Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Αυτοί είναι οι 2 λόγοι που το αμερικανικό δολάριο παραμένει αποδυναμωμένο

MarketWatch: Αυτοί είναι οι 2 λόγοι που το αμερικανικό δολάριο παραμένει αποδυναμωμένο
Οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στη νέα διοίκηση της Fed, καθώς και την προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης στον τομέα του εμπορίου
Το επίμονα ασθενές αμερικανικό δολάριο προακλεί αναταράξεις τόσο στο εμπόριο συναλλαγμάτων, όσο και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μέχρι στιγμής, το αμερικανικό νόμισμα έχει καταγράψει πτώση της τάξεως του -3,1% κατά το 2018, μετά τις απώλειες του -10% που σημείωσε το προηγούμενο έτος, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το δολάριο υποχώρησε κατά -1,7% μόνο την περασμένη εβδομάδα.
Οι δύο κύριοι «ένοχοι» πίσω από την πτώση του δολαρίου είναι η νέα διοίκηση της Federal Reserve, καθώς και η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο εμπόριο της χώρας και το εγχώριο νόμισμα.
Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους «μοχλούς» για την πορεία των νομισμάτων, οπότε η επιθετικότερη στάση της Fed και οι προσδοκίες για τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2018 έρχονται σε αντίθεση με την ασθενή απόδοση του δολαρίου.
Ωστόσο, η εξήγηση ενδεχομένως να εντοπίζεται στην άλλη άκρη του ωκεανού, και συγκεκριμένα στην Ευρώπη.
«Η αγορά εκτιμά ότι γνωρίζει τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και είναι νευρική απέναντι στο νέο καθεστώς της Fed», υποστήριξε ο επικεφαλής ερευνών της Rafiki Capital Management, Steven Englander.
Η ΕΚΤ βρίσκεται πίσω από τη Fed σε ότι αφορά τον τερματισμό του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης και αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο οι θετικές προοπτικές σε συνδυασμό με τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία έχουν καταστήσει το ευρώ ισχυρότερο, επιτρέποντάς του να ενισχυθεί έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αντιπροσωπεύει μία νέα και άγνωστη εποχή και η αγορά αναρωτιέται αν θα «τιμήσει» την κληρονομιά της Yellen για σταδιακή εξομάλυνση της πολιτικής.
Από την άλλη πλευρά, όπως τονίζει ο αναλυτής της HSBC, David Bloom, «οι παράγοντες που οδηγούν στην αποδυνάμωση του δολαρίου είναι περισσότερο διαρθρωτικοί και πολιτικοί παρά κυκλικοί, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην προσπάθεά τις να διορθώσει τις εξωτερικές ανισορροπίες της».
Την περασμένη εβδομάδα, τα σχόλια τόσο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, όσο και του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, προκάλεσαν αστάθεια στο δολάριο, εγείροντας ερωτήματα για το εάν η κυβέρνηση εγκαταλείπει την πολιτική ενός ισχυρού δολαρίου.
«Τα σχόλια του Mnuchin για το ασθενέσθερο νόμισμα άσκησαν πέσεις στο δολάριο», ανέφερε ο Englander, προσθέτοντας εν συνεχεία ότι «ο υπουργός Οικονομικών δεν πραγματοποιεί τυχαία σχόλια».
Η κυβέρνηση Trump έχει ασκήσει έντονη κριτική αναφορικά με τα διμερή εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ, με τους αναλυτές της HSBC να τονίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να πρέπει να συνηθίσουν το ασθενέσθερο δολάριο, ειδικότερα εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μία περισσότερο προστατευτική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης