αρκετά από τα περιουσιακά της στοιχεία για να αποπληρώσει στην ΕΚΤ τα χρήματα που χρησιμοποίησε για να καλύψει τα επισφαλή δάνεια από γαλλικές και γερμανικές τράπεζες και ομολογιούχους που χρηματοδότησαν τη φοροδιαφυγή και τις εκροές κεφαλαίων στην Ελβετία αλλά και αλλού για περισσότερα από 25 χρόνια.
Πρέπει επίσης να δεσμευτεί, ότι θα μειώσει τις συντάξεις και τις δημόσιες δαπάνες αρκετά ώστε να διατηρήσει την εισφορά της στο ΝΑΤΟ για τη χρηματοδότηση του βομβαρδισμού και την αποσταθεροποίηση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Πάνω από όλα όμως να αποδεχθεί το κόστος υποστήριξης όλων των προσφύγων που είναι αποτέλεσμα των αμερικανικών πολιτικών και της λεγεώνας της με τη μορφή του ISIS, της Al quaeda και της Al Nusra.

 Είναι πιθανό η Ευρωζώνη να συρρικνωθεί και / ή να καταρρεύσει; Θα μπορούσατε να κάνετε μια πρόβλεψη για το μέλλον της νομισματικής ένωσης; Είστε απαισιόδοξος ή αισιόδοξος;

Η Ευρωζώνη έχει γίνει μια οικονομική ζώνη.
Αυτό ήταν εγγενές από τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε, χωρίς δηλαδή μια κεντρική τράπεζα που θα δημιουργεί έσοδα από τα δημοσιονομικά ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού και θα δαπανά χρήματα για να την βοηθήσει να αναπτυχθεί.
Ως εκ τούτου, η Ευρωζώνη πρέπει τελικά να καταρρεύσει.
Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ολόκληρη η Ευρωζώνη θα καταλήξει να μοιάζει με την Ελλάδα όπως είναι σήμερα.
Η Ελλάδα είναι το μέλλον της ευρωζώνης.
Είμαι αισιόδοξος ότι η κρίση θα είναι αρκετά σοβαρή για να διαλύσει την Ευρωζώνη και να δημιουργήσει μια νέα, πιο σοσιαλιστική τάξη, στην οποία απομειώνονται τα χρέη - και μαζί τους, οι οικονομικές ελίτ που επιδιώκουν να κάνουν στην Ευρώπη ότι έκανε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όταν οδήγησε τη Δυτική Ευρώπη στη φεουδαρχία.

Η συνέντευξη του Michael Hudson στα αγγλικά

According to the IMF, Greece's debt isn't manageable in the long-run without being either extended or forgiven. Where do you stand towards this claim? How important is the Greek debt relief?

The IMF’s European research staff staff was quite correct in stating some years ago that Greece’s debt was unpayable. The staff was so upset that the head of the IMF, Dominique Strauss-Kahn, made the bailout loan anyway that they resigned and became whistle-blowers. I describe this whole incident in detail in Killing the Host.
Strauss-Kahn wanted to be president of France, and therefore had to press to bail out French banks, which were the major holders of Greek bonds. Also, US President Obama and Treasury Secretary Geithner also told Angela Merkel that US banks had made big bets – derivative gambles – that Greece would pay its bondholders, and threatened to hurt European banks if they did not pressure the IMF to bail out Greece. Basically, the IMF is an agency of the U.S. State Dept. and Pentagon.
There is a basic moral principle at work: If debts cannot be paid without radically transferring property from debtors to creditors, the loan should be deemed “bad” and be written down to the ability to be paid while living a normal life.
That is why German reparations and Inter-Ally debts were written down after World War I. Greece’s foreign debt is what is known as an “odious debt,” taken on by fraud to finance capital flight by Greece’s One Percent.
 
The current bailout program is set to end in August of 2018. Is debt relief the only way to avoid another bailout? What other factors could help Greece to stand on its feet?

There is another way. Greece can sell off its entire public domain. It can stop pensions and pubic spending. But if it pays, the result will be continuing depopulation, emigration, shorter lifespans, worse health. And by selling public infrastructure, Greece is imposing future balance-of-payments outflows to the new buyers. This is what the IMF calls Equilibrium.
SYRIZA gained power because it was believed to be the only political force that could pull Greece from the depths of financial collapse. How effective was Mr Tsipras’ government in implementing reforms and restoring fiscal sustainability?
Mr. Tsipras obviously failed to carry through on his promises. He became a political opportunist, whose aim was simply to remain as president. He knows that as soon as there is an election, he’ll be voted out of office.
At present, he’s simply acting as an agent of the European banks and German arms sellers.

Other eurozone countries have experienced financial crises which rocked their economies and managed to exit bailout. Why for Greece did it get this hard? Why the Greek bailout went so wrong?

Greece is not alone. It is suffering from the same neoliberal financial austerityis that is depopulating Latvia. The “Baltic miracle” is emptying out these countries. It’s an old story. Latin American debtor countries experienced similar austerity for decades under IMF austerity plans, which they called “stabilization policies.” Germany was hit as hard in the 1920s as a result of unpayably high reparations debt.
We are living in a world where the financial sector is waging class war against al the rest of society. The aim is to transfer property from the public sector to foreign buyers, banks and bondholders.
Greece WAS being made an object lesson to convince Portugal, Spain and Italy not to stand up to Eurozone creditors and neoliberal financial planners. The message was that their economies would be wrecked just like that of Greece if they opposed IMF-US policy.

The Greek government says the country has turned a corner and wants a “clean exit” from the bailout program? What does this mean? And how possible is to achieve a “clean exit”?

By “clean exit” the EU means that Greece must sell off enough of its assets to pay the ECB for the money it used to bail out bad loans of French and German banks and bondholders who financed tax evasion and capital flight to Switzerland and elsewhere for over 25 years.
It also must commit to cutting back pensions and public spending by enough to step up its NATO spending to finance the bombing and destabilization of Syria and the Near East, and over and above this, to accept the cost of supporting all the refugees caused by US policy and its foreign legion in the form of ISIS, Al quaeda and Al Nusra.

Is it possible that Eurozone may shrink and/or collapse? Could you kindly attempt to make a prediction on the future of the monetary union? Are you a pessimist or an optimist?

The Eurozone has become an economic dead zone. That was inherent in the way that it was created, without a central bank to monetize national Treasury budget deficits and spend money into the economy to help it grow.
Therefore, the eurozone must collapse in the end. If it does not, the entire eurozone will end up looking like Greece looks like today. Greece is the eurozone’s future, if it is kept in place.
I’m optimistic that the crisis will be serious enough to break up the eurozone and create a new, more socialist order in which debts are written down – and with them, the “bad savings” of the financial elites that are seeking to do to Europe what the  Roman Empire did when it reduced Western Europe to feudalism.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης