Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ένα «βιαστικό βάπτισμα πυρός»...

Ένα «βιαστικό βάπτισμα πυρός»...
Μικρή κι εν πολλοίς άγνωστη, ιστορία για την επέτειο των Ιμίων.
Ανήμερα της επετείου της τραγωδίας των Ιμίων παρουσιάζουμε μια, εν πολλοίς, άγνωστη ιστορία για την έμμεση εμπλοκή των νεοπαραληφθέντων τότε επιθετικών ελικοπτέρων APACHE AH64A+ της Αεροπορίας Στρατού.
Η συγκρότηση στις 7 Ιουνίου 1995, του 1ου Τάγματος Επιθετικών Ελικοπτέρων (1ο ΤΕΕΠ) με έδρα το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Στεφανοβικίου Μαγνησίας, αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στη μεταπολεμική ιστορία της Αεροπορίας Στρατού.
Τα 20 επιθετικά ελικόπτερα APACHE της έκδοσης AH-64A+ εντάχθηκαν σταδιακά στο 1ο ΤΕΕΠ και στις 14 Δεκεμβρίου 1995, έλαβε χώρα η επίσημη τελετή ένταξης του συνόλου των ελικοπτέρων. Η νέα μονάδα μόλις είχε προφθάσει να συγκροτηθεί, όταν στις 30 Ιανουαρίου 1996, ημέρα που κλιμακώθηκε επικίνδυνα η κρίση των Ιμίων, ο διοικητής της ερωτήθηκε από τον τότε αρχηγό ΓΕΣ, για τη δυνατότητα ανάληψης επιχειρησιακής αποστολής.
Μέχρι τότε το Τάγμα είχε εκτελέσει μόνο βολή πυροβόλου 30 χιλ., αλλά όχι βολή πυραύλων HELLFIRE και ρουκετών HYDRA των 76 χιλ.. Έτσι, τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες της ίδιας ημέρας εκτελέστηκαν εσπευσμένα βολές πυραύλων HELLFIRE και βολές ρουκετών HYDRA των 76 χιλ., στο πεδίο βολής Λιτοχώρου, από ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων.

Αποτέλεσμα εικόνας για apache ah64a+
Το ίδιο απόγευμα η Μονάδα ανέφερε ετοιμότητα ανάληψης επιχειρησιακής αποστολής και έτσι τις πρώτες νυκτερινές ώρες, ζεύγος επιθετικών ελικοπτέρων διατάχθηκε να μετασταθμεύσει επιχειρησιακά στη νήσο Σαντορίνη, για να βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή των επιχειρήσεων. Καλώς ή κακώς, δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή των APACHE στα όσα έγιναν τα ξημερώματα της 31 Ιανουαρίου.

Σχετική εικόνα
Πιστεύουμε πως η υπέρπτηση και μόνο επιθετικών ελικοπτέρων, άνωθεν ή εγγύς της επίμαχης περιοχής, θα δημιουργούσε πρόσθετους «πονοκεφάλους» στην τουρκική πλευρά, αν και το «παιχνίδι» χάθηκε κυρίως σε πολιτικό επίπεδο.

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultants

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης