Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Τα νέα stress test δεν θα αποκαλύψουν άλλες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες

Morgan Stanley: Τα νέα stress test δεν θα αποκαλύψουν άλλες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες
Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές των ελληνικών τραπεζών έως τον Αύγουστο του 2018
Τα νέα stress test δεν θα αποκαλύψουν άλλες κεφαλαιακές ανάγκες στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμά η Morgan Stanley, με αφορμή την επικείμενη ανακοίνωση των μακροοικονομικών παραδοχών από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.
Ειδικότερα, στην τελευταία 7σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Counting down the launch of the 2018 Stress Tests» (Μετρώντας αντίστροφα για τα stress test του 2018), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Morgan Stanley εμφανίζεται αισιόδοξη για τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών από τα επικείμενα stress test.
Υπενθυμίζει, δε, ότι τα τεστ του 2015 αποκάλυψαν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 11 δισ. ευρώ, αλλά με την οικονομία σε καλύτερες βάσεις και τους δείκτες CET-1 ~ 500 μ.β. υψηλότεροι, η Morgan Stanley δεν αναμένει να μετατραπούν σε καταλύτη που θα οδηγήσει στην ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια.



Τι νέο υπάρχει:
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) θα εγκαινιάσει και επισήμως τα stress test του 2018 σε ολόκληρη την ΕΕ.
Μαζί με την ανακοίνωση, η ΕΒΑ θα δημοσιεύσει τα κοινά μακροοικονομικά σενάρια γι' αυτή την άσκηση.
Οι τράπεζες θα υποβάλλουν δεδομένα κάθε μήνα έως ότου ολοκληρωθούν οι δοκιμές μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει όριο pass / fail (επιτυχίας/αποτυχίας) και ότι τα αποτελέσματα της άσκησης θα είναι ένας ακόμη συντελεστής στις κεφαλαιακές απαιτήσεις του SREP (12,25-13% επί του παρόντος).



Συνέπειες για τα μερίδια των ελληνικών τραπεζών:
η συνολική αξιολόγηση που διενεργήθηκε το 2015, η οποία περιείχε μια δοκιμασία ακραίων καταστάσεων και μια εξέταση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, εντόπισε ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας σε αυξήσει κεφαλαίου στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες.
Το δυσμενές σενάριο εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα αρνητικό, καθώς προέβλεπε μείωση κατά 7,5% του πραγματικού ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου δοκιμής.
Όπως συμβαίνει, η οικονομία ξεπέρασε το βασικό σενάριο το 2015 και το 2016, ειδικά στις τάσεις της απασχόλησης και των κατοικιών.
Τα τεστ του 2018, σύμφωνα με την Morgan Stanley, περιέχουν θετικά στοιχεία, καθώς η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, ενώ οι προοπτικές είναι καλύτερες (η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,5% το 2018 και το 2019).
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλότερα αποθεματικά ασφαλείας (+ 5,7 π.μ. κάλυψη NPE από το α' 6μηνο του 2015) και ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση (+ 500 μ.β. επιπλέον CET-1 κατά μέσο όρο).



Εντούτοις η Morgan Stanley τονίζει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν γύρω από τις παραδοχές, όπως η εξέλιξη των αποτιμήσεων σε ακίνητα / εξασφαλίσεις, δεδομένης της τάσης μείωσης των NPE, αλλά όλα αυτά πιστεύει ότι είναι απίθανο να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων.




Τι πρέπει να προσέξουν: Βασικοί καταλύτες για την Ελλάδα και τις τράπεζές της είναι οι εξής:

31/1: Ξεκινούν τα stress test
Αρχές Μαρτίου: Ξεκινά η τέταρτη αξιολόγηση
Τέλη Απριλίου: Εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ
Αρχές Μαΐου: Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test
Ιούνιο: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης
20/8: Ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης