Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα αναμένει καθαρή έξοδο, δεν θα ζητήσει προληπτική γραμμή - Αναμένουμε τα stress tests των τραπεζών

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα αναμένει καθαρή έξοδο, δεν θα ζητήσει προληπτική γραμμή - Αναμένουμε τα stress tests των τραπεζών
H Ελλάδα ετοιμάζει το δικό της «μαξιλάρι» ασφαλείας εν όψει της εξόδου από το πρόγραμμα, τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος
Η Ελλάδα αναμένει καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018 και δεν έχει λόγο ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Reuters.
Τους επόμενους μήνες, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ελλάδα θα προετοιμάσει το δικό της σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο θα δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη.
«Έχουμε ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς μας στόχους, η οικονομία επιστρέφει.
Σε όσους νομίζουν ότι χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο, όπως μια προληπτική πιστωτική γραμμή ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να απαντήσω ότι δεν βλέπω κανένα λόγο για αυτό», δήλωσε ο Ευ. Τσακάλώτος.
«Σκεφτόμαστε έως το Πάσχα να αρχίσουμε την προετοιμασία του δικού μας σχεδίου, προκειμένου να δείξουμε τόσο στους θεσμούς όσο και στις αγορές, ότι είναι το δικό μας πρόγραμμα, έχει ιδιοκτησία.
Ότι δεν μας έχει επιβληθεί και δεν πρόκειται για συμβιβασμό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, αντ΄ αυτού η Ελλάδα θα «χτίσει» το δικό της προστατευτικό «μαξιλάρι», το οποίο σε συνδυασμό με τα κεφάλαια της ευρωπαϊκής διάσωσης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, θα καλύψουν την Ελλάδα «για πολύ περισσότερο από έναν χρόνο», εάν χρειαστεί.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από την κρίση που βύθισε την οικονομία της στη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση, απειλώντας ακόμα και την συνοχή της ευρωζώνης.
Έχει λάβει 260 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας από το 2010 μέσω των προγραμμάτων διάσωσης.
Το Reuters αναφέρει ότι το χρέος της χώρας ανέρχεται στο 178% του ΑΕΠ, με ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκτιμούν ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου το καλοκαίρι χωρίς ελάφρυνση χρέους και μια προληπτική πιστωτική γραμμή.
Ωστόσο, μια προληπτική γραμμή θα συνοδεύεται από επιπλέον όρους και γι' αυτό η Αθήνα προτείνει το δικό της σχέδιο εξόδου.
Δημιουργεί κεφαλαιακό απόθεμα ύψους έως 19 δισ. ευρώ με τα έσοδα από την έκδοση ομολόγων και τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος.
Όσον αφορά το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τους ηγέτες της Ευρωζώνης θα αρχίσουν σύντομα, στα πρότυπα της γαλλικής πρότασης για σύνδεση του επιπέδου της αναδιάρθρωσης του χρέους με την επίδοση της οικονομίας.
«Αισθανόμαστε πως έχουμε χτίσει αξιοπιστία τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Το Reuters αναφέρει πως το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, ενώ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για την βιωσιμότητα του υψηλού δημοσίου χρέους.
«Νομίζω ότι η τάση και η στρατηγική τους είναι να υπάρξει μια συμφωνία που θα κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο για να μπουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Κυβέρνηση και δανειστές, προστίθεται, αναμένεται να δώσουν σάρκα και οστά στον «γαλλικό μηχανισμό» που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο και θα συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (η ανάπτυξη αναμένεται στο 2,5% εφέτος και το 2019).
«Αυτό που θα γίνει από τον επόμενο μήνα και μετά είναι να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειές αυτού του μηχανισμού, πώς θα ενεργοποιηθεί και πότε», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
«Είναι πολύ ενθαρρυντικό για την Ελλάδα το ότι έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση και τώρα μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση λεπτομερώς, και θα υπάρξει μια υποεπιτροπή του Euro Working Group», προσέθεσε.
Ανέφερε, δε, ότι οι λεπτομέρειες για το κεφαλαιακό μαξιλάρι, τον μηχανισμό που θα συνδέει ανάπτυξη και ελάφρυνση, καθώς και την υλοποίηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο, θα δώσουν στους επενδυτές ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της χώρας.
Σημειώνεται ότι η χώρα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων τον Ιούλιο μετά από τρία χρόνια.
Μία ακόμα έκδοση θα ακολουθήσει «σύντομα», είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Το μόνο θέμα σε εκκρεμότητα είναι η σύνθεση αυτού του μαξιλαριού, πόσα κεφάλαια θα προέλθουν από την Ελλάδα και πόσα θα προέλθουν από τον ESM, και ανυπομονώ για αυτή την συζήτηση», επεσήμανε.
Αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα των stress tests.
«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να δώσουν στις τράπεζες την ευκαιρία να συνθέσουν όλα τα κομμάτια του παζλ, προκειμένου να εργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
«Το θετικό είναι ότι θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και δεν θα αντιμετωπιστεί η Ελλάδα ως ξεχωριστή περίπτωση», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Το Reuters σχολιάζειπως το μεγάλο ύψος των «κόκκινων» δανείων (NPLs) που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους- στα 100 δις ευρώ- αποτυπώνει την επταετή συρρίκνωση της οικονομίας και των εισοδημάτων, που έχει οδηγήσει το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού στην ανεργία. Οι τράπεζες και η κυβέρνηση αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) τον Μάιο.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης