Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Απειλή για τα σχέδια του Καναδά για αποποινικοποίηση της κάνναβης ...ο αποπληθωρισμός

tags :
Απειλή για τα σχέδια του Καναδά για αποποινικοποίηση της κάνναβης ...ο αποπληθωρισμός
Απειλή για τα σχέδια του Καναδά για αποποινικοποίηση της κάνναβης από τον…  αποπληθωρισμό
Μια πρόσφατη έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά επιβεβαιώνει ότι ο αποπληθωρισμός των τιμών έχει πλήξει τη βιομηχανία κάνναβης με ακόμη σημαντικότερο τρόπο από ό,τι αναμενόταν, καθώς η κάμψη των τιμών οδηγεί σε συμπίεση του περιθωρίου της κερδοφορίας των παραγωγών σε μια αγορά η οποία πολύ σύντομα θα αποποινικοποιηθεί (αγορά πώλησης κάνναβης).
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, η ετήσια μεταβολή του μέσου κόστους ανά γραμμάριο μειώθηκε κατά 7,7% το 2017 σε σχέση με το 2016 και είναι η πιο σημαντική πτώση την τελευταία δεκαετία, καθώς η κυβέρνηση Trudeau προετοιμάζεται για νομιμοποίηση της βιομηχανίας κάνναβης τον Ιούλιο του 2018.
Το Bloomberg εκτιμά ότι η πτώση των τιμών δεν οφείλεται στην μείωση της ζήτησης, αλλά περισσότερο στην υπερπροσφορά.
Δεν είναι η έλλειψη ζήτησης που οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές.
Οι δαπάνες για αγορές κάνναβης έχουν αυξηθεί κατά 6% ετησίως κατά μέσο όρο από το 1961, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά, καθώς συμπεριλαμβάνει και τη νόμιμη κάνναβη στις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ της χώρας.
"Η πτώση των τιμών της κάνναβης θα αποτελέσει πράγματι μια πρόκληση" για τους παραγωγούς, δήλωσε η αναλύτρια Kenneth Shea στο Bloomberg Intelligence.
Οι εταιρείες μπορούν να προσαρμοστούν δημιουργώντας ισχυρά brand και άλλες υπηρεσίες, όπως βοηθώντας τους πελάτες να επιλέξουν τη σωστή ποικιλία που καλύπτει τις ανάγκες τους.
Βλάσει των στοιχείων η κυβέρνηση του Καναδά διαπίστωσε ότι οι τιμές της κάνναβης μειώθηκαν σε 7,43 καναδέζικα δολάρια ανά γραμμάριο, αφού έφθασαν τα 12 δολάρια ανά γραμμάριο το 1989.
Οι τιμές της κάνναβης μειώθηκαν κατά 38% μέσα σε σχεδόν τρεις δεκαετίες.



Οι παραγωγοί πλημμυρίζουν την αγορά με φτηνή κάνναβη που συμβάλλει στην μείωση των τιμών.
Καθώς οι παραγωγοί επιταχύνουν την παραγωγή, οι μεγάλες ποσότητες κάνναβης θα συνεχίσουν να μειώνουν τις τιμές, προκαλώντας σταθερή μείωση των τιμών για τα επόμενα χρόνια.
"Εκτιμάται ότι οι μέσες τιμές για τη συνολική νόμιμη αγορά (ιατρική και ψυχαγωγική κάναβη) θα παραμείνουν σταθερές γύρω στα 8 δολάρια ανά γραμμάριο έως το 2019 ή το 2020, ενώ οι παράνομες τιμές θα παραμείνουν ελαφρώς υψηλότερες μεταξύ 8 δολαρίων Καναδά και 9 δολαρίων Καναδά ανά γραμμάριο.
Η ζήτηση μετά τη νομιμοποίηση θα μπορούσε να υπερβεί την προσφορά και να διατηρήσει τις τιμές σταθερές για κάποιο χρονικό διάστημα, έγραψαν οι αναλυτές της Canacord Genuity Matt Bottomley και Neil Maruoka.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Health Canada είναι σχετικά αργή για να εγκρίνει άδειες για νέους παραγωγούς, ανέφεραν, και χρειάζεται πολύς χρόνος για τη δημιουργία μιας πλήρως λειτουργικής μονάδας καλλιέργειας κάνναβης.




Η κυβέρνηση Trudeau το ανέφερε ξανά και ξανά: η νομιμοποίηση της μαριχουάνας επιδιώκει να εκτοπίσει την παράνομη αγορά κάνναβης και να απομακρύνει τα κέρδη από τα χέρια των εγκληματιών στα κυβερνητικά ταμεία.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Trudeau επιχειρεί να δημιουργήσει μια ασφαλέστερη αγορά με πιο λογική πρόσβαση στην κάνναβη για τους Καναδούς, αλλά την ίδια στιγμή, η κυβέρνησή του συνεχίζει την αποπληθωριστική τάση των τιμών.
Θα μπορούσε η πτώση των τιμών να είναι η σπίθα που θα "σπάσει" η φούσκα στην αγορά κάνναβης του Καναδά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης