Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Γιατί η μετοχή της General Electric θα αφαιρεθεί από το δείκτη Dow Jones

Deutsche Bank: Γιατί η μετοχή της General Electric θα αφαιρεθεί από το δείκτη Dow Jones
Deutsche Bank: Γιατί η μετοχή της General Electric θα αφαιρεθεί από το δείκτη Dow Jones
Εάν οι αναλυτές της Deutsche Bank έχουν δίκιο, τότε ο αμερικανικός βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average, αναμένεται να χάσει ένα από τα αρχικά ιδρυτικά μέλη του, τα οποία απαρτίζουν το δείκτη από το 1907.
Η General Electric αποτελεί ένα από τα αρχικά μέλη του δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA) - ο οποίος δημιουργήθηκε από τον Charles Dow το 1896.
Ωστόσο αποτελεί πιθανό σενάριο η General Electric να αποσυρθεί από το δείκτη DJIA, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank οι πιθανότητες η General Electric να αφαιρεθεί από το δείκτη DJIA αυξάνονται, καθώς η GE συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως μείωση εσόδων, ταμειακών ροών, αυξημένο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της αλλά και την έρευνα της SEC.
Πώς θα γίνει η αφαίρεση της General Electric;
Η Deutsche Bank εξηγεί πως ο δείκτης Dow Jones Industrial Average διοικείται από μια επιτροπή (μέρος της S&P Global), η οποία συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο μυστικά για να αναθεωρήσει (και ενδεχομένως να κάνει αλλαγές) στις εταιρείες που απαρτίζουν το συγκριμένο δείκτη.
Ο δείκτης DJIA προορίζεται να αντιπροσωπεύει τις "καλύτερες" και μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ.
Ο δείκτης DJIA  δεν είναι σταθμισμένος βάση της κεφαλαιοποίησης των εταιριών, αλλά είναι σταθμισμένος βάση της απόλυτης τιμής τη κάθε μετοχής.
Συνεπώς, εκτός από τις παραπάνω προκλήσεις που αντιμετωπίζει η General Electric, καθώς η απόλυτη τιμή της μετοχής της εταιρείας εξακολουθεί να μειώνεται (καθώς αυξάνονται οι τιμές των μετοχών των άλλων εταιρειών), η General Electric εμπίπτει ολοένα και περισσότερο στην κατηγορία των εταιριών που είναι πιθανοί υποψήφιοι προς αφαίρεση από το δείκτη DJIA.
Επιπρόσθετα, η επιτροπή του δείκτη DJIA θέλει να μην υπερβαίνει τη σχέση 10:1 μεταξύ της υψηλότερης τιμής μετοχής των εταιρειών και της χαμηλότερης τιμής μετοχής.
Επί του παρόντος, ο λόγος μεταξύ Boeing (υψηλότερος) και GE (ο χαμηλότερος) υπερβαίνει το 20:1.
Επιπλέον, η στάθμιση της GE στο δείκτη DJIA είναι 0,4% (η χαμηλότερη).
Συγκριτικά, η στάθμιση της μετοχής της Boeing είναι 8,92%.
Τον Σεπτέμβριο του 2003, που έλαβαν χώρα οι τελευταίες μεγάλες αλλαγές στο δείκτη DJIA, αφαιρέθηκαν οι μετοχές των American Airlines, Bank of America και Hewlett Packard και στη θέση τους εισήλθαν οι μετοχές των εταιριών Goldman Sachs, Nike και Verizon.  
Επιπλέον, εάν η GE επρόκειτο να αφαιρεθεί από το δείκτη DJIA, η μετοχή της εταιρείας δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί από μια βιομηχανική εταιρεία.
Για παράδειγμα, η Honeywell και η Altria αντικαταστάθηκαν με την Bank of America και την Chevron στις αρχές του 2008.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο δείκτης DJIA είναι μόνο στα χαρτιά "βιομηχανικός δείκτης" τώρα.
Τέλος, μια ματιά στο γράφημα της μετοχής της GE σχετικά με το δείκτη DJIA  εξηγεί γιατί η αφαίρεσή της από το από το δείκτη DJIA είναι τώρα θέμα χρόνου...



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης